США розпочали утилізацію найпотужніших термоядерних бомб

Поділитися
© city-color.ru
У США стартувала утилізація найпотужніших термоядерних бомб. Про це в середу, 13 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на заяву прес-служби Національного управління ядерної безпеки при Міністерстві енергетики США.
У США стартувала утилізація найпотужніших термоядерних бомб. Про це в середу, 13 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ з посиланням на заяву прес-служби Національного управління ядерної безпеки при Міністерстві енергетики США. Згідно з повідомленнями, демонтовувати боєголовки будуть на підприємстві Pantex поблизу Амарілло (штат Техас). За заявою заступника голови НУЯБ Дона Кука, таке рішення було прийнято в рамках заявленого Президентом Бараком Обамою наміру щодо «скорочення кількості ядерних озброєнь й їхньої ролі в стратегії забезпечення національної безпеки США». Виданий комплексу Pantex дозвіл на утилізацію бомб B-53 означає, що Національне управління ядерної безпеки вперше за останні десять років має на руках санкцію на проведення робіт «з усіма типами ядерних озброєнь», що є в арсеналі США, додав Кук. На сьогодні не називають точну кількість бомб B-53, яка підлягає ліквідації. Згідно з даними незалежних американських експертів, у розпорядженні Міністерства оборони США знаходиться 50 таких бомб. Потужність B-53 - 9 мегатонн. Довжина бомби становить 3,8 метри, діаметр - майже 1,3 метра. Вага - 4 тонни. B-53 виготовляли в період з 1962 до червня 1965 року. Встановлювали їх на стратегічних бомбардувальниках B-52. Загалом Пентагон отримав 340 таких зарядів, основне призначення яких полягало в знищенні добре укріплених підземних бункерів радянського керівництва в разі війни. Під час вибуху B-53 ударна хвиля знищує абсолютно всі будівлі в радіусі 6 км, призводить до великих руйнувань у радіусі 15 км. Міноборони вирішило в 1980-х роках вивести B-53 з бойового складу, частину ліквідувати, залишивши якусь їхню кількість як резерв ядерних зарядів - тих, які зберігаються на складах і можуть бути за необхідності досить швидко встановлені на засоби доставки. З озброєння B-53 було знято, за свідченням НУЯБ, у 1997 році.

За матеріалами Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі