Росія: напади на Північному Кавказі тривають

Поділитися
В останній день січня в Інгушетії, Кабардино-Балкарії і Дагестані застрелили чиновника, підірвали поїзд і поранили міліцейського начальника.

Вранці в понеділок, 31 січня, в Інгушетії був убитий голова адміністрації Центрального адміністративного округу Назрані Аліхан Цороєв. За інформацією республіканського МВС, невідомі обстріляли його автомобіль з автоматичної зброї. Чиновник помер по дорозі в лікарню.
У Кабардино-Балкарії був поранений начальник Урванського РВВС полковник Анатолій Сундуков. Саморобний вибуховий пристрій спрацював, коли офіцер спробував зняти саморобний знак "Емірат Кавказ", встановлений на узбіччі.
Сундуков госпіталізований в стані середньої тяжкості. Повідомляється, що від вибуху постраждав і його водій.
Неспокійним виявився понеділок і в Дагестані. Там був підірваний залізничний склад.
Міна спрацювала під вантажним потягом на перегоні Теміргоє-Шамхал близько двох годин ночі. Машиністу вдалося утримати поїзд на рейках і запобігти перекиданню вагонів. Жертв і постраждалих немає.
Крім цього, в неділю, 30 січня, в дагестанському місті Ізбербаш співробітники ФСБ в ході перевірки виявили і знешкодили ще дві бомби потужністю 15 і 10 кілограмів тротилу.
Раніше, 26 січня, в Хасав'юрті на заході Дагестану поруч з кафе "Караван" вибухнув замінований автомобіль. Загинуло чотири людини, ще шість отримали поранення.
Після двох чеченських воєн Дагестан, Інгушетія і Кабардино-Балкарія, поряд з Чечнею, є найбільш неспокійними регіонами Північного Кавказу.
Серед недавніх акцій бойовиків можна виділити напад на Баксанску ГЕС в липні минулого року і вибух на центральному ринку Владикавказа на початку вересня.
У 2007 році лідер чеченських бойовиків Доку Умаров проголосив створення "Емірату Кавказу" - ісламської держави на території Північного Кавказу.
"Емірат Кавказ" визнано в Росії терористичною організацією. У минулому році Держдепартамент США вніс Доку Умарова до списку міжнародних терористів.
У жовтні 2010 року голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін в ефірі радіостанції "Ехо Москви" назвав ситуацію на Північному Кавказі вкрай напруженою. "Це чи не війна", - констатував він.
За матеріалами: BBC Russian
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі