Попандопуло відпочиває...

Поділитися
Щоб уже ніхто не впадав в оману з приводу правил і понять, якими керується нова кримська влада в ос...

Щоб уже ніхто не впадав в оману з приводу правил і понять, якими керується нова кримська влада в особі Партії регіонів і їхніх союзників — вітренківців і комуністів, — у парламенті автономії пройшла показова комплектація дванадцяти постійних комісій. Їх голови з числа тієї самої коаліції були затверджені ще місяць тому, геть-чисто позбавивши опонентів — бютівців, депутатів від блоку Куніцина і висуванців курултаю кримськотатарського народу — ілюзій щодо таких демократичних надмірностей, як т.зв. опозиційний пакет парламентських посад. Проте, виявилося, може бути ще веселіше: опозиційні депутати не зможуть тепер працювати в комісіях, які дозволяли б контролювати уряд і впливати на прийняття рішень парламенту з усіх важливих напрямів. Більш того, вісім опозиціонерів узагалі позбавлені можливості виконувати в цій частині свої депутатські обов’язки, оскільки не змогли потрапити до жодної комісії ВР автономії!

«Читайте регламент!» — любив повторювати лідер кримських комуністів Леонід Грач, для збереження спікерського довголіття котрого цей документ і було старанно пристосовано, а за Бориса Дейча вдосконалено — для зручності функціонування мегафракції. Відповідно до регламенту, максимальний склад кожної комісії обмежений 15 депутатами, при цьому парламентарії мають право водночас перебувати в кількох комісіях. Як бувало і колись, кількість бажаючих попрацювати в найбільш «смачних» комісіях, які готують рішення з грошових і майново-земельних питань, — з бюджетно-фінансової діяльності, законодавства і законності, місцевого самоврядування, — виявилася більшою, ніж передбачає регламентна норма, а тому їх склад затверджувався рейтинговим голосуванням.

Завдання для новачків політичного бізнесу: як, маючи перелічені вище дані, укомплектувати парламентські комісії тільки з членів коаліції, котрих майже 70 депутатів. Не поспішаєте ділити цю кількість на 12 комісій, вийде зовсім мало, а потрібен тотальний контроль. Мистецтво можливого і регламент дозволяють записати своїх депутатів у дві, три і навіть п’ять комісій — і все сходиться!

Абсолютний рекордсмен-«багатоверстатник» — підприємець Ігор Лукашов, добре відомий у певних, зокрема міліцейських, колах. Партія регіонів довірила йому головування у найцікавішій комісії — з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики. Проте Лукашов не зміг відмовити собі в задоволенні працювати ще в чотирьох (!), серед яких, суто принципово, треба думати, — комісія з правових питань і правопорядку. На цьому тлі зовсім скромний вигляд мають депутати-варяги — Дмитро Табачник, Ганна Антоньєва і Нестор Шуфрич, котрі записалися лише у дві комісії. Непосильний тягар узяли на себе «регіонали» Микола Колісниченко, Тетяна Умрихіна і Євген Михайлов, котрі поєднують депутатський мандат із роботою на важливих урядових посадах, — усі вони заступники голови Радміну автономії. Але, зважаючи на все, вони мало зайняті на цій, основній, роботі, оскільки кожен із них висловив бажання працювати водночас у чотирьох постійних комісіях. Напевно, для ефективного самоконтролю. Щоправда, соціальний віце Т.Умрихіна намагалася взяти самовідвід від участі в роботі профільної комісії, проте голова ВР Гриценко поклав край прагненню легкого життя і нагадав про рішення фракції. З чого напрошується висновок про добровільно-примусове клонування депутатів-«регіоналів» для закриття місць у комісіях і про своєрідне відпрацювання за отримані посади. Таким чином, залишилося тільки грамотно провести рейтингове голосування.

Таких веселощів у кримському парламенті давно не було. Спікер А.Гриценко виносив прізвища депутатів на голосування не за абеткою, не за списком, наведеним у розданих проектах документів, а як око ляже. Чи варто дивуватися, що спочатку спікерське око бачило прізвища соратників, і так по 14 осіб у кожну комісію! Ну, просто як чарівний Попандопуло у «Весіллі в Малинівці» ділив уміст скрині: це тобі, це знову тобі, це все тобі. А в результаті все залишилося в коаліції. Як втішливий приз (для Банкової, що клопоталася про представництво у владі кримських татар) А.Гриценко шляхом повторних і настійних голосувань таки «працевлаштував» депутатів від меджлісу в кілька комісій, що погоди загалом не робить.

При цьому обділеними виявилися навіть ідеологічні однодумці і соратники по коаліції з партії «Союз», що ще раз підтвердило — із домовленостями «регіонали» розлучаються легко, майже сміючись. Раніше забули, що обіцяли Нестору Шуфричу посаду віце-прем’єра, довелося соціал-демократам ледь чи не в опозицію йти, аби зберегти обличчя. Знову ж, «Союз» і особисто Льва Миримського при розподілі урядових портфелів обділили на користь висуванців меджлісу. Хоча найбільше, звичайно, були покарані незговірливі куніцинці і бютівці, професіоналів серед яких для кваліфікованої роботи в парламентських комісіях предосить. Утім, парламентській більшості не знадобилися знання і досвід голови Спілки юристів Криму Ольги Ковітіді. Навіщо, коли законністю і правопорядком можуть займатися інші «авторитети» у цій сфері. Тому колишній начальник головкому СБУ Олександр Свиридонов (блок Куніцина) відмовився від роботи в компанії таких професіоналів, узявши самовідвід.

Питання, як, з урахуванням такого розподілу влади, парламент і уряд працюватимуть, зважаючи на все, перед новим керівництвом Криму не виникає. У нього, здається, на порядку денному інша проблема: що робити з постійним представником президента Геннадієм Москалем, котрий мало чи не щодня нагадує то про кримінальний елемент із списку ПРУ, то про існування закону загалом, то про розширення своїх повноважень. І місяця не минуло, як він обіймає посаду, а парламент уже зажадав від президента звільнити генерала, підв’язавши це до феодосійських подій, — недостовірно інформував главу держави. Сам Г.Москаль причину ворожості «регіоналів» та їхніх соратників бачить в іншому: «Чому мене так панічно бояться? А бояться бригади, яка приїде і підніме всі розстрільні справи, і тоді дуже багато порожніх місць залишиться в стінах кримського парламенту». До речі, бригада слідчих МВС «із великим досвідом боротьби з організованою злочинністю» вже приїхала, і розслідування з багатьох прикритих, забутих або проданих справ відновлено. Як повідомив «ДТ» Геннадій Москаль, серед них є і кримінальні справи, за якими до відповідальності можуть бути притягнуті й деякі депутати ВР автономії. Якщо слідчим цього разу дозволять довести розслідування до кінця, то, мабуть, в опозиції з’явиться шанс скористатися вільними місцями в комісіях. Добровільно ж «регіонали» нічого із отриманого віддавати не збираються. Схоже, цей кримський «лапсердак» саме на них пошито...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі