РЕЗЕРВІВ НЕМАЄ. Є ОПТИМІЗМ

Поділитися
До серйозних перебоїв у постачаннях нафтопродуктів Україна не готова настільки, що цієї теми просто намагаються не зачіпати...

До серйозних перебоїв у постачаннях нафтопродуктів Україна не готова настільки, що цієї теми просто намагаються не зачіпати. В Європі стратегічні запаси нафтопродуктів розраховані на три й більше місяців, у Японії на п’ять. Приміром, стратегічних запасів нафти у розташованій південніше Франції, яку можна порівняти з Україною за населенням, — 15 млн. тонн. Для порівняння: у минулому, дуже вдалому році трохи більше переробили всі українські НПЗ.

Отже, про запаси ліпше не говорити. Цифри запасу нафти, що зберігається в Держрезерві, уже давно засекречені в основному через те, що вони настільки незначні, що краще надути щоки й зробити розумний вигляд. Для боєздатних танків і літаків, що залишилися, може, ненадовго й вистачить, та що ж до інших потреб країни, то тут може порадувати лише достаток порожніх та іржавих баків.

Щоправда, у лютому міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов заявив, що стратегічний запас нафти й нафтопродуктів був би корисний, щоб уникнути негативних наслідків можливого зростання цін на чорне золото у світі внаслідок конфлікту навколо Іраку. Заявлено це було фактично для галочки — жодних серйозних ресурсів під нього не виділили. Міністр цілком справедливо зазначив, що відносно «можливого сплеску цін на нафту Україна перебуває в ролі пасивного учасника».

Це, до речі, підтвердив і розгляд питання в РНБОУ. Єдиним практичним висновком із нього стало рішення прискорити добудування Пролетарського підземного сховища газу в Дніпропетровській області. І якщо стрибок цін на нафтопродукти малоймовірний, то це не наслідок нашої мудрої державної політики. Просто Україна добре підходить для експортних схем у стратегіях провідних російських нафтових компаній. Переробивши тут нафту й продавши отриманий не надто якісний (за європейськими стандартами) бензин і дизельне паливо, а потім відігнавши мазут на далеке зарубіжжя, можна заробити більше, ніж від продажу сирої нафти там. До того ж перероблені в нас обсяги не збиватимуть росіянам ціну на продаж сировини в Європі.

Отже, не було б щастя, та нещастя допомогло...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі