Генсек Ліги арабських держав: Революція в Тунісі - не остання

Поділитися
Генеральний секретар Ліги арабських держав (ЛАД) Амр Муса вважає, що політичні потрясіння в Тунісі відображають погіршення економічних умов в усьому арабському світі. Про це він заявив, виступаючи в середу, 19 січня, на саміті ЛАД в єгипетському Шарм-аш-Шейху.

«Туніська революція від нас недалеко, - підкреслив він. - Арабський громадянин перебуває в стані безпрецедентного обурення і незадоволення».

Безробіття, зростання цін на продовольство, а також корупція і репресії називаються серед головних чинників, які виступили каталізаторами масових заворушень у Тунісі, які минулого тижня призвели до повалення президента Зіна Абідіна Бен Алі, який правив країною 23 роки.

Про корупцію режиму Бен Алі було відомо американським дипломатам, свідчить листування, опубліковане Wikileaks, а в середу уряд Швейцарії оголосив про намір заморозити будь-які кошти, що належать колишньому президентові, заявила глава швейцарського МЗС Мішелін Кальмі-Рей.

Незважаючи на корупцію, Туніс був чи не найбільш благополучною з арабських країн, за винятком багатих на нафту країн Перської затоки.

Згідно з нещодавньою доповіддю ООН, близько третини населення країн арабського світу живе за межею бідності.

Підтримка стабільності

Події в Тунісі надихнули противників існуючої влади у таких країнах, як Єгипет, Йорданія або Алжир. Однак демократичним змінам перешкоджає потужний апарат спецслужб, в який щедро вкладають гроші ці уряди.

За кілька днів до відставки Бен Алі держсекретар США Гілларі Клінтон попереджала арабських лідерів, що відмова від політичних реформ обертається припиненням зростання добробуту - саме це, за її словами, можна спостерігати у Тунісі.

Криза в Тунісі вплинула на порядок денний саміту ЛАД, що спочатку планувався як форум для обговорення менш гострих питань економічного розвитку.

Арабські лідери пообіцяли 2 мільярди доларів на стимулювання економік своїх країн.

Багаті Саудівська Аравія і Кувейт внесуть по 500 мільйонів доларів, забезпечивши половину з цього фонду.

Фонд буде «сприяти створенню робочих місць для молодих арабів» в умовах «безпрецедентної історичної кризи», - цитує агентство кувейтського правителя шейха Ахмеда Джабера Сабаха.

За матеріалами "Бі-Бі-Сі"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі