Парламент Угорщини прийняв нову конституцію

Поділитися
Парламент Угорщини 18 квітня прийняв нову конституцію країни, повідомляє Agence France-Presse. 25 квітня документ підпише голова держави, а з 1 січня 2012 року Конституція набуде чинності.

За зміну основного закону Угорщини проголосувало 262 депутати. Проти законопроекту проголосувалио 44 людини, один член парламенту утримався. Проект нової конституції було підтримано правлячою партією Фідес - Угорський громадянський союз. Проти нього проголосували депутати від ультраправої партії "Йоббік" ("За кращу Угорщину") - представники цієї фракції вважають, що нова конституція знищує механізм стримувань і противаг.

Депутати від Угорської соціалістичної партії і партії "Політика може бути іншою" (LMP) бойкотували слухання з приводу нової конституції. Опозиція вважає, що ця конституція потрібна для того, щоб "зацементувати" владу Фідес.

У новій конституції говориться, що угорський народ об'єднують "Бог і християнство". За державою закріплюється обов'язок захищати життя, при цьому обумовлено, що життя починається при зачатті. Фактично ця стаття конституції вводить заборону на аборти. Шлюб позначений у конституції як союз чоловіка і жінки. Таким чином, як вважають критики документа, нова конституція створює грунт для дискримінації геїв і тих жителів країни, які не є християнами.

Зміни передбачені і в суспільно-політичному житті країни. Конституційний суд позбавляється права приймати рішення з питань, пов'язаних з бюджетом, митною політикою та оподаткуванням, до тих пір, поки державний борг не знизиться до позначки менше половини ВВП. Замість 11 осіб членами конституційного суду будуть 15 осіб.

Згідно з конституцією, в Угорщині з'явиться новий наглядовий орган, який буде стежити за діяльністю органів правосуддя. Глава цього органу буде призначатися парламентом. Президент отримає право розпускати парламент, якщо до 31 березня не прийнятий бюджет країни. Крім цього,

Відповідно до нових правил регулювання фінансової сфери, для вступу країни до єврозони буде потрібно схвалення двох третин парламенту.

У п'ятницю і минулі вихідні в Угорщині відбулися багатотисячні акції протесту проти ухвалення нової конституції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі