2013 рік став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років

Поділитися
2013 рік став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років Експерти прогнозують зростання довіри до журналістів та брендів, які будуть готові боротися з цензурою та тиском © Андрій Товстиженко, DT.UA
Минулий рік показав, що чинна влада не має наміру забезпечити право громадян на інформацію.

2013 рік став найгіршим роком для свободи слова в Україні за останні 11 років, тобто з початку моніторингу Інституту масової інформації (НІМІ).

Загалом у 2013 році в рамках щомісячного "Барометру свободи слова" НІМІ зафіксував 496 порушень свободи слова, що в півтора рази більше, ніж у 2012 році (283 порушення), у шість разів більше, ніж у 2009 році (79 випадків), та в 11 разів більше, ніж у 2005-му (44 порушення).

Найбільшу кількість порушень було зафіксовано у категорії "перешкоджання виконанню професійних обов'язків журналістів" - 129 фактів (у 2012 році - 96). Найбільшу кількість перешкод було зафіксовано в лютому (14), березні (15), червні (15) і жовтні (15).

На другому місці - фізичні напади (101 випадок, тоді як в 2012 році - 65). Найбільше постраждали журналісти, які висвітлювали акції протесту, незаконні забудови та масові заходи - 70 випадків зі 101 припадають саме на такі ситуації. 11 офісів ЗМІ зазнали тих чи інших нападів (від пострілів у вікна до перерізаних кабелів).

На третьому місці у списку порушень свободи слова - цензура (63 випадки). Якщо у 2012 році звільнялися окремі журналісти на знак протесту проти цензури і джинси, то в 2013 році - вже журналістські колективи. Як мінімум п'ять журналістських колективів змушені були покинути свої ЗМІ у зв'язку з цензурою та тиском на редакційну політику (ТВі, "Кореспондент", "Форбс", телеканал "Інтер" тощо).

У 2013 році українські журналісти зіткнулися з новим викликом: численними DDoS-атаками і кібер-злочинами - 49 випадків, що є безпрецедентною кількістю за всі роки моніторингу, оскільки раніше цю категорію взагалі не рахували окремо. 35 журналістів постраждало від погроз і стеження.

НІМІ також зафіксував 33 випадки політичного тиску на ЗМІ і журналістів, 30 - юридичного (судові позови) та 13 випадків економічного тиску (для порівняння, за весь 2012 рік було зафіксовано 43 випадки непрямого тиску на ЗМІ і журналістів).

Вісім журналістів пройшли через процедуру обшуку, семеро було затримано правоохоронцями під час виконання ними законних професійних обов'язків.

Найбільш знаковими подіями 2013 року стали жорстоке побиття відомої журналістки і активістки Тетяни Чорновіл, масове звільнення журналістів з телеканалу ТВі і холдингу УМХ після завершення його придбання Сергієм Курченком, що призвело до знищення довіри до видань "Форбс" і "Кореспондент".

За словами виконавчого директора НІМІ Оксани Романюк, всі цифри свідчать про те, що у 2013 році в Україні значно погіршилися основи демократії і дотримання прав людини.

"Ряд процесів 2013 року (безкарність, поширення цензури, і різке збільшення тиску на журналістів як за допомогою методів фізичної агресії, так і за допомогою економічних, політичних та інших інструментів) вказує на те, що чинна влада не має наміру забезпечити право громадян на інформацію і що далі, то більше прагне показувати події виключно зі своєї точки зору. Результатом такої політики стане падіння рейтингів ЗМІ, які будуть штампувати перекручену або неповну інформацію, і, в той же час, зміцнення позицій ЗМІ і зростання довіри до журналістів та брендів, які будуть готові боротися з цензурою та тиском", - зазначила Романюк.

imi.org.ua

Також, за її словами, 2013 рік, з його численними викликами, розділив журналістів на дві категорії - тих, які здатні приймати самостійні рішення і брати на себе відповідальність за інформацію, яку вони передають - і тих, які працюють як технічний персонал, чи готові вдаватися до маніпуляцій і замовчування тем. !zn

Читайте також:

Напередодні президентської кампанії-2015 олігархи "здали" телеканали Сім'ї

Україну визнано одним з найгірших місць для журналістів

Ерік Шмідт передбачив зникнення цензури в інтернеті протягом десяти років

В Україні у 2013 році зафіксовано рекордну кількість нападів на журналістів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі