Вживання цукровмісних напоїв пов'язали з ризиком передчасної смерті - Технології - dt.ua

Вчені розповіли про нову небезпеку вживання солодких напоїв

19 березня, 2019, 17:50 Роздрукувати

Цукровмісні напої підвищують ризик передчасної смерті.

Солодкі напої виявилися пов'язані з ризиком передчасної смерті

Вчені з Гарвардського університету заявили про те, що надмірне вживання цукровмісних напоїв підвищує ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань і раку. При цьому, вживання цукровмісних напоїв завдавало більшої шкоди здоров'ю жінок, повідомляє MedicalXpress.

Крім того, дослідники встановили, що вживання однієї чашки напою з підсолоджувачем замість використання цукру дозволяє знизити ризик смерті. А ось вживання чотирьох і більше чашок напою з підсолоджувачем, навпаки, асоційоване з більш високим ризиком передчасної смерті у жінок.

Дослідження показують, що газовані і негазовані солодкі напої, фруктові соки, енергетики та спортивні напої є найбільшим джерелом додаткового цукру в дієті американців. Раніше вчені вже з'ясували, що вживання таких напоїв пов'язано з ожирінням, розвитком діабету другого типу, серцевими захворюваннями і інсультами. В ході ж нового дослідження вчені простежили зв'язок між употреблениями солодких напоїв і передчасною смертю.

Фахівці проаналізували дані, отримані за участю 80 647 жінок у 1980-2014 роках і 37 716 чоловіків у 1986-2014 роках. Добровольці пройшли опитування для оцінки їхнього способу життя, а їхній стан здоров'я визначався кожні два роки.

Виявилося, що вживання від одного до чотирьох цукровмісних напоїв на місяць підвищує ризик передчасної смерті на 1%. Вживання від двох до шести на тиждень - на 6%, одного або двох на день - на 14%, а більше двох на день - на 21%. Ризик передчасної смерті від вживання солодких напоїв у жінок був більш високим, ніж у чоловіків.

Найбільш високим був ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Збільшення ймовірності такого результату у тих, хто найчастіше пив солодкі напої, становив 31%. Кожна додаткова порція підвищувала ризик ще на 10%.

Читайте також: Вчені розповіли про користь вживання зеленого чаю

Раніше вчені заявили про те, що ожиріння викликає запалення у всіх органах і порушення роботи гормонів, що тягне за собою розвиток раку, хвороб серця, інсульти і проблеми з кістками.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №1288, 28 березня-3 квітня Архів номерів | Останні статті < >