Нанотехнології вилікують українців. Академік Борис Патон переконав співвласника металургійного холдингу ІСД Сергія Таруту інвестувати в наномедицину

Поділитися
В Україні з’явилася перша компанія з впровадження нанотехнологій у медицині. ТОВ «НаноМедТех» ст...

В Україні з’явилася перша компанія з впровадження нанотехнологій у медицині. ТОВ «НаноМедТех» створено кілька місяців тому з ініціативи президента Національної академії наук Бориса Патона та голови ради директорів ІСД Сергія Тарути.

Гордістю компанії стала перша в країні лабораторія для аналізу та контролю якості наноматеріалів. Вона дає можливість досліджувати частинки, які в сто разів менші, ніж, наприклад, вірус СНІДу. Як повідомив генеральний директор «НаноМедТех» Ігор Парнета, восени лабораторія планує отримати сертифікати УкрСЕПРО і Національного агентства акредитації України. Надалі вона планує мати статус Центру сертифікації наноматеріалів.

Сформовано високопрофесійний штат. Замовлено дослідно-промислову установку з синтезу наночастинок, яку планується ввести в експлуатацію в лютому 2011 р. Вона працює з використанням унікальної технології електронно-променевого осадження у вакуумі, розробленої в Інституті електрозварювання ім. Є.Патона академіками Борисом Патоном та Борисом Мовчаном. Цей метод, засекречений за часів СРСР, дозволяє отримувати наночастинки з будь-яких матеріалів.

«НаноМедТех» провадить дослідження як у сфері медицини, так і в галузі захисту рослин і ветеринарії. На стадії реалізації — кілька проектів, результати з яких планується отримати через півтора-два роки.

Борис Патон дивиться на перспективи компанії оптимістично. Він не виключає, що вже наступного року «НаноМедТех» виведе на медичний ринок препарати на основі наночастинок срібла.

Голова ради директорів ІСД зазначив, що під час створення компанії питання отримання прибутку навіть не розглядалося. «Це більше інвестиції у фундаментальну науку», — пояснив він. Підприємець підкреслив, що важливим аспектом діяльності фірми стане напрацювання дослідницької практики.

Впевненість в успіху задуманого вселяє позитивний досвід роботи з Національною академією наук у металургії. За оцінкою С.Тарути, обсяг вкладень у «НаноМедТех» на теперішньому етапі не перевищив 1 млн. дол. Проте розвиток проекту потребує в десятки разів більше коштів, тоді без державної підтримки не обійтися.

Поки що такої підтримки вочевидь замало. Тому, наприклад, керівник Харківської лабораторії прикладних нанотехнологій доктор медичних наук Андрій Бєлоусов ставить свої досліди в Росії, а не в Україні. Не виключено, що до сусідньої країни піде і його запатентована технологія отримання медичних нанопрепаратів, які вже перевірені на практиці.

Допомогу з боку уряду пообіцяв голова Державного комітету України з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко. За його словами, прем’єр-міністр Микола Азаров схвалив пропозиції щодо підготовки нового законодавства і внесення змін до Податкового кодексу для стимулювання інноваційної складової економіки.

Держкомітет також підтримав ініціативу створення Інституту нанотехнологій. Як пояснив Б.Патон, нова структура задумана не як наукова установа у звичному сенсі, а як координаційна рада для об’єднання зусиль учених, можливостей держави та приватного капіталу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі