Прес-реліз. Комісія з присудження Філадельфійської медалі Свободи Президентові України Віктору Ющенку присуджена Філадельфійська медаль Свободи за 2005 рік

Поділитися
Вівторок, 28 червня Реформатор ушановується за здійснення мирної помаранчевої революції і зобов'я...

Вівторок, 28 червня

Реформатор ушановується за здійснення мирної помаранчевої революції і зобов'язання провести радикальні політичні й економічні реформи у своїй країні

Філадельфія, 28 червня (PRNewswire) - Віктор Ющенко, президент України, який мужньо боровся за свободу і чесні вибори, що надихнуло мільйони як у своїй країні, так і в усьому світі і привело до відходу корумпованої влади, був ушанований почесною нагородою - Філадельфійською медаллю Свободи за 2005 рік - рішенням Міжнародної відбірної комісії.

Президент Ющенко одержить медаль і премію, що додається, - 100000 доларів - у Національному конституційному центрі у Філадельфії 17 вересня 2005 року - у День Конституції США.

Філадельфійська медаль Свободи (ФМС) заснована в 1988 році для нагородження окремих громадян або організацій з будь-якої точки світу, що «продемонстрували лідерство і своє бачення шляху до досягнення свободи совісті або визволення від гноблення, невігластва або злиднів». Контроль за присудженням цієї нагороди здійснює неприбуткова, неполітична організація Philadelphia Foundation.

Професор Мартін Мейерсон, голова Міжнародної відбірної комісії з присудження ФМС і почесний президент Пенсильванського університету, сказав: «Мужнє керівництво Президента Ющенка під час помаранчевої революції, як і героїзм президента Вацлава Гавела в Чехословаччині, ймовірно, надихне інших людей, що шукають свободи і демократії. Тепер у ролі харизматичного політичного лідера він перетворює свою країну на сучасне цивілізоване суспільство. Як будівничий нової нації, він заслуговує визнання як український Джордж Вашингтон».

М. Крейг Левис, голова Philadelphia Foundation, коментує: «Ми з захопленням повідомляємо про рішення у виборі кандидатури Президента Віктора Ющенка саме 28 червня, у День Конституції України, і запрошуємо його у Філадельфію в наш національний День Конституції 17 вересня. Він ввійде в наш нагородний перелік інших володарів медалі Свободи, що гідно захистили волю і демократичні цінності для процвітання своєї нації й усього світу». (Серед володарів медалі Нельсон Мандела, Вацлав Гавел, Кофі Аннан, Джиммі Картер, Лех Валенса та ін.).

Віктор Ющенко народився 1954 року в Сумській області на північному сході України. Після навчання в університеті він зробив кар'єру фінансиста, почавши із сільського бухгалтера і ставши в 1993 році головою Національного банку нової незалежної України. Успішна діяльність привела до того, що він був призначений на посаду прем'єр-міністра в грудні 1999 року за представленням Президента Леоніда Кучми. Відправлений у відставку Леонідом Кучмою в 2001 році внаслідок занадто великого зростання популярності, Віктор Ющенко очолив опозиційний блок «Наша Україна» і, оскільки термін Леоніда Кучми закінчувався у 2004 році, він висунув свою кандидатуру на посаду президента.

Президентська кампанія була спірною. Ющенко мав значну підтримку населення, але державне телебачення і президент Росії Володимир Путін постійно нав'язували і просували свого кандидата, прем'єр-міністра Віктора Януковича. Серед «брудних технологій» було й отруєння діоксином Ющенка, здійснене, за багатьма ознаками і свідченнями, представниками офіційної влади, що болісно змінило його обличчя за кілька тижнів до виборів. Офіційний підрахунок голосів анонсував незначну перевагу Віктора Януковича, однак свідчення масових фальсифікацій спонукали Віктора Ющенко і його прихильників відмовитися від визнання результатів виборів. Виникли масові протести населення по всій країні, тисячі з них утворили наметовий табір на головній площі Києва в сувору морозну погоду, надягнувши помаранчеві кольори на знак солідарності. Зрештою Верховний суд України анулював результати виборів, і Ющенко переміг у повторному турі.

У чині президента України він почав викорінювати масову корупцію режиму Кучми, заміняючи тисячі бюрократів і оголосивши про фінансові реформи, нові робочі місця і високі життєві стандарти. Він також наполегливо добивається членства в Європейському Союзі.

Мер Філадельфії Джон Ф. Стрит вручить медаль Свободи в суботу, 17 вересня, у Національному конституційному центрі в історичному Індепенденс холі у Філадельфії. Мер Стрит сказав: «Віктор Ющенко - надихаючий приклад для людей усього світу завдяки своєму сміливому і могутньому рухові в Україні, який привів його до перемоги на виборах у 2004 році. Я вітаю рішення Міжнародної відбірної комісії з присудження медалі Свободи і сподіваюся на зустріч із Президентом України, якого ми запрошуємо в наше місто у вересні на церемонію нагородження».

Повний лист володарів Філадельфійської медалі Свободи:

2004 - Хамид Карзай

2003 - Сандра Дей О'Коннор

2002 - Колін Л. Пауэлл

2001 - Кофі Аннан

2000 - Д-р Джеймс Уотсон/д-р Френсис Лемент (спільно)

1999 - Кім Те Джун

1998 - Джордж Дж. Мітчелл

1997 - CNN International

1996 - Король Хуссейн I/Шимон Перес (спільно)

1995 - Садако Одата

1994 - Вацлав Гавел

1993 - Ф.В. де Клерк/Нельсон Мандела (спільно)

1992 - Тургуд Маршалл

1991 - Оскар Ариас/ Medecine sans Frontieres (спільно)

1990 - Джиммі Картер

1989 - Лех Валенса

Шість володарів медалі Свободи одержали потім Нобелівські премії

Докладніше: www.philafound.org

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі