Кабмін — Зварич: ніхто не хотів поступатися. Але уряд «своїх позицій не здав!»

Поділитися
Ще в ході прес-конференції 29 березня Президент Віктор Ющенко, коментуючи ситуацію, пов’язану з конфліктом через урядову заборону на реекспорт нафти, зокрема 3 млн...

Ще в ході прес-конференції 29 березня Президент Віктор Ющенко, коментуючи ситуацію, пов’язану з конфліктом через урядову заборону на реекспорт нафти, зокрема 3 млн. тонн нафти компанією «Ойл транзит», у якій заступником директора працює Світлана Зварич, дружина міністра юстиції, зазначив, що в цьому конфлікті «була некоректність і з одного, і з іншого боку». Глава держави повідомив, що просив прем’єр-міністра Юлію Тимошенко «поставити крапку в цих відносинах, подати руку», і навіть висловив надію, що найближчим часом конфліктуючі сторони повинні публічно зробити щось у цьому сенсі. Щось сталося вже наступного дня, коли уряд на своєму засіданні вніс доповнення у свою лютневу постанову, яка забороняла реекспорт. Але саму заборону так і не знято.

Нагадаю, що нафтореекспортний конфлікт набув публічного розголосу після того, як 16 лютого Кабінет міністрів своїм рішенням (постановою) заборонив реекспорт нафти. Саме тоді С.Зварич намагалася отримати відповідне рішення на вивезення з України першої партії вже завезеної з Росії нафти. Роман Зварич був єдиним членом уряду, який відмовився голосувати за постанову, що забороняє реекспорт нафти. При цьому міністр юстиції пригрозив відставкою і заявив, що членів його сім’ї намагаються втягнути в незаконні оборудки. Хто саме намагається, Р.Зварич не уточнив. Однак через кілька днів після описаного скандалу в уряді Світлана Зварич у своєму інтерв’ю назвала ім’я народного депутата Ігоря Єремєєва, члена парламентського комітету з питань ПЕК.

«Дзеркалу тижня» конфлікт навколо 3 млн. тонн нафти прокоментував тоді міністр економіки Сергій Терьохін (див. «ДТ» №6 від 19 лютого 2005 року).

А Президент із приводу учасників нафтореекспортного конфлікту в Кабміні зауважив: «Я знаю цих людей: і Терьохіна, і Пинзеника, і Зварича. Це кіл, який не гнеться ні в один, ні в інший бік. Якщо упреться, то не зламається, доки підошви не зітре. Я переконаний, що цей юрист не піде на те, щоб на базі своїх інтересів будувати ставлення до урядового рішення».

Похвально, звісно, що
В.Ющенко намагається примирити учасників конфлікту і, так би мовити, погасити скандал у благородному урядовому сімействі. Але нюанс у тому, що Р.Зварич конфліктує не з С.Терьохіним, В.Пинзеником чи Ю.Тимошенко. Конфлікт розвивається по осі Р.Зварич — уряд України. Ніхто не сумнівається у високому професіоналізмі міністра юстиції. Але, стаючи на бік Р.Зварича в цьому конфлікті (принаймні так це видається збоку), Президент країни тим самим ніби ставить під сумнів професіоналізм решти членів уряду. І тоді залишається визнати, що весь склад Кабміну, за винятком міністра юстиції, м’яко кажучи, не на своєму місці? Вони, звісно, можуть (хоча й не повинні в ідеалі) помилятися, як і всі люди. Але щоб ось так — оптом, та ще й демонструвати затяте небажання виправити допущену «помилку»... Це, напевно, занадто.

Мабуть, проблема все ж таки в іншому. Що, власне, й підтверджує рішення уряду від 30 березня. Простіше кажучи, Кабінет міністрів вирішив не скасовувати свою постанову від 16 лютого, яка забороняє реекспорт нафти. Однак вніс у неї поправки. За словами міністра економіки Сергія Терьохіна, реекспорт нафти буде можливий лише за умови дотримання окремих вимог. «Ми встановили прозору процедуру реекспорту нафти», — відзначив він (from-ua.com). «Якщо реекспорт відповідатиме затвердженим сьогодні урядом вимогам, сформованим на основі Митного кодексу і міжнародних угод, тоді — хоч завтра можете реекспортувати», — заявив міністр економіки (pravda.com.ua).

На цьому засіданні КМ Р.Зварич не був присутній, однак ще до ухвалення урядом рішення запропонував «кому завгодно» показати йому «закон, не підзаконний акт», який забороняв би підприємцям займатися таким видом бізнесової діяльності.

