Кримська анталія

Поділитися
Посада постійного представника президента в Криму, яка звільнилася після призначення Геннадія Москаля заступником глави СБУ на початку січня, досі вакантна...

Посада постійного представника президента в Криму, яка звільнилася після призначення Геннадія Москаля заступником глави СБУ на початку січня, досі вакантна. Повідомляється, що керівника свого південного форпосту Віктор Ющенко особисто представить під час запланованого на 22 лютого візиту до автономії. Тим часом з другого боку владного затору зміна кадрів на зайнятому плацдармі відбувається майже миттєво. Наприкінці минулого тижня начальник кримського головкому Віктор Хоменко, котрий раніше публічно заявив про незгоду добровільно піти з посади без вагомих на те підстав, таки подав рапорт. Причому на звільнення з органів міліції взагалі. Журналістам генерал Хоменко повідомив, що іде не з власної волі. Після відмови прислухатись до наполегливих побажань керівництва МВС (міністр В.Цушко і його перший заступник М.Корнієнко розмовляли з В.Хоменком на цю тему тричі) до Криму була відряджена група перевіряльників на чолі із заступником начальника головного штабу МВС — начальником інспекторського управління В.Усієнком. Результати перевірки поки що невідомі, але Хоменко чекати не став. «Я не можу і не бажаю працювати в таких умовах: працювати не дадуть», — заявив генерал, додавши, що залишатися на своїй посаді означало б підставляти підлеглих.

Принагідно нагадаємо, що тижнем раніше на прес-конференції в Тернополі екс-міністр Юрій Луценко оприлюднив розшифровку розмов у Криму, які відбулися перед його звільненням. З «плівок Луценка» і наступних коментарів випливає, що приводом до зміни начальника кримської міліції може бути закриття заводу, який нелегально виробляв горілку і давав донецьким ділкам п’ять мільйонів гривень прибутку на місяць. «Якщо Хоменко не йде, то треба шукати вихід, шукати дах і перебиратися в іншу область», — казали неназвані Луценком товариші.

У суботу міністр внутрішніх справ України Василь Цушко представив членам колегії кримського головкому міліції їхнього нового начальника — Анатолія Могильова. Деякі присутні в залі відчували складну гаму почуттів. Такого головного міліціонера в Криму ще не було. Навіть у потішного президента Криму Ю.Мєшкова для тоді ще МВС Криму знайшовся генерал, хоч і армійський. Звання Анатолія Володимировича — полковник, а останнє місце роботи в системі — начальник міськвідділу міліції. Правда, місце розташування міста і пояснює багато чого в новому призначенні, якщо не все — Макіївка Донецької області. Невдовзі після помаранчевої революції А. Могильов пішов у відставку і увірвався в «регіональну» політику — став депутатом Макіївської міськради й очолив постійну комісію із законності та правопорядку. У зв’язку з усім вищевикладеним виступ міністра сприймався кримськими міліціонерами з особливою довірою.

«У нас сьогодні є шанс створити нову міліцію, яка справді відповідатиме інтересам усього суспільства. У цьому зацікавлені всі верстви населення, політики, державні діячі, бізнесмени, — говорив Василь Цушко. — Ми повинні піти від замовлень і політичних ігор... Міліція працюватиме поза політикою. Систему МВС чекають докорінні зміни, і сьогодні намічене може здаватися фантастикою. Проте я вам гарантую, що все це втілиться в життя. Якщо всі ми усвідомлено захочемо змін, то все у нас вийде. Захочемо, та не всі — однаково вийде, але без декого з вас».

Ну, майже — хто не з нами, той проти нас. І, головне, жодної політики. А та обставина, що у впливового регіонала і партійного куратора Криму Антона Пригодського макіївська прописка — казковий збіг. І відкрився він випадково у результаті журналістських «розкопок» з питання, хто стоїть за фірмою «Антал-Крим», якій кримська влада передала 120,9 гектара землі в районі Гурзуфа під будівництво гольф-клубу. «Антал-Крим» була заснована і зареєстрована у с.Відрадному (Велика Ялта) усього два місяці тому київським ТОВ «Антал-сервіс». Засновниками ж останньої є «дві приватні особи: киянин Георгій Лебединський і народний депутат від Партії регіонів Антон Пригодський, зареєстрований у паспортному столі в Макіївці Донецької області. Злі язики називають його «наглядачем» над Кримом» — пише газета «Крим.ru», яка заверстала цей матеріал з інформацією про призначення нового начальника головкому міліції під одним заголовком «Макіївські гуляють!».

Спікер кримського парламенту, на ходу намагаючись погасити скандал з узгодженням Радміном місця розташування гольф-клубу, закликає кримські політичні сили не спекулювати «на тих земельних проблемах, які є в Криму в частині індивідуального житлового будівництва на тлі виділення ділянок під розташування таких об’єктів». Хто ж сперечається — будувати в Криму треба. От тільки хто б пояснив, чому 120 гектарів земель запасу на південному узбережжі «дуже серйозний інвестор» одержує для комерційної забудови фактично задарма, чому не купує, бажано на відкритому аукціоні? Дивно також, що про такий великий вільний і не потрібний Алуштинському ефіроолійному заводу наділ ніхто раніше не знав, інакше б проблеми самозахоплень у цьому регіоні можна було б легко уникнути.

Цікаве також повальне захоплення кримських начальників не стільки чужоземною забавою — грою в гольф, скільки будівництвом клубів. Нагадаю, що і помаранчевий прем’єр Криму А.Матвієнко втягнувся у скандал із проектом «Гольф-сіті» — невідомою фірмою, яка претендувала на шість із половиною тисяч гектарів на західному узбережжі, унаслідок чого прокуратурою Криму було порушено кримінальну справу. Відгадка проста — під «інвестиційний проект» легко і просто (маючи свою владу в регіоні) роздобути величезні ділянки землі. І нехай навіть навколо, як у цьому разі, заповідні землі — Ялтинського гірсько-лісового і Кримського природних заповідників, — унаслідок відомчої експертизи виявляється, що уподобаний «Анталом» наділ не належить до категорії особливо цінних земель і взагалі розташований на зсувній ділянці. І дарма що дві третини його зайняті пасовищами, кущами і ріллею, тобто за всіма статтями — землі сільгосппризначення, у рескомземі Криму вважають, що перешкод для розміщення на цій ділянці гольф-клубу немає!

Але подібне Крим уже проходив. Родзинка ж цієї історії — річ небачена. У наділ під майбутній гольф-клуб прирізали селище Партизанське! «Нові кріпосні», жителі селища, звернулися до прокуратури Криму з проханням роз’яснити — як жити далі? У п’ятницю, як повідомив «ДТ» прокурор автономії Віктор Шемчук, рішення РМ Криму про узгодження місця будівництва гольф-клубу було опротестовано.

(Отут згадався колись популярний анекдот. На засіданні уряду голова каже: «Ну, для себе ми вже усе зробили: землю поділили, нерухомість приватизували, надра розподілили... Пора подумати і про людей». Голос із залу: «Ну що ж, по десять тисяч душ на кожного, мабуть, достатньо»).

У розпал цього скандалу і має з’явитися в Криму новий постійний представник президента. Глава секретаріату В.Балога вже перелічив чесноти, які повинен мати спадкоємець Г.Москаля — ця людина повинна бути місцевою, мати в Криму авторитет і досвід роботи в управлінні. Двом із цих вимог відповідають практично всі головні кандидати, названі в пресі — і екс-прем’єр В.Горбатов, і екс-керівник «Чорноморнафтогазу» І.Франчук, і нинішній заступник постійного представника В.Пробий-Голова, й екс-прем’єр і севастопольський градоначальник С.Куніцин, і екс-начальник главку СБУ О.Касьяненко. А от стосовно авторитету, то хотілося б уточнюючих критеріїв. Щось на кшталт порядності, професіоналізму, патріотизму... Тоді претендентів і їхніх лобістів було б менше.

А от кримському спікеру А.Гриценку, котрий благополучно пережив війну з Г.Москалем, байдуже, хто буде призначений новим представником президента в автономії. Так і сказав: «Нам однаково». Проте, здається, трохи лукавить. Інакше чому б це один із претендентів — Валерій Горбатов — став завсідником шостого, спікерського, поверху парламенту.

До того ж кримські регіонали про всяк випадок вирішили себе грунтовно убезпечити. Як повідомив А.Гриценко, підготовлений законопроект про внесення змін до закону про представництво президента України в Криму: «Наші фахівці дійшли висновку про те, що ряд положень цього закону не відповідає Конституції України. Як можна сьогодні покладати на постійного представника президента питання дотримання Конституції України на території автономії, якщо саме положення про представництво президента суперечить Конституції України!» Проект закону буде внесений на розгляд Верховної Ради України одним із народних депутатів від Партії регіонів і, можна не сумніватися, зміни будуть спрямовані на урізання і без того символічних повноважень постійного представництва президента в Криму.

А кадрова зачистка регіону тим часом триватиме. З понеділка у главк міліції прибуває нова комісія, знову з високим перевіряльником на чолі — І.Васильєвим, заступником начальника інспекторського управління. Не інакше, кажуть у главку, відставки очікують заступників начальника ГУ МВС і керівників служб.

Схоже, починає підтверджуватися і версія прокурора Віктора Шемчука, яка пов’язує пропозицію генпрокурору перевестися за власним бажанням в інший регіон із бажанням поки що не названих поіменно діячів повернути в Крим колишнього прокурора автономії Володимира Гальцова. Донеччанина і протеже екс-генпрокурора Геннадія Васильєва, котрого після президентських виборів вдалося «піти» із Криму завдяки адміністративній хитрості — скасувавши посаду прокурора АРК і упровадивши посаду прокурора — заступника генпрокурора. За нашою інформацією, В.Гальцов має намір через суд відновитися на посаді. Якщо це так і суд ним обраний саме Печерський районний м.Києва, то ніхто не здивується, якщо буде ухвалене «правильне» рішення і потім слід очікувати на затяжну епопею зі зняття В.Шемчука. Добровільно залишати свою посаду раніше відведеного Конституцією терміну і без вагомих обгрунтувань він, як і колись, не збирається. Сміливо можна припустити, що після опротестування рішення Радміну Криму стосовно гольф-клубу (особливо у разі, якщо нардеп А.Пригодський справді має у цій справі свій інтерес) маневри з усунення В.Шемчука повинні активізуватися. Прокурор уже заявляє через пресу, що коли процес набуде характеру незворотного, а підлеглі зазнають репресій і тиску, він мовчати не буде — назве і прізвища, і фірми тих, хто домагається його відставки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі