CNN: Чому Собор Паризької Богоматері настільки важливий для католиків з усього світу?

Поділитися
CNN: Чому Собор Паризької Богоматері настільки важливий для католиків з усього світу? Нотр-Дам - одна з найбільш знайомих церков для католиків © depositphotos / scaliger
У Нотр-Даму зберігалися, як мінімум, три священні реліквії: терновий вінець Ісуса Христа, фрагмент "істинного хреста", на якому його розіп'яли, і один з цвяхів, які римляни використовували для розп'яття.

Цей тиждень - Страсний тиждень, - коли мільйони західних християн відзначають смерть і воскресіння Ісуса Христа. Собор Паризької Богоматері готувався показати в Страсну п'ятницю святі мощі віруючим. Але коли в понеділок пожежа охопила священне місце, католики всього світу відреагували з жахом і недовірою, особливо коли знаковий шпиль собору впав серед полум'я, пише CNN.

Протягом декількох поколінь Нотр-Дам був місцем паломництва і молитви, і, хоча кількість віруючих у Франції зменшувалася останні десятиліття, собор залишався серцем французького католицизму, відкритим кожен день для меси.

"Я навіть не можу на це поглянути", - сказав преподобний Джеймс Мартін, єзуїтський письменник з Нью-Йорка, коментуючи телевізійні кадри, на яких полум'я пожирало культовий готичний собор.

"За межами базиліки Святого Петра (в Ватикані) я не думаю, що є більш знакова церква для католиків. Я не думаю, що є католики, які відвідують Париж, і при цьому не моляться або ходять на месу в Нотр-Дам."

Для Мартіна, як і для інших католиків, було важко не побачити певну символіку в вогні: пожежа спалахнула під час Страсного тижня, самого священного часу в християнському календарі, в той час, коли католицька церква у всьому світі охоплена скандалами через жорстоке поводження з дітьми, і коли Франція кілька місяців коливалася громадського гніву через зростання цін на паливо.

Мартін не самотній в своєму горі. Багато католиків засмучені через пожежу.

"Я просто пішов до Собору Святого Патрика, щоб попросити заступництва для Нотр-Дама! Боже, збережи цей чудовий будинок молитви і захисти тих, хто бореться з вогнем", - написав Кардинал Тімоті Долан з Нью-Йорка в Твіттері.

Кардинал Даніель Дінардо з Х'юстона, президент Конференції католицьких єпископів США, шокований і засмучений через пожежу, але, як і багато католиків, зв'язав несамовиту новина з наступаючим пасхальним святом. Собор, за його словами, "давно є символом трансцендентного людського духу, а також нашого прагнення до Бога".

Кардинал Вінсент Ніколс, архієпископ Вестмінстерський в Англії, назвав собор "серцем віри".

Нотр-Дам не є парафіяльною церквою, що означає, що в ньому немає регулярного числа віруючих, які "належать" до церкви - приходу. Але це все ще домашня церква паризького архієпископа Мішеля Апетиту, яка привертає католиків на вечірню (вечірнім молитвам), меси і таїнство примирення, також відоме як покаяння.

І щороку під час Страсного тижня Нотр-Дам представляє одну з найбажаніших реліквій в християнському світі. Серед них Свята Корона, яка, на думку багатьох, походить від тернового вінця, покладеного на голову Ісуса, і який собор називає своєю "самої дорогоцінної і самої шанованою реліквією". Згідно собору, католики молилися зі Святої Короною більше 16 століть.

Нотр-Дам також вважає своїми скарбами дві інші реліквії, пов'язані зі Страсним тижнем: фрагмент "істинного хреста", на якому був розп'ятий Ісус; і один з цвяхів, які римляни використовували для розп'яття Ісуса. За словами представників Нотр-Дама, цей цвях виходить від Гробу Господнього, місця, де був похований Ісус в Єрусалимі. Християни в Єрусалимі подарували реліквію імператору Карлу Великому в 799 році, і згодом він став потужним об'єктом шанування для поколінь французьких католиків.

Під час Французької революції, коли французькі секуляристи (прихильники концепції, згідно з якою уряд і інші джерела норм права повинні існувати окремо від будь-якого типу релігій. - ред.) Знищили багато культових католицьких творів історії та мистецтва, він був збережений і переданий архієпископу Парижа.

У понеділок, коли пожежники боролися з вогнем в Нотр-Даму, безпеку реліквій була під питанням. У міру того, як вирувало полум'я, архієпископ Парижа Мішель Апетит священиків молитися: "Пожежники Парижа все ще борються за порятунок веж Нотр-Дам де Парі. Годинники, дах і шпиль знищені. Давайте помолимося. Якщо ви хочете, ви можете зателефонувати в дзвони своїх церков, щоб закликати на молитву ".

Близько 12 ночі (за київським часом) представник пожежників заявив, що "в цілому" собор збережений. Ймовірно, мова йде про те, що вціліли стіни.

Терновий вінець Ісуса Христа вдалося врятувати. Детальніше читайте в матеріалі ZN.UA "Пожежа в Соборі Паризької Богоматері: Головне".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі