Новобогданівка: обіцянка без гарантій

Поділитися
Як і 6 травня минулого року, лихо спіткало Новобогданівку минулої суботи зненацька. Десь о пів на п.002e.

Як і 6 травня минулого року, лихо спіткало Новобогданівку минулої суботи зненацька. Десь о пів на п’яту на території розташованої за сільською околицею 275-ї артилерійської бази ракет і боєприпасів помітили дим, а потім почали вибухати гранати, міни та снаряди, зібрані після трагедії річної давнини. На щастя, цього разу наслідки НП виявилися не настільки масштабними. Постраждалих або загиблих серед військовослужбовців немає, а з цивільного населення лише 69-річна селянка дістала травми середнього ступеня тяжкості. Такими є лаконічні дані офіційного повідомлення, у яких, звісно, не згадується про шок, що його знову довелося зазнати мирному населенню.

Пояснюючи причину того, що сталося, спеціалісти віддають перевагу двом версіям: загоряння сухої трави або самозаймання чи то димової, чи то освітлювальної міни, що сталося через спеку. Який із цих або інших чинників буде покладено в основу обвинувального висновку, має розібратися військова прокуратура Запорізького гарнізону, яка порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 414 КК України за порушення правил поводження з боєприпасами, вибуховими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих. Пам’ятається, щось подібне було й рік тому, та це, на жаль, не завадило повторенню трагедії.

Ліквідуючи наслідки катастрофи, армійські спеціалісти, у принципі, зробили все, що від них залежало. Було відремонтовано будівлі, що постраждали від пожежі та вибухів, більшість боєприпасів, що розлетілися, зібрано та складовано зі створенням безпечних умов їх зберігання. Це, до речі, зазначено у висновках численних комісій і делегацій, які відвідували новобогданівську базу. Проте остаточно усунути наслідки пожежі силами самих лише військових неможливо.

Річ у тім, що значна частина боєприпасів, які розлетілися, деформувалася від високої температури, чимало з них зарилися в землю і становлять загрозу вибуху від найменшого доторку. Четверо військових саперів уже дістали поранення під час виконання небезпечних робіт. Зауважимо, що відповідно до закону армійське командування формально навіть не має права наказувати підлеглим знешкоджувати боєприпаси — солдати мають виконувати лише функції, продиктовані законом із підготовки до оборони Батьківщини. Також не видається за можливу утилізація боєприпасів стандартними методами — розбирання, відокремлення детонатора, корпуса, пороху тощо. Після пожежі снаряд або ракета можуть вибухнути будь-якої миті. З цієї ж причини заборонено транспортувати такі боєприпаси за межі бази. Необхідно здійснити так зване гуманітарне розмінування. До цих робіт можуть залучатися лише цивільні фахівці-контрактники, плата за ризик і умови страхування яких на кілька порядків вища, ніж у військових.

З огляду на ці обставини на нараді в РНБО під керівництвом її секретаря Петра Порошенка, що відбулася півтора місяця тому і в якій узяли участь представники всіх зацікавлених і причетних до ліквідації наслідків новобогданівської катастрофи відомств, було ухвалено рішення про передачу функцій щодо утилізації боєприпасів 275-ї артилерійської бази Міністерству з питань надзвичайних ситуацій. Інших думок не було — це єдине правильне рішення. Саме на МНС мала бути покладена відповідальність за утилізацію боєприпасів, темпи й терміни виконання робіт у Новобогданівці. На ці цілі уряд виділив 18 мільйонів гривень. Проте конкретних кроків з утілення даної резолюції в життя, на жаль, зроблено не було. Напевне, потрібен був детонатор у вигляді нових вибухів у Новобогданівці.

Як стало відомо під час візиту до Запоріжжя Петра Порошенка та міністра з питань надзвичайних ситуацій Давида Жванії, що відбувся в середу, тепер справа нарешті зрушить із місця.

— Міністерство бере на себе не лише утилізацію, а й поводження з боєприпасами, які тримають на складах, — сказав Д.Жванія. — Потрібно владнати питання безпечного зберігання боєприпасів. На цьому завданні ми зосередимося насамперед.

За словами секретаря РНБО, виконання цього комплексу робіт передбачає використання потенціалу Міноборони, але координацію дій, аж до охорони складів, а також майна Новобогданівки, що підлягає утилізації, передадуть МНС.

На жаль, МНС поки що не має у своєму розпорядженні фахівців і можливості для проведення гуманітарного розмінування. Тому планується в найкоротші терміни сформувати відповідні підрозділи. З цією метою міністерство має намір залучати як наявні у країні кадри, так і зарубіжних фахівців, готових поділитися передовим досвідом.

Безумовно, заслуговують на увагу деталі й другого (після забезпечення безпечного зберігання боєприпасів) завдання, яке визначило для себе МНС. Воно включає часткову реалізацію боєприпасів.

— Якщо щось можна продавати, його потрібно продавати, — вважає Д.Жванія.

Отже, можливість заробити гроші аж ніяк не виключається. А те, що неможливо ні продати, ні утилізувати, доведеться знищувати на місці.

— Без підриву боєприпасів, що становлять найбільшу загрозу, розпочинати повномасштабну ліквідацію наслідків неможливо, — заявив П.Порошенко.

За його словами, для збирання боєприпасів на базі біля Новобогданівки визначено 10-денний термін. Потім протягом трьох із половиною тижнів їх буде ліквідовано. А основні роботи розпочнуться навесні наступного року.

Визначення настільки стислих термінів, на думку фахівців, навряд чи свідчить про їхню реальність. Оскільки, за найоптимістичнішими прогнозами, для цілковитої ліквідації наслідків катастрофи буде потрібно не менш як три роки.

Поки що з упевненістю можна стверджувати лише те, що нові вибухи новобогданівцям і жителям довколишніх сіл доведеться почути ще не раз. Однак, як запевняє П.Порошенко, знищення боєприпасів на місці здійснюватиметься з використанням новітніх технологій, що виключають небезпеку для людей і навколишнього середовища.

Проте гарантувати, що міни і снаряди знову не почнуть самовибухати під Новобогданівкою, на жаль, не може ніхто. Оскільки є чинники, які не дозволяють встановити цілковитий контроль над ситуацією. Щоправда, під час прес-конференції Д.Жванія пообіцяв, що втретє надзвичайної події не станеться. Та годину по тому на засіданні обласного активу додав: «Гарантій на сьогодні жодних».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі