СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею «Тюрма на Лонцького»

Поділитися
© ZAXID.NET
Співробітники Служби безпеки України вилучили з кабінетів істориків Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.
Співробітники Служби безпеки України вилучили з кабінетів істориків Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.Про це у вівторок, 14 вересня, повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху. «Представники СБУ не показали ніяких санкцій на обшук. Документів, які містять «державну таємницю», не знайдено. Однак все вилучене поїхало на «додаткову експертизу» у центральний офіс СБУ. Обшуки проводились 13 вересня із 17 до 22 години і 14 вересня з 9 до 11», - йдеться в повідомленні. Історія в'язниці втратила відеозаписи спогадів дисидентів, повстанців, колишніх в'язнів в'язниці, які були на жорстких дисках і збиралися вченими протягом 2009-2010 років. Окрім комп'ютерів і жорсткого диска, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів (які проходили за так званою справою КДБ «Блок»), накази керівництва МДБ за 1945 рік, документи з литовського архіву колишнього КДБ. «Те, що відбулося, - це спроба зупинити наукову роботу Національного музею. Це порушення закону і конституційних прав громадян», - заявила Ірина Калинець, - дисидент, колишній в'язень тюрми на Лонцького і фігурантка справи КДБ «Блок». «Ніяких державних таємниць у вилучених документах немає і не може бути. Однак ці вилучення - спроба зупинити дослідну діяльність вчених і розповсюдження документів», - запевняє історик музею Ігор Дерев'яний. Після вилучення вченим дозволили зайти в кабінети, де вже не було багато історичної інформації. Нагадаємо, що директор музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів) Руслан Забілий був затриманий Службою безпеки 8 вересня в Києві. Проти нього порушено кримінальну справу за «підготовку до розголошення державної таємниці». Забілий подав скаргу на ім'я голови СБУ, в якій вимагає пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі - комп'ютер і зовнішні накопичувачі, на яких були збережені електронні варіанти історичних документів, необхідних історику в його дослідницькій діяльності.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі