Бабель повертається в Одесу

Поділитися
Він писав своїм друзям, які зняли йому будиночок в Одесі:«Сей, числящийся за мной флигелек, очень поднял мой дух...

Він писав своїм друзям, які зняли йому будиночок в Одесі:

«Сей, числящийся за мной флигелек, очень поднял мой дух. Достоевский говорил когда-то: Всякий человек должен иметь место, куда бы он смог уйти, — и от сознания, что такое место у меня появилось, я чувствую себя много увереннее на этой, как известно, вращающейся земле…»

Він завжди з ніжністю говорив про рідне місто:

«…Пора бросить чужие города,[…]пора вернуться домой, в Одессу, снять домик на Ближних Мельницах, сочинять там истории, стариться…»

Він мріяв повернутися, але не зміг — його розстріляли сімдесят років тому.

Бабель... Одеса в боргу перед ним. Своїми «Одесскими рассказами» Бабель створив її невмирущу легенду. І Одеса нарешті зібралася віддати цей борг.

У лютому 2007 року з ініціативи Всесвітнього клубу одеситів (президент клубу М.Жванецький) розпочався всенародний збір коштів на пам’ятник Ісаку Бабелю в Одесі, про що «ДТ» вже писало минулого року.

За цей час відбулися Міжнародний конкурс на найкращий проект пам’ятника, благодійний концерт у московському театрі «Школа современной пьесы», благодійні акції у філіях Всесвітнього клубу одеситів за кордоном, проявилися приватні ініціативи. Так, зовсім недавно серйозний внесок на спорудження пам’ятника (третину потрібної суми) зробила відома своїми численними культурними проектами компанія «Пласке».

На сьогодні зібрано приблизно половину потрібної суми. Проте, як запевняють в одеській мерії, влітку 2011 року в Одесі, на розі вулиць Рішельєвської та Жуковського, пам’ятник видатному письменникові ХХ століття Ісакові Бабелю буде відкрито. В день його народження, 13 липня, одесити побачать свого великого земляка таким, яким його побачив і відтворив у бронзі чудовий московський скульптор Георгій Франгулян.

Побачать його таким і члени сім’ї Бабеля — дочка Лідія Ісаківна і онук Андрій, яких запросили на церемонію відкриття. Серед глядачів будуть і сотні гостей Одеси — шанувальники творчості письменника, представники світової громадськості, одесити і не одесити з Москви, Києва, Нью-Йорка, Берліна, Парижа, Рима.

У ці літні дні планується проведення Бабелівського фестивалю в Одесі, в програмі якого, крім урочистого відкриття пам’ятника, передбачається перша церемонія вручення Міжнародної літературної премії ім. Ісака Бабеля за найкраще оповідання (новелу), повноправним ініціатором якої разом із Всесвітнім клубом одеситів виступив і Московський літературно-художній журнал «Октябрь». До Одеси приїде багато відомих письменників і поетів, вони зустрінуться з читачами, проведуть майстер-класи з молодими одеськими літераторами, виступлять перед громадськістю.

У ці ж дні на сцені одного з одеських театрів плануються гастролі онука письменника — актора і режисера Андрія Малаєва з моновиставою за п’ятьма оповіданнями Бабеля «Как это делалось в Одессе».

Та це все, дасть Бог, буде влітку наступного року. А поки що хочу розповісти про подію, яка відбулося зовсім недавно.

Того вечора в Одеському Національному академічному оперному театрі відбулася хоча й чергова, але по-своєму цілком унікальна благодійна акція на користь спорудження в Одесі пам’ятника Бабелю. Видатний російський піаніст Денис Мацуєв і його колеги, які спеціально прилетіли в Одесу з різних країн, зіграли оригінальну джазову програму Creschendo JASS.

* * *

Денис Мацуєв (фортепіано), Айдар Гайнуллін (баян), Андрій Іванов (контрабас), Дмитро Севастьянов (ударні) і Борислав Струлєв (віолончель) — усесвітньо відомі музиканти з’їхалися на один вечір в Одесу, щоб допомогти зробити ще один крок до створення пам’ятника її оспівувачу.

— У цього міста є все, щоб у нього закохатися: море, архітектура, історія, люди, — сказав Денис Мацуєв. — Ісак Бабель, який створив своїм талантом чарівний образ Одеси та її жителів, зробив надзвичайно багато, можливо, більше, ніж хтось інший, для того, щоб це місто так любили. І тому мої друзі-музиканти і я з величезною радістю прийняли запрошення взяти участь у благодійному концерті...

* * *

А напередодні концерту, вдень, у конференц-залі знаменитого готелю «Лондонський» відбулася зустріч представників щойно створеного одеського відділення товариства «Україна—Росія» з гостями з Москви — ініціаторами благодійного концерту Creschendo JASS, відомими російськими діячами культури.

* * *

Відбулася жива дружня розмова. Гості й господарі говорили про Одесу як про місто споконвічно європейське, про згубність забуття культурних традицій, розрив гуманітарних зв’язків. Про Ісака Бабеля як про духовний символ, що об’єднує Росію та Україну. Про його воістину світову славу, про величезну важливість для Одеси, України та Росії акцій увічнення пам’яті письменника — спорудження пам’ятника і заснування Міжнародної літературної премії його імені…

А тепер просто кілька цитат з окремих виступів.

Михайло ШВИДКОЙ, спеціальний представник президента Російської Федерації з міжнародного культурного співробітництва:

— Коли Давид Смілянський розповів мені про ідею благодійного концерту, я відразу зрозумів, відчув, що не можу в цьому не взяти участі. Мене це зворушило, дуже. Щасливий збіг, що ми зібралися тут, в Одесі. У Москві такої компанії навіть і не збереш. Ми приїхали за велінням серця в місто, з яким пов’язані наші долі. Одеса — батьківщина багатьох письменників. Адже недарма кажуть, що російська література існувала до 20-го року, потім приїхали одесити.

Я колись був міністром культури, тому все знаю про гроші. Коли є хороший проект, гроші можна знайти. Я впевнений, що на пам’ятник Бабелю ми знайдемо частину коштів і в Москві. А якщо літературну премію імені Ісака Бабеля буде засновано як міжнародну, то якусь частину витрат візьме на себе й організація, яку я представляю.

Узагалі я відчуваю, що це великий проект — пам’ятник, премія. У цьому зв’язку варто подумати і про інші акції, що можуть бути реалізовані в одеському відділенні товариства «Україна—Росія». Творчі зустрічі й дискусії під егідою премії ім. Ісака Бабеля. Регулярні літературні проекти. Одна з важливих тем — тема дитячої книжки, дитячої літератури. Сюди добре було б привезти видавців. Ми могли б, зустрічаючись раз на півроку, намічати серйозні конкретні плани. Тим більше що, на відміну від недавніх часів, сьогодні є толерантне ставлення київської та одеської влади до російських проектів і російської мови.

Звичайно, потрібен і зворотний зв’язок. Щоб і Одеса проводила якісь вечори в Москві і Пітері. Бабель — ім’я магічне, це література міжнародна. І якщо вірменська чи азербайджанська діаспора проводить вечори й концерти своєї національної культури в Кремлівському палаці, то проект Одеси в Москві тим більше може зібрати серйозну аудиторію.

Пам’ятник Бабелю — це не тільки пам’ятник великому письменникові, це пам’ятник живому слову, що прославило місто, пам’ятник самій Одесі…

Ірина БАРМЕТОВА, головний редактор російського літературного журналу «Октябрь»:

— Справді, в Одесі до певного часу не було жодної серйозної літературної премії. У всякому разі — міжнародної. Тепер така премія буде. І дуже символічно, що це буде премія імені Ісака Бабеля. З усієї блискучої одеської літературної плеяди Бабель — зірка першої величини. Його відкриття і досягнення в жанрі оповідання феноменальні — він створив свою мову і зробив її життєздатною на ціле XX століття і XXI... Міжнародна премія означає, що ми розглядатимемо рукописи звідусіль, рукописи будь-яких авторів, які пишуть російською мовою. Бабель дуже дорогий і Москві. І нам би хотілося, аби щороку в Одесі й Москві поперемінно день народження Бабеля відзначався врученням премії за найкраще оповідання чи новелу. Літературна премія має стати однією з візитних карток Одеси. Знаменно також, що в XXI столітті саме в Одесі поставлять перший пам’ятник на народні кошти. І це буде вже другий пам’ятник у місті, поставлений на народні кошти. Після пам’ятника Пушкіну. Непоганий ряд виходить…

Давид СМІЛЯНСЬКИЙ, генеральний директор Російського театрального агентства, заслужений діяч мистецтв Росії, головний ініціатор благодійного концерту в Одесі:

— Так, мені довелося займатися організацією благодійного концерту. Але придумав це не я один. Із задоволенням назву причетних до ідеї: Михайло Швидкой, Віктор Лошак (головний редактор журналу «Огонек»), Йосип Райхельгауз, Михайло Левітін, Юрій Рост, ну і я. Між іншим — усі одесити. Так, я знаю, що Юра Рост — корінний киянин. Але він так любить Одесу і нашого спільного друга видатного одесита Бориса Литвака, що його теж цілком можна вважати одеситом. До речі, мені відомо, що Борис Давидович Литвак — перший, хто вніс гроші на пам’ятник Бабелю... Серед перших, наскільки я знаю,
був і Михайло Михайлович Жванецький...

І ось що іще я хочу сказати. Учасники нинішнього благодійного концерту, музиканти, прилетіли в Одесу з різних кінців планети. Повірте, їм було зовсім не просто це зробити. Але кожен з них вважав для себе за честь узяти участь у бабелівському концерті. Денис Мацуєв і його друзі — музиканти світового рівня. Всі вони, природно, виступають безплатно. Я дякую їм усім за участь у цій шляхетній акції, а Одесу — за привід, який дав нам можливість висловити свою любов до міста.

Георгій ФРАНГУЛЯН, скульптор, заслужений художник Росії, переможець конкурсу на найкращий проект пам’ятника Ісаку Бабелю в Одесі:

— Я дякую всім, хто прилетів сюди підтримати наш проект. Хто, попри надзвичайну зайнятість, зміг віддати данину шани Одесі, Ісаку Бабелю. У мене як у скульптора було складне завдання. Бабель, так само як і Одеса з її видатними художніми досягненнями, належить усім. З іншого боку, в кожного з нас — своя Одеса і свій Бабель. Я у своєму проекті пам’ятника намагався відтворити головне в Бабелі — трагізм людини, що взяла на себе всі біди світу. Хотів передати і дух часу, дух міста. Мій пластичний задум: брукований острівець історії — історичний пласт, який ніби піднявся з сучасного асфальту і з якого виростає бронзова фігура письменника, що сидить на сходах. Сходинки символізують і поріг рідної домівки, і знамениті Потьомкінські сходи. Колесо — відгомін славетних «Одесских рассказов» з кіньми, що цокають по одеській бруківці, й биндюжниками Менделя Кріка, бабелівської «Конармии». Це колесо долі письменника, колесо часу, яке і зараз котиться по землі...

Але в скульптурі, я сподіваюся, відтворено й нашу спільну любов до Бабеля і Одеси. Почуття любові — це головне в житті, любов варта всього іншого…

Світлана ФАБРИКАНТ, віце-мер Одеси з гуманітарних питань:

— Я не можу сказати «за всю Одесу» і «за всю» мерію, але поки я там працюю, повз мерію цей проект не пройде. Це я вам можу обіцяти. Ми всі сьогодні — хтось у кабінетах, хтось з екрана телевізора, хтось на своїх кухнях, говоримо про те, як ми любимо це місто, але часто це тільки розмови. Якщо ця любов втілюється в результат, який можна побачити, — от тоді це щира любов до міста і щирий доказ любові. Я вам вдячна за те, що ви допомагаєте Одесі стати такою, якою вона має бути…

Валерій ХАЇТ, віце-президент Всесвітнього клубу одеситів:

— Я помітив — усе, що відбувається навколо проекту пам’ятника Ісаку Бабелю в Одесі, якось пов’язане одне з одним. Тобто не випадкове. Таке відчуття, що сам Ісак Еммануїлович присутній при цьому й, переборюючи властиву йому скромність і нелюбов до зайвої уваги, таки стежить за всіма нами, навіть намагається якось впливати на події. Словом, людина й письменник, що як ніхто інший уособлює дух Одеси, продовжує піклуватися про своє рідне місто. Його дух, утілений у великій прозі, живий і вчить нас любити Одесу, як любив її він. І щоб не тільки ми пишалися своїми попередниками, а й вони зі своїх захмарних висот могли хоча б трошки пишатися нами...

* * *

А ввечері був концерт Creschendo JASS в Одеському оперному. І навіть жанр, у якому грали музиканти, їхня іронічність, їхня легкість, їхня чарівність і енергетика — все це тільки доповнювало атмосферу замилування веселим і одночасно сумним, мудрим сином великого міста, якому він і його видатні побратими по літературі принесли світову славу...

* * *

Трохи засмутило учасників і глядачів те, що Міністерство культури України, попри благодійний характер концерту, відмовилося безплатно надати сцену Одеського оперного театру. Тому організаторам довелося з виручених на пам’ятник коштів узяти велику суму на оплату оренди залу.

Тож збір коштів на пам’ятник Ісаку Бабелю в Одесі триває…

Реквізити рахунка для перерахування коштів на пам’ятник І.Бабелю в американських доларах

Beneficiary Назва одержувача коштів і його адреса DEPARTMENT OF MUNICIPAL DEBTS AND SECURITIES ODESSA ZHUKOVSKOGO STR 13 UKRAINE

Account Номер рахунка в Акціонерному банку «Південний» 25421311332802

Bank PIVDENNYI BANK Odessa, Ukraine

SWIFT code: PIVDUA22

Correspondent Bank

THE BANK OF NEW YORK MELLON

New York, USA

SWIFT code: IRVTUS3N

Details of payment Призначення платежу Фінансова допомога на спорудження пам’ятника І.Е. Бабелю

Реквізити рахунка для перерахування коштів
на пам’ятник І.Бабелю в гривнях

Одержувач

Назва одержувача коштів і його адреса:

УДК у м. Одесі

Рахунок

31519931700002

Банк

Банк ГУДКУ в Одеській області

код ЄДРПОУ 23862106

Код бюджетної класифікації

50110000

«Цільовий фонд Одеської міської ради»

Призначення платежу

Фінансова допомога на спорудження пам’ятника І.Е. Бабелю

Адреса Всесвітнього клубу одеситів: Україна, 65014, Одеса,

вул. Маразліївська, 7 (ріг Базарної); Тел.: (8 10 38 048) 725-45-67, 725-53-68

Клуб відкрито з 10 до 17 години всі робочі дні. Сайт клубу: www.odessitclub.org

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі