Європейському Союзу 50 років

Поділитися
П’ятдесят років тому шість європейських країн об’єдналися для створення унікальної форми регіональної організації...

П’ятдесят років тому шість європейських країн об’єдналися для створення унікальної форми регіональної організації. Вона ставила за мету не допустити, щоб на європейський континент повернулася війна, і гарантувати тривалу безпеку його народам.

Ця ініціатива, безперечно, виявилася надзвичайно успішною. Протягом п’ятдесяти наступних років країни, котрі взяли в ній участь, досягли безпрецедентного рівня миру, добробуту і стабільності. Не зупиняючись на цих досягненнях, вони поширили інтеграцію на інші сфери. Протягом цих років організація вийшла за межі суто торгового блоку, що координував торгову політику країн-членів і встановлював спільні тарифи. Нинішній Європейський Союз, до якого входять 27 держав, є політичною організацією, що діє в усіх сферах, де людство зіштовхується з найбільшими викликами сучасності.

Для країн усього світу це означає, що тепер ми є чимось більшим, ніж просто торговий партнер. Союз — стратегічний партнер у таких різних сферах, як протидія міжнародному тероризму, боротьба проти змін клімату та ВІЛ/СНІДу чи роз­в’язання найгостріших конфліктів планети.

У своїх відносинах з нашими міжнародними партнерами ми прагнемо поширювати цінності, які, на нашу думку, допомогли нам досягти європейського успіху. Наш добробут став результатом специфічної форми регіональної співпраці, що розвивалася разом із глибокою відданістю ідеалам демократії, прав людини та верховенства права. Саме цим досвідом, який є секретом нашого власного успіху, ми й прагнемо поділитися з іншими країнами.

На міжнародній арені Європейський Союз діє в багатьох різних сферах. Водночас спільна зовнішня політика ЄС є відносно новим елементом нашої діяльності: ми ще досі його розвиваємо. Ми усвідомлюємо, що інколи нашим партнерам складно зрозуміти, як працювати з Союзом. Однак, попри те, що, можливо, ЄС — не найпростіший міжнародний партнер, він, безперечно, є однією з найвпливовіших сил у сучасному світі. І ми маємо амбіції зробити ще більший внесок у розвиток міжнародної спільноти та наших партнерів у світі.

Часто забувають, що Європейський Союз — найбільший світовий донор міжнародної допомоги. Нині ми надаємо 60% усієї офіційної світової допомоги на потреби розвитку. Сама тільки Європейська комісія виділяє понад 7 мільярдів євро. Ми прагнемо боротися проти бідності й надавати гуманітарну допомогу усім країнам та регіонам, котрі її потребують.

Ми також спрямовуємо наші ресурси на забезпечення добробуту і стабільності інших країн. ЄС розробив унікальний механізм допомоги країнам перехідного періоду. Наші знання у цій сфері були сформовані завдяки власному досвіду — досвіду допомоги країнам Південної Європи, а згодом — країнам Центральної та Східної Європи здійснити перехід до ринкової економіки і відкритого суспільства. Нині ми намагаємося використовувати ці знання та вміння в інших регіонах, аби допомогти іншим країнам досягти такого самого рівня добробуту і стабільності.

Європейський Союз має щільну мережу формальних угод, укладених із різними країнами світу. Загалом на планеті Союз має 130 представництв, у тому числі і в Києві, які опікуються питаннями співпраці у справах торгівлі, енергетики, довкілля, прав людини та боротьби проти міжнародної злочинності. Ми створюємо дедалі більшу кількість інструментів зовнішньої політики, що стосуються не лише торгівлі чи політики у сфері зовнішньої допомоги, а й питань швидкого реагування на гуманітарні кризи чи функціонування наших поліційних і військових місій у різних регіонах планети. Посилюючи свою роль у світі, ми прагнемо використовувати ці інструменти якомога послідовніше й ефективніше, незалежно від того, йдеться про Ліван, Західні Балкани чи Демократичну Республіку Конґо.

Уже тепер наш внесок у розв’язання міжнародних проблем істотний: Союз відіграє важливу роль у віднаходженні шляхів урегулювання конфлікту на Близькому Сході чи ситуації навколо іранської ядерної програми. ЄС утримує світове лідерство у питаннях боротьби проти змін клімату чи у сфері енергетичної безпеки, подаючи приклад іншим країнам. Усі ці питання залишатимуться в центрі уваги міжнародної спільноти протягом найближчих місяців та років.

На нашу думку, розв’язати їх можна тільки шляхом партнерства. Саме тому для нас так багато важать відносини з нашими партнерами в усьому світі. І саме тому ми обстоюємо ідею багатостороннього підходу до розв’язан­ня проблем і ухвалення рішень. Ми повністю підтримуємо інституції світового врядування на кшталт Організації Об’єднаних Націй чи Світової організації торгівлі. Ми прагнемо далі працювати з нашими партнерами для зміцнення цих організацій і багатостороннього порядку, який вони підтримують і який ґрунтується на чітких правилах.

ЄС не є завершеним проектом. Наші інституції та їхні повноваження досі перебувають у стадії розвитку, передусім у сфері зовнішньої політики. Однак уже тепер зрозуміло, що для різних країн світу ЄС — не просто торговий партнер, яким він був колись, а щось інше. Вони бачать стратегічну цінність посилення співпраці з нами; ми, своєю чергою, бачимо стратегічну цінність посилення співпраці з ними.

Аналогічним чином, громадяни ЄС прагнуть від своїх лідерів, щоб Європа стала потужним світовим гравцем. Вони хочуть, аби ми поліпшили не тільки життя європейців чи сусідів ЄС, а й життя людей в усьому світі. Саме такою є наша мета на найближчих 50 років: використати європейські досягнення минулих п’яти десятиліть — нашу заможність, наш мир і наш досвід — не лише для підтримки нашого власного стандарту життя, а й для користі інших країн та регіонів світу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі