Політолог: Нову виборчу систему в Україні потрібно впроваджувати вже сьогодні

Поділитися
Парламентські вибори 2006 і 2007 років продемонстрували, що Україна потребує зміни виборчої системи, ...

Парламентські вибори 2006 і 2007 років продемонстрували, що Україна потребує зміни виборчої системи, заявляє політолог Ігор Жданов, наголошуючи, що роботу по внесенню відповідних змін у законодавство необхідно починати вже зараз, а не напередодні наступних виборів.

«Необхідно порушити традицію ухвалення виборчих законів безпосередньо перед проведенням виборів, — підкреслює політолог. — Вже сьогодні можна зробити кілька кроків, які будуть позитивно сприйняті громадянами».

Зокрема, він пропонує розробити і прийняти єдиний Виборчий кодекс, який встановлював би загальні правила проведення виборів, порядок формування і повноваження виборчих комісій, опротестовування їхніх дій.

«Відповідні пропозиції підготував Комітет виборців України, їх потрібно уважно проаналізувати і, урахувавши досвід проведення останніх виборчих кампаній, обновити», — відзначає Жданов.

Окрім цього, додає він, відповідні зміни потрібно внести до нової редакції Конституції України: скасувати норму перехідних положень, яка визначала можливість проведення парламентських виборів тільки з голосуванням за партійні списки в єдиному загальнодержавному окрузі.

Одночасно, за його словами, необхідно розпочати розробку нового закону: «Вже зараз потрібно створювати робочу групу з народних депутатів, політологів і юристів для розробки нового виборчого закону, в якому необхідно визначити тип виборчої системи».

Ігор Жданов наголосив, що система закритих загальнонаціональних списків, яка діє сьогодні, розриває зв’язок між виборцем і парламентськими партіями.

«Партійні списки, як правило, формуються в закритому режимі, а вплив як громадян, так і самих партійців на їх склад серйозно обмежений», — нагадав він, відзначивши, що продовження практики обрання Верховної Ради за такою системою сприятиме «перетворенню партій на корпорації «вождистського» характеру».

На його думку, оптимальною моделлю для сьогоднішньої України можуть стати закриті регіональні партійні списки, що передбачають висунення загальнонаціональної п’ятірки і кандидатів від партії у регіональних виборчих округах. «Відповідні законопроекти були підготовлені ще у 2002–2004 роках», — нагадав політолог.

Докладніше читайте у статті Ігора Жданова «Яка виборча система необхідна Україні?» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі