Білорусь бажає закуповувати більше металу, електроенергії та вугілля в Україні

Поділитися
У найближчі роки Білорусь планує збільшити обсяги товарообігу з Україною з 2,5 до 7 мільярдів доларів...

У найближчі роки Білорусь планує збільшити обсяги товарообігу з Україною з 2,5 до 7 мільярдів доларів. Про це заявив віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко в ході виставки «Товари України», що відбулася 15-18 травня у Мінську.

За словами віце-прем'єра, найближчим часом Білорусь планує укласти довгострокові договори про прямі поставки металу — ф'ючерсні продажі. «Керівництво біржі разом з міністерством торгівлі одержали завдання: уже в першому півріччі нинішнього року організувати такі ф'ючерсні торги, запросивши в обов'язковому порядку всіх українських виробників металу, тому що по всіх параметрах український метал дуже й дуже конкурентноздатний», — відзначив Семашко.

Що стосується енергетичної сфери, то він відзначив зацікавленість своєї країни в поставках вугілля з України. За словами віце-прем'єра, висока вартість імпортованого газу змусила білоруський уряд шукати інші шляхи вирішення енергетичної проблеми, у результаті чого з'явилися два проекти. «Мова йде про станції на Зельве (Гродненська область) потужністю 600 Мвт, хочемо ввести її в експлуатацію до 2012 року, і ТЕЦ на вугіллі в Бресті. Адже звідти до України можна пішки дійти, і сам Бог велів звернути увагу на українське вугілля», — підкреслив він.

Наміри білоруської сторони підтвердив і посол Білорусі в Україні Валентин Величко. «Ми — постійні споживачі української електроенергії, — відзначив посол. — Торік спожили більше 2,5 млрд. кВт/ год (у вартісному вираженні це приблизно 52 млн. дол.), цього року мова йде про порядку 3-3,5 млрд. кВт/ч».

За його словами, найближчим часом буде підписаний уже парафований двосторонній меморандум, яким передбачено подальше забезпечення Білорусі українською електроенергією з можливим будівництвом лінії електропередач від Рівненської АЕС.

Детальніше читайте у статті Юрія Волошина «Мінськ. Картинки з виставки» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі