Експерт: Енергетичну конкурентоспроможність України може забезпечити лише будівництво ГАЕС

Поділитися
Для забезпечення енергетичної конкурентоспроможності України необхідне будівництво гідроакумулюючих електростанцій, переконаний директор ТОВ«Енергопром» Сергій Лісніченко...

Для забезпечення енергетичної конкурентоспроможності України необхідне будівництво гідроакумулюючих електростанцій, переконаний директор ТОВ«Енергопром» Сергій Лісніченко. За його словами, ГАЕС дозволять уникнути збитків, які тягне за собою експлуатація маломаневрених атомних і теплових електростанцій.

Атомні та теплові електростанції, частка яких в енергетичному балансі України становить 90%, вкрай мало маневрені: призупинення теплових блоків, коли споживання електроенергії мінімальне, потребує чимало часу і тягне за собою чималі збитки.

«Існуючий на сьогодні склад генеруючих потужностей є несприятливим за умовами регулювання добових і тижневих провалів навантаження в об’єднаній енергосистемі України, коли споживання електроенергії мінімальне і частину електростанцій варто було б відключити або принаймні зменшити їхню роботу», — пояснює Сергій Лісніченко.

За його словами, частка високоманеврених потужностей гідроелектростанцій та гідроакумулюючих електростанцій (ГАЕС) становить зараз 9% при необхідних не менш як 15%.

Вирішити цю проблему, можна розпочавши будівництво нових гідроакумуляторів, адже ГАЕС дають змогу значно підвищити якісну складову вітчизняної енергетики й домогтися світових стандартів у співвідношенні базових і пікових потужностей, впевнений він.

«Без цього всі розмови про енергетичну конкурентоспроможність держави — лише добрі наміри. Пікова енергія завжди дефіцитна і дорога. Тому зараз у світі будують сотні ГАЕС», — зауважує експерт.

Докладніше читайте у статті Світлани Ісаченко «Слава» України — найпотужніша в Європі» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі