Гриневецький: Передвиборні реформи повинні бути системними

Поділитися
Зміни до законодавства, що прийматимуться перед проведенням дострокових парламентських виборів, ...

Зміни до законодавства, що прийматимуться перед проведенням дострокових парламентських виборів, повинні торкнутися не лише виборчої системи, але й базових конституційних законів, і законів про місцеву владу, — переконаний екс-губернатор Одеської області Сергій Гриневецький.

У своїй статті у «ДТ» він застерігає від прискореного прийняття неповних, написаних похапцем змін, нагадуючи про долю й наслідки конституційної реформи, прийнятої у такий спосіб 2004 року.

Так, відзначає Гриневецький, у резолюції ПАРЄ з приводу нинішньої політичної кризи в Україні не поміченим залишився важливий момент: «пропорційна система із закритими партійними списками і Україна як один виборчий округ, що визначено конституційними змінами 2004 року, не гарантує виборів у парламент, які б представляли українське суспільство у всій його розмаїтості».

Оптимальним варіантом для України Гриневецький вважає повернення до мажоритарної системи «з одним застереженням — партії й партійних блоків залишаються єдиними суб'єктами виборчого процесу, тільки їм (а не міфічним трудовим колективам або зборам виборців) надається право висувати кандидатів у депутати».

На його думку, це також позбавить від необхідності вводити імперативний мандат, оскільки мажоритарна система дає більше можливостей для ретельного підбору кадрів і «прив'язує» депутата до виборців.

Крім того, наголошує він, для виходу із системної кризи необхідні системні рішення.

Зокрема, Гриневецький нагадує про ще одну рекомендацію ПАРЄ — «без подальшого зволікання» прийняти базові конституційні закони (про регламент Верховної Ради, про парламентські тимчасові спеціальні й слідчі комісії, про центральні органи виконавчої влади, про парламентську опозицію, про референдум і т.п.), а також привести у відповідність із Конституцією закон про Кабінет міністрів.

«Більше того, системні зміни повинні стосуватися не тільки центральної, але й місцевої влади», — зазначає він, нагадуючи, що «проведення місцевих виборів на пропорційній основі призвело до того, що місцеве самоврядування набуло корпоративного характеру».

Докладніше читайте у статті Сергія Гриневецького «Політична доцільність і політична сліпота» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі