США відкидають звинувачення МЗС РФ щодо порушень СНО-1

Поділитися
США відкидають звинувачення в тому, що вони порушували угоди у галузі роззброєння та нерозповсюдження, у тому числі договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1) СНО-1. "Ми виконали свої зобов'язання щодо СНО", - заявив у суботу офіційний представник держдепу Меган Меттсон газеті New York Times.
США відкидають звинувачення в тому, що вони порушували угоди у галузі роззброєння та нерозповсюдження, у тому числі договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1) СНО-1. "Ми виконали свої зобов'язання щодо СНО", - заявив у суботу офіційний представник держдепу Меган Меттсон газеті New York Times. Тим часом, за інформацією російського МЗС, розміщеною у суботу на сайті відомства, США нібито допускають численні та значні порушення угод в галузі роззброєння та нерозповсюдження і міжнародних режимів експортного контролю. Це випливає з опублікованої доповіді "Факти порушення США своїх зобов'язань у сфері нерозповсюдження зброї масового ураження і контролю над озброєннями". У ньому вказується, що в період дії Договору про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО-1) "так і не було знято низку занепокоєнь РФ щодо дотримання цього документу США". "Зокрема,стосовно низки льотних випробувань балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ) Trident-II, що здійснювалися із Східного ракетного полігону США, завчасні повідомлення і телеметрична інформація російській стороні не передавалися, - звернули увагу в міністерстві. - За заявою Вашингтона, це було обумовлено приналежністю даних ракет Великобританії, яка не має договірних зобов'язань перед Росією в області СНО". Така неконтрольована діяльність американської сторони щодо БРПЧ фактично позбавляла Росію можливості контролю одного з основоположних параметрів щодо ДСНО-1. Окрім того, МЗС РФ заявляє про порушення Сполученими Штатами заходів радіаційної безпеки та правил зберігання радіоактивних матеріалів, а також про ухилення США від виконання вимоги Конвенції про заборону хімічної зброї. Серед іншого, вказуючи на порушення деяких документів ОБСЄ, російський МЗС покладає на "США та інших експортерів різних озброєнь і військової техніки" відповідальність "за спробу Грузії вирішити конфлікти з Південною Осетією і Абхазією силовим шляхом".Обмін звинуваченнямиПідготовлений російським МЗС документ став відповіддю на публікацію 28 липня держдепартаментом США доповіді під назвою "2010. Прихильність і дотримання угод і зобов'язань в галузі контролю над озброєннями, нерозповсюдження та роззброєння", де Росія зараховується до "порушників" домовленостей нерозповсюдження. "Без подання будь-яких фактів Росію зараховують до розряду "порушників" домовленостей нерозповсюдження, - зазначили тоді у МЗС РФ. - У доповіді є тенденційні оцінки стосовно виконання Росією положень Договору про СНО. Як і раніше фігурують застарілі претензії на основі хімічної та біологічної конвенцій".

За матеріалами Бі-бі-сі, NEWSru.com

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі