FATF: УКРАЇНА ТА НАУРУ— БЛИЗНЮКИ-БРАТИ

Поділитися
У четвер, 19 грудня, у Парижі Міжнародна група з розробки фінансових заходів по боротьбі з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом, розглядала українське питання...

У четвер, 19 грудня, у Парижі Міжнародна група з розробки фінансових заходів по боротьбі з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом, розглядала українське питання. Результати для Києва виявилися не вельми втішні. FATF рекомендує країнам—членам організації запровадити санкції стосовно України. Мотивується це тим, що наша країна не ухвалила ефективний відповідно до світових стандартів закон про запобігання відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом. Як зазначають у FATF, Україна в грудні затвердила закон про боротьбу з відмиванням «брудних» грошей, проте цей документ не враховує побажання FATF, висловлені в червні 2001 року.

Києву, правда, надали невелику відстрочку. 12—14 лютого наступного року борці з «брудними» грошима знову зберуться на своє пленарне засідання в Парижі, і тоді українська тема зазвучить знову. FATF сподівається: «упродовж періоду, який залишився до засідання, Україна внесе необхідні доповнення до свого законодавства».

За іронією долі, на тому самому засіданні FATF вирішила не застосовувати санкції до Нігерії, котра 14 грудня ухвалила закон про боротьбу з відмиванням «брудних» капіталів. Ці зміни в нігерійському законодавстві задовольнили комісію, і в далекій африканській країні нині можуть перевести подих. Ну а чи припиниться потік знаменитих «нігерійських листів», покаже найближче майбутнє.

Оголошені проти України санкції виявилися чи не ювілейними. Рік тому першою країною, проти якої їх запровадила FATF, став такий улюблений українськими банкірами острів Науру. Нині добралися й до нас.

Паризьке рішення не обіцяє нашим банкірам нічого хорошого. Для кредитної організації, зареєстрованої в країні, проти котрої запроваджено санкції FATF, різко ускладнюється підтримання кореспондентських стосунків із зарубіжними банками. Усі перерахування грошей за участю банків із такої країни піддаються жорсткому контролю, а нефінансовим установам Організації економічної співпраці та розвитку рекомендується виявляти «підвищену обережність» під час роботи з тамтешніми партнерами.

А либонь іще в четвер прем’єр-міністр України Віктор Янукович попереджав... Зранку, прийшовши на засідання до Верховної Ради, він наполягав, аби депутати на певний час залишили політичні суперечки й негайно ухвалили поправки до закону про боротьбу з відмиванням «брудних» грошей. Прем’єр підкреслював: 19 грудня — останній день, коли парламент може зробити це, аби уникнути санкцій із боку FATF.

Офіційної реакції на повідомлення поки що мало. Хіба що держсекретар Міністерства фінансів, директор департаменту фінансового моніторингу Олексій Бережний повідомив: Україна сподівається на перегляд рішення в лютому 2003 року.

До речі, того ж таки четверга відомий український парламентарій Сергій Терьохін спрогнозував: FATF у жодному разі не запровадить негайно проти України санкції, пов’язані з неприйняттям поправок до закону про боротьбу з відмиванням грошей. Як передало інтернет-видання ForUM, він був «згодний впасти в очах журналістів як економічний аналітик, якщо це завтра станеться». Тоді ж було висловлено думку з приводу поспіху з ухваленням поправок до закону. Мовляв, навіть якщо парламент прийме їх того самого дня, закон однаково набере чинності лише в травні.

Відзначаючи головні недоліки поправок, запропонованих Кабміном, С.Терьохін назвав передусім внесення в законопроект пункту, який дозволяє зараховувати до сумнівних практично всі фінансові операції громадян України. Другий, за його словами, недолік — виключення з раніше ухваленого закону пункту, відповідно до якого в суперечці платника податків і збирача податків за умови рівноправних доказах перемагає перший.

Схоже, Сергій Анатолійович суперечку не виграв. Звісно, можна сперечатися, наскільки слово «рекомендувати» рівнозначне «негайному набранню чинності». Але однозначно одне: багатомісячну паризьку дискусію Україна програла. У Верховній Раді.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі