СТІНА

Поділитися
На палестино-ізраїльському фронті без змін. Несиметрична війна триває — терористи-камікадзе прод...

На палестино-ізраїльському фронті без змін. Несиметрична війна триває — терористи-камікадзе продовжують підривати себе в людних місцях ізраїльських міст, а ізраїльтяни у відповідь обрушують на палестинців усю могутність своєї армії.

Троє вбитих і десятки поранених, стан трьох оцінюється як украй важкий — такий результат теракту, здійсненого минулої неділі терористом-самогубцем, котрий підірвав себе на ринку міста Натанья. За годину до вибуху поліція одержала попередження про те, що в напрямку до міста рухається черговий камікадзе. В’їзд у Натанью блокували, але, певне, вже було запізно — терорист знаходився в місті. Знов удару зазнало місто, яке вже пережило трагедію, коли теракт великодньої ночі забрав життя тридцяти чоловік. Узагалі це невелике курортне місто, розташоване на морі між Тель-Авівом і Хайфою, несподівано опинилося на передовій. За останні два роки в ньому сталося одинадцять терактів, зокрема й той страшний, «великодній».

За іронією долі серед загиблих виявився й сорокарічний репатріант із СНД Аркадій Візельман. Він працював завідувачем кухні ресторану «Парк», де відбувся теракт великодньої ночі, і дивом уцілів, спустившись у підвал кухні за хвилину до вибуху. Смерть наздогнала його через півтора місяця на ринку міста Натанья.

Відповідальність за новий теракт, який стався після майже двотижневого затишшя, взяла на себе організація «Народний фронт визволення Палестини». Правда, «Хамас» спробував сперечатися з нею з приводу відповідальності за те, що сталося. Однак, за наявними в ізраїльських спецслужб даними, камікадзе справді був бойовик «Народного фронту», організації, чий лідер Ахмед Саадат нині знаходиться у в’язниці міста Єрихон.

Продовжують надходити нові попередження про наміри палестинських бойовиків вчинити теракти в центрі країни. Туди стягують додаткові сили поліції. Президент Ізраїлю Моше Кацав заявив із приводу того, що сталося: «Одне з двох: або Ясір Арафат не в змозі зупинити терор і тоді незрозуміло, чому саме його ми вважаємо лідером палестинського народу, або ж він заохочує терор, намагаючись кривавим шляхом досягти своїх цілей». Конкретнішим було висловлювання ізраїльського прем’єр-міністра. Виступаючи перед Кнессетом, Аріель Шарон заявив: мирних переговорів із палестинцями не буде доти, поки не припиниться насильство й поки керівництво автономії не проведе радикальних реформ.

Цього разу Ізраїль не відповів на теракт новою воєнною акцією, ізраїльське керівництво взагалі ухвалило рішення перейти від широкомасштабних операцій до локальних, коли удари завдаються безпосередньо по терористах та їхніх штабах. Крім того, цього тижня стало відомо, що ізраїльтяни готують для палестинців свою несиметричну відповідь. За заявою міністра оборони Беньяміна Бен-Еліезера, на засіданні ізраїльського уряду ухвалено рішення про створення стіни, яка відокремлює Ізраїль від Палестинської автономії й має зробити кордон непрохідним. Завдовжки ця стіна буде 350 кілометрів. Уздовж неї також встановлять пристрої, які дають змогу оглядати прилягаючі до кордону ділянки й реєструвати будь-який підозрілий рух. Отож вакантне місце Берлінської стіни, що зникла якихось тринадцять років тому, незабаром буде зайняте. Ну не може сучасний світ жити без символу роз’єднаності, ненависті й насильства.

Проте уряд Ізраїлю останнім часом змушений був займатися не лише обговоренням проектів спорудження нових «див світу». Події поточного тижня знову підтвердили прогнози оглядачів, котрі запевняли, що уряд Аріеля Шарона якщо й впаде, то не через зовнішню політику прем’єра, а через нерозв’язні економічні проблеми, які, у свою чергу, є результатом затяжного палестино-ізраїльського конфлікту.

Наступного дня після трагедії в Натаньї в кнесеті відбулося голосування з приводу економічної програми, запропонованої міністром фінансів Сільваном Шаломом. Програма передбачала суттєві бюджетні скорочення, урізання різноманітних пільг і допомог та різке підвищення податків. Попри те що вона завдавала наймогутнішого удару по середньому класу й незахищених верствах населення, Шарон бачив у ній єдину можливість якось вистояти в період наростаючої економічної кризи, інфляції, безробіття та триваючого терору. Проте результати голосування стали сюрпризом для прем’єра. Кнесет не ухвалив програму, передусім тому, що проти неї проголосували релігійні партії «ШАС» і «Яхадут Тора», котрі входять до урядової коаліції. Ці партії, особливо «ШАС», захищають інтереси найбідніших верств ізраїльського населення — релігійних ортодоксів та їхніх багатодітних родин. Варто зазначити: саме електорат цих політичних сил досі отримував рекордну кількість допомог із державного бюджету.

Після того, як стали відомі результати голосування, розлютований Шарон публічно пообіцяв показати своїм союзникам «хто тут бос». І протягом кількох годин після голосування всі міністри й заступники міністрів від релігійних партій одержали листи про звільнення.

Ці рішучі дії виявилися вельми ефективними. Під час повторного голосування парламент Ізраїлю прийняв пакет термінових економічних заходів, запропонований кабінетом Шарона. І це відбулося попри те, що згадані ультраортодоксальні релігійні партії, котрі входять до правлячої коаліції, остаточно відмовилися підтримати його — депутати від них не були присутні при голосуванні.

Тепер уряд Ізраїлю напевно знайде кошти на будівництво 350-кілометрової стіни. Проте його це навряд чи врятує. Якщо «ШАС» і «Яхадут Тора» вийдуть із коаліції, кабінет Шарона збереже підтримку лише половини депутатів парламенту, що в перспективі може спричинити дострокові вибори.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі