ЄС може розширити санкції проти Білорусі

Поділитися
Депутати Європейського парламенту закликали держави ЄС розширити санкції проти Білорусі у зв'язку з репресіями, що продовжуються у цій країні.

Про це йде мова у резолюції Європарламенту, яку було прийнято на сесії у Страсбурзі.

Депутати закликали ЄС заборонити в'їзд прокурорам, суддям та співробітникам КДБ Білорусі, якщо репресії проти активістів громадянського суспільства не припиняться.

У резолюції також наводиться приклад екс-кандидата у президенти Олеся Міхалевича, якого було заарештовано у ніч після виборів 19 грудня 2010 року, і звільнено лише після того, як він підписав зобов'язання співпрацювати з КДБ.

Депутати Європарламенту також відзначили випадок редактора опозиційного веб-сайту Хартія'97 Наталії Радіної, заарештованої за організацію і участь у масових протестах. Відразу після звільнення її помістили під домашній арешт.

Окрім того, у резолюції Європарламент засудив неповагу до фундаментальних прав і свобод людини владою Білорусі та закликав до безумовного звільнення всіх політичних ув'язнених.

Нагадаємо, Рада міністрів закордонних справ ЄС на засіданні 31 січня в Брюсселі ухвалила рішення заборонити в'їзд до Євросоюзу 158 посадовим особам Білорусії, включаючи президента Олександра Лукашенка і його синів - помічника президента з питань національної безпеки Віктора Лукашенка та бізнесмена Дмитра Лукашенка. Будуть також заморожені їхні активи в країнах союзу, якщо такі буде виявлено. Пізніше до санкцій приєдналися європейські країни, які не входять до ЄС.

19 грудня 2010 в Білорусі пройшли президентські вибори, на яких, за даними Центральної виборчої комісії країни, переміг діючий Президент Олександр Лукашенко з підтримкою близько 80% голосів виборців. Увечері того ж дня міліція жорстко придушила акції протесту опозиції, заарештувавши близько тисячі людей, у тому числі сім з дев'яти альтернативних кандидатів у президенти. За заявами самих ув'язнених, у в'язниці до них застосовувалися тортури.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі