14-річний підліток звернувся до лікарів зі скаргами на втому. Ніяких додаткових симптомів у нього не було, але аналіз крові показав нестачу вітаміну В12. Батьки хлопчика відзначили, що він "вередливий в їжі", тому медики призначили уколи вітаміну і порекомендували змінити режим харчування.
Через рік пацієнт знову звернувся до лікаря, на цей раз зі скаргами на погіршення слуху. Разом з тим, на МРТ ніяких структурних аномалій у вусі помітно не було. Підліток також скаржився на проблеми із зором, але офтальмолог не помітив жодних порушень.
Нарешті, в 17 років підлітку знову знадобилася консультація - його зір вже два роки ставав все гіршим. Йому поставили діагноз "оптична нейропатія": нейрони в його зоровому нерві і сітківці почали відмирати. Зір став менш гострим, і з'явилися додаткові сліпі плями.
Спочатку лікарі пов'язували нейропатію з дефіцитом В12. Правда, у крові підлітка вітаміну було достатньо, але була підвищена, концентрація інших речовин, пов'язаних з дефіцитом В12 - гомоцистеїну і метилмалонової кислоти. Це навело лікарів на думку, що самим нейронам вітаміну В12 все одно не вистачало.
Медики почали підозрювати, що підліток міг вживати алкоголь або наркотики - вони теж можуть викликати нейропатію. Але виявилося, що справа все-таки в харчуванні. "Вередливість в їжі" виявилася розладом харчової поведінки. Пацієнт зізнався, що ще з початкової школи не переносив "їжу певної текстури", тому обмежив свій раціон наступними продуктами: картопля фрі, чіпси, білий хліб, шинка і сосиски. Лікарі призначили підлітку харчові добавки і відправили до психіатра, щоб впоратися з розладом харчової поведінки. У підсумку зір хлопчика стабілізувався, але вже не повернувся до норми.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.
Раніше вчені з Австралійського національного університету заявили про те, що регулярне вживання фаст-фуду, в тому числі бургерів, може негативно позначитися на роботі мозку.