«Агентство з банкрутства української економіки» поки не створено?

Поділитися
З українськими керівниками, насамперед енерговідомств, не занудьгуєш. Хоча при цьому виникає стійке враження, що вони живуть коли не на іншій планеті, то принаймні не в цій країні...

З українськими керівниками, насамперед енерговідомств, не занудьгуєш. Хоча при цьому виникає стійке враження, що вони живуть коли не на іншій планеті, то принаймні не в цій країні. В той час, як усі найближчі (і не лише) сусіди України намагаються розібратися, як далеко піде Росія у використанні сучасної зброї, якою є енергоносії, зокрема газ, президент України Віктор Ющенко у своєму посланні до Верховної Ради єдиним рядком згадує лише про необхідність диверсифікації джерел і шляхів доставки енергоносіїв. І це після того, як президент РФ Володимир Путін зробив сенсаційну заяву, що, мовляв, українці темнять, коли кажуть, що серед акціонерів монопольного постачальника газу в Україну - компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ) - немає їхньої частини. В.Ющенко завзято стверджує, що в РУЕ немає українських підприємств. Проте ніхто й не каже про присутність там українських підприємств. Йдеться про те, хто з українців стоїть за 50% часток РУЕ. (Решта 50% немов належать «Газпрому» через «Газпромбанк». Утім, докладно про схему роботи РУЕ «ДТ» писало в №2 від 21 січня 2006 року.)

8 лютого прем’єр-міністр України Юрій Єхануров заявив, що «Україна готова денонсувати досягнуті українсько-російські домовленості з газового співробітництва у разі, якщо вони не влаштовують російську сторону».

Він також попросив міністра палива та енергетики Івана Плачкова офіційно звернутися до компанії «РосУкрЕнерго» з тим, щоб вона оприлюднила інформацію про свою діяльність і засновників. Скільки можна морочити голову? Адже всім давно зрозуміло: справа не в засновниках, а в акціонерах!

Прем’єр зазначив, що існує відповідне доручення Кабінету міністрів. Він укотре відкинув наявність української частки в компанії «РосУкрЕнерго».

«У зв’язку з появою інформації, що в Україні є незвідані багатства, я пропоную Фонду державного майна із сьогоднішнього дня оголосити конкурс: якщо хтось знайде частину українського майна в «РосУкрЕнерго», виставити її на продаж на аукціон за ціною одна гривня», - сказав український прем’єр.

І ось що цікаво, вже наступного дня, 9 лютого, «знайшовся покупець» (за версією «Української правди») шуканої української частки в РУЕ - президент проекту перехідних демократій Брюс Джексон, який відразу заявив: «Це те, що наше правління не змогло пропустити. Як мінімум наші представники матимуть можливість брати участь у зустрічах правління в Швейцарії та Санкт-Петербурзі, де вони питимуть шампанське з ФСБ і мафією, які вкрали майбутнє України».

Явно поквапився пан прем’єр з оголошенням конкурсу з продажу за 1 грн. української частки в РУЕ...

Тим часом уряд створив спецгрупу для розбору газових польотів, яку очолив секретар РНБОУ Анатолій Кінах. Група ця оперативно й ударно потрудилася, видавши «на-гора» звіт. Який чомусь ніхто з міністрів економічного блоку підписувати не став, оскільки з висновками звіту міністри не погодилися. Не поставив свій підпис під Кінахівським «переможним рапортом» і глава СБУ Ігор Дріжчаний.

Щоправда, одну, безумовно, позитивну справу Кабмін у газовому питанні зробив: 8 лютого за пропозицією Арсенія Яценюка уряд України обмежив ціну на природний газ для всіх категорій споживачів на п’ять років на рівні 110 дол. за тисячу кубометрів. «Уряд України, користуючись конституційними повноваженнями щодо визначення цінової політики, сьогодні прийняв постанову, якою встановив граничний рівень цін на природний газ для всіх категорій споживачів», - заявив А.Яценюк. Він уточнив, що йдеться про ціну газу без урахування ПДВ та витрат на його транспортування і доставку споживачу. «Ціна 110 дол. визначена як сума: 95 дол. - ціна купівлі газу на кордоні України та Росії, 5 дол. - умовні витрати на реалізацію газу споживачам за аналогією з витратами НАК «Нафтогаз України» і 10 дол. - 10%-ий рівень рентабельності підприємства з постачання природного газу як середній рівень рентабельності за два останніх роки».

Зауважимо, що, як стало відомо «ДТ» (і не тільки нашому виданню), знову створене СП «Укргаз-Енерго» планувало встановити ціну для промислових підприємств мінімум у 160 дол. за 1000 кубометрів. Таким чином рішення уряду про обмеження ціни для всіх категорій споживачів на рівні 110 дол. не дозволяє реалізуватися планам «Укргаз-Енерго» і «РосУкрЕнерго».

Сьогодні ціна 1000 кубометрів газу для населення, за даними Мінпаливенерго України, становить 92,17 грн. (без ПДВ і вартості транспортування та поставки), бюджетних організацій - 178 грн., підприємств теплокомуненерго - 206,4 грн. Для промислових споживачів гранична ціна становить 422,1 грн.

Як заявив міністр економіки А.Яценюк, відповідно до закону про ціни та ціноутворення, за продаж газу вище за граничну ціну на підприємства накладатимуться штрафні санкції, і весь їхній виторг вилучатиметься в бюджет. «Понад те, це буде підставою для скасування його держреєстрації», - зазначив міністр.

«Сьогодні можемо чітко констатувати, що, коли всі постачальники газу виконуватимуть зобов’язання з його продажу за ціною до 110 дол., українська економіка розвиватиметься стабільно, нормально протягом п’яти років», - підкреслив А.Яценюк. «Ті, у кого на думці було створити не підприємство з поставок газу, а агентство з банкрутства української економіки, навряд чи досягнуть своїх цілей», - додав він.

Інші ж важливі питання на газову тему поки що так і залишаються без відповіді. Як завжди, у своєму репертуарі виступили голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко і міністр палива та енергетики Іван Плачков. Цього разу вони обіцяють надати тимчасовій слідчій комісії ВР договори стосовно газу на наступному її засіданні. О.Івченко сказав, дивитися там особливо немає на що, а коли парламентарії захочуть, то договори покажуть їм у НАКу. Проте не всім і не всі документи. Зауважимо: дотепер і члени Кабінету міністрів не мають усього пакета підписаних 4 січня у Москві Івченком і Вороніним газових угод і доповнень.

Як відомо, Верховна Рада має намір 14 лютого, замість запланованої роботи у фракціях і депутатських групах, провести пленарне засідання, щоб розглянути питання з енергозабезпечення і ситуації в агропромисловому комплексі. За результатами цього засідання в парламенті стане цілком зрозуміло, хто, яка політична сила намагатиметься зберегти газові угоди недоторканними, хто відмовчиться, а хто спробує їх розірвати як такі, що суперечать інтересам України, і замінити у схемі «РосУкрЕнерго» тих, хто представляє українську сторону, але зовсім не інтереси українців.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі