Новини науки - За тягу до солодкого і спиртного відповідають гормони печінки – вчені - Технології - dt.ua

За тягу до солодкого і спиртного відповідають гормони печінки – вчені

25 грудня, 2015, 14:35 Роздрукувати

Гормон FGF21 також робить піддослідних мишей більш чутливими до інсуліну.

За споживання солодкого відповідає гормон FGF21

Вчені провели дослідження, в рамках якого встановили, що любов до солодкого і спиртного є наслідком вироблення печінкою гормону FGF21. Гормон визначає те, яку кількість вуглеводів і цукру людина хоче з'їсти, і допомагає зупинитися в разі переїдання. Про це повідомляє видання New Scientist.

На даний момент дослідники вже встановили, що гормон допомагає піддослідним мишам схуднути і стати більш чутливими до інсуліну. Найближчим часом вчені проведуть серію дослідів для того, щоб встановити, чи має він такий же вплив на людей, хворих на цукровий діабет.

Людське тіло перетворює вуглеводи на сахариди – глюкозу, фруктозу і сахарозу. Дослідження показали, що люди зі зміненим рівнем FGF21 вживають більше вуглеводів. Для того, щоб підкріпити ці висновки Метью Подзов з Університету Айови провів дослідження на мишах з аномально високим і низьким рівнем гормону FGF21. У ході експерименту було встановлено, що миші з недостатнім рівнем гормону пили набагато більше підсолоджених напоїв, ніж миші з нормальним його рівнем. Миші ж з надмірним рівнем FGF21 пили менше солодких напоїв.

Читайте також: Хворобу Паркінсона можна буде вилікувати одним уколом – вчені

Дослідники також встановили, що гормон виробляється у відповідь на вживання вуглеводів: він посилає сигнал у мозок, покликаний припинити вживання цукру. Після вживання солодкого рівень FGF21 в крові людини протягом 24 годин перевищує норму в три рази.

Під час досліджень, які були проведені групою вчених в Університеті Техасу, було встановлено, що мавпи, яким було дано синтетично вироблений гормон, переходили на дієту з низьким вмістом цукру і відмовлялися від вживання алкоголю.

На думку дослідників, гормон впливає на мозок, роблячи певний набір продуктів менш привабливим для людини. Надалі вчені сподіваються виявити і інші гормони, які можуть впливати на споживання жирної їжі. У разі їх виявлення дослідники сподіваються отримати з'єднання, яке буде стимулювати людину вживати виключно здорову їжу.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини "гени інтелекту". У ході досліджень вчені встановили, що ці гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.

За матеріалами: DT.UA /
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №30, 17 серпня-23 серпня Архів номерів | Зміст номеру < >