Експерт: Відставання української металургії не буде подолане навіть у далекій перспективі

Поділитися
Технологічне відставання української металургії від ЄС і РФ не буде подолане навіть у далекій перспективі, переконаний член-кореспондент НАН України Валерій Мазур.

Технологічне відставання української металургії від ЄС і РФ не буде подолане навіть у далекій перспективі, переконаний член-кореспондент НАН України Валерій Мазур.

«Прикро, але треба це визнати, не приховувати і не тішитися нездійсненими мріями», — зазначив вчений у статті для «Дзеркала тижня».

За словами Мазура, відставання українських меткомбинатів, зокрема, від російських за сортаментом і якістю продукції, настільки значне, що для його подолання потрібні будуть десятки років за умови здійснення модернізації.

Окрім того, в українській металургії використовуються застарілі, енерговитратні технології та обладнання.

«Енергоємність, сумарні енерговитрати на виробництво чавуну, сталі і прокату на українських меткомбінатах приблизно на 30% більші, ніж на сучасних підприємствах країн Євросоюзу, а також Індії й Китаю», — зазначив він.

Вчений пояснив, що гірничо-металургійні підприємства України у попередні роки за екстремально високих цін на металопродукцію стрімко нарощували обсяги її виробництва, не приділяючи належної уваги і не виділяючи необхідних коштів на переоснащення, модернізацію і реконструкцію виробничих потужностей.

«В результаті зношеність фондів ГМК України становить приблизно 65%, у галузі використовуються застарілі технології виробництва сталі, а собівартість продукції занадто висока. Поліпшення цих показників не відбулося і найближчим часом не очікується», — переконаний вчений.

Докладніше читайте у статті Валерія Мазура «Металургія України: стан, конкурентоспроможність, перспективи» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі