Обама: США і Китай зацікавлені у взаємних успіхах

Поділитися
Президент США Барак Обама високо оцінив відносини Америки з Китаєм та зазначив, що обидві країни дуже зацікавлені в успіхах один одного. Про це він заявив 19 січня, вітаючи в Білому домі китайського главу Ху Цзіньтао.

За словами американського президента, співробітництво Китаю і США буде сприяти процвітанню і безпеці обох держав.


У свою чергу, голова КНР сказав, що співпраця з США повинна будуватися на взаємній повазі, і що кожній з країн слід поважати обраний шлях розвитку.
Два лідери розпочали переговори, які, як очікується, будуть охоплювати найширше коло тем - від курсів національних валют до оборони і безпеки.

Президент США нагадав про зустріч одного із своїх попередників Джиммі Картера з Ден Сяопіном в 1979 році, після якої відносини між двома країнами, які переживали 30-річний період охолодження, значно потеплішали.

За словами Барака Обами, нинішній візит закладе основу для наступних 30 років тісної співпраці. Проте в своїй промові він також зачепив вельми делікатне питання про права людини.

"Історія показує, що суспільства більш гармонійні, нації більш успішні, а світ більш справедливий, коли надається високе значення прав і відповідальності націй і народів, в тому числі загальним прав кожної людини", - сказав американський лідер.

У відповідь голова КНР зазначив, що взаємодія двох країн у різних областях принесла "плідні результати", а відносини між ними "досягли нових висот".

"Наше партнерське співробітництво має будуватися на взаємній повазі, - сказав він. - Ми живемо у все більш різноманітний і багатобарвний час. Китай і Сполучені Штати повинні поважати корінні інтереси іншої країни і обраний нею шлях розвитку."

"Ми повинні поглиблювати взаєморозуміння і взаємну довіру, розширювати сфери спільних інтересів шляхом діалогу, зв'язків та обмінів на різних рівнях", - закликав Ху Цзіньтао.

Під час церемонії на протилежній стороні від Білого дому проходила демонстрація прихильників незалежності Тибету, який, на їхню думку, Китаю не належить.

Напередодні перед резиденцією американського президента зібралися активні захисники прав людини з плакатами, що вимагали від нього "відчитати Ху" за зловживання в цій сфері.

Китайське телебачення не транслювало ті частини репортажів західних кореспондентів з Вашингтона, де були протестувальники.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі