Вчені зв'язали харчові звички з ризиком передчасної смерті - Технології - dt.ua

Вчені розповіли про несподівану причину ранньої смерті

19 квітня, 13:13 Роздрукувати

Пізня вечеря і пропуск сніданку збільшують ризик передчасної смерті.

Відмова від сніданку і пізня вечеря підвищують ризик смерті після серцевого нападу © MedicalXpress

Вчені з Державного університету в Сан-Паулу заявили про те, що у людей, які пропускають сніданок і пізно вечеряють, підвищується ризик передчасної смерті. Як повідомляє MedicalXpress, в цьому випадку підвищується ризик смерті після перенесеного серцевого нападу.

У ході дослідження вчені вивчили дані 113 пацієнтів, середній вік яких становив 60 років. У них був діагностований інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST електрокардіограми (STEMI). Всі випробовувані заповнили опитувальник, в якому відповіли на питання про свої харчові звички. Відсутність сніданку припускало пропуск прийому їжі вранці мінімум тричі на тиждень. Пізня вечеря - прийом їжі менш, ніж за дві години до сну, тричі на тиждень.

Виявилося, що у людей, у яких спостерігалися обидві харчові особливості, ризик смерті, повторного інфаркту та стенокардії був у чотири-п'ять разів вищим протягом перших 30 днів після виписки. При цьому, відмова від сніданку спостерігалася у 58% випадків, пізня вечеря - в 51%, а обидві звички з'єднувалися в 41% випадків.

За словами вчених, кожен п'ятий пацієнт зі STEMI помирає протягом року, і правильне харчування є ефективним способом поліпшення прогнозу подальшого стану хворого. Перерва між прийомом їжі і сном повинна бути не менше двох годин, а сніданок - складатися з молочних продуктів, вуглеводів і фруктів і складати 15-35% від загальної кількості калорій.

Читайте також: Вчені частково відновили функції мозку свині через чотири години після смерті

Раніше вчені заявили про те, що година помірної фізичної активності на тиждень знижує ризик появи симптомів клінічної депресії на 12%.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №19, 25 травня-31 травня Архів номерів | Зміст номеру < >