Ще раніше Міністерство юстиції на своєму сайті розмістило, образно кажучи, свою «відповідь Чемберлену» — правовий висновок, із якого випливає, що реекспорт нафти не підлягає сфері дії міжнародних угод (у «ДТ» №7 від 26 лютого 2005 року цей документ наведено практично повністю), а є всього лише звичайною зовнішньоекономічною операцією.

Однак Кабмін, вочевидь, вважає інакше. Тому, мабуть, і не скасував заборону на реекспорт нафти, а саме уточнив, що такі договори — не просто сфера зовнішньоекономічної діяльності, а сфера дії міжнародних договорів України. І дотримуватися їх Україна та її резиденти, як і міністри, теж зобов’язані.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко після засідання Кабміну заявила: «Всі рішення про заборону реекспорту були прийняті правильно, законно і своєчасно». Вона пояснила, що «після досить тривалих консультацій» до постанови уряду про заборону реекспорту нафти прийнято доповнення. За словами Ю.Тимошенко, «спеціальний порядок» стосуватиметься всіх товарів, а «порядок потребує жорсткого дотримання законодавства».

«Ми заборону на реекспорт зняли, але якщо реекспорт передбачений міжурядовими угодами, він потребує узгодження з країною-виробником», — додала Ю.Тимошенко.

За словами прем’єра, буде заборонений реекспорт продукції, яку поставляють в Україну за спеціальними цінами у рамках міжурядових угод для використання на території України. «Після цього ніякі зловживання з реекспортом неможливі», — зауважила вона.

Ю.Тимошенко сказала також, що хоче «підтвердити слова Президента про те, що повністю вичерпано всі суперечки щодо реекспорту нафти». Проте зауважила: «уряд своїх позицій не здав».

А з приводу конкретного випадку з нафтою компанії, в якій працює дружина міністра юстиції Світлана Зварич, прем’єр-міністр сказала: «спочатку було повідомлення, що ця нафта належить до міжурядової угоди, і досі ми не маємо дозволу на її реекспорт».

У сухому залишку маємо партію нафти, вже завезену в Україну компанією «Ойл транзит». Якщо буде отримано відповідне підтвердження від РФ, що ця нафта не підпадає під дію угоди між Україною та Росією, після сплати всіх належних зборів і платежів компанія отримає дозвіл на її вивезення з України. Як зауважив С.Терьохін, «хоч завтра». У такому разі і нафтовий баланс України не постраждає (бо це має бути нафта, не включена РФ у загальну квоту поставок для українських НПЗ).

Щоправда, з приводу останнього виникають сумніви. Кажуть, глава російської нафтотранспортної компанії «Транснефть» Семен Вайншток (певне, спересердя) заявив, що тепер НПК «Галичина» (його пов’язують із депутатом І.Єремєєвим, який і штовхнув уряд на заборону реекспорту нафти) не отримає жодної краплі нафти... Однак ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію на цей час не вдалося. Може, тому, що ніхто не хоче вплутуватися в нафтореекспортний конфлікт.

На тлі всього вищесказаного прикметно й те, що з часу публічного розголосу описуваного конфлікту жодна з нафтових компаній, навіть із російським корінням, привселюдно жодним словом не прохопилася про «незаконність заборони реекспорту». Хоча, здавалося б, це прямо зачіпає їхні інтереси. Може, вони не бачать проблеми в обмеженні реекспорту. А може, вважають, на відміну від глави Мін’юсту, що таке рішення Кабміну цілком обгрунтоване й законне. Принаймні про позови нафтових компаній про визнання вищезазначеного рішення уряду незаконним поки що не відомо.

Зате відомо, що на своїй прес-конференції міністр юстиції Р.Зварич спрогнозував перевірки двох НПЗ — «Нафтохімік Прикарпаття» і НПК «Галичина». Що стосується «Галичини», то глава Мін’юсту заявив: нині очолюване ним відомство проводить перевірку «з приводу законності виконання інвестиційних зобов’язань, узятих під час купівлі заводу»...

Підприємства ПЕК, за визначенням, заслуговують пильного державного ока. Ось тільки буквально кілька тижнів тому міністр палива й енергетики заявив, що його міністерство не має претензій до приватизованих НПЗ України. А глава профільного міністерства навряд чи менш поінформований про стан справ на нафтопереробних заводах, аніж міністр юстиції...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі