ElibUkr: місія пізнати світ...

Поділитися
У приміщенні Бібліотеки Антоновичів Національного університету «Києво-Могилянська академія» (На...

У приміщенні Бібліотеки Антоновичів Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) відбулася презентація довго очікуваного всією науковою спільнотою України проекту «Електронна бібліотека України: створення центрів знань в університетах України». Відтепер вітчизняні вчені, студенти, аспіранти та фахівці різних галузей знань отримають можливість безплатно долучитися до світових академічних та бізнесових ресурсів. Нагадаємо, що сьогодні основна частина наукової інформації захищена авторським правом і не доступна без передплати (а це коштує від кількох тисяч до кількох мільйонів доларів і є необхідною умовою доступу до електронних ресурсів та повнотекстових баз даних).

Перший етап проекту ElibUkr (Electronic Library of Ukraine), організаторами та ініціаторами якого стали Києво-Могилянська фундація Америки, регіональна місія Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), всеукраїнська асоціація «Інформатіо консорціум», Нортвестернський університет (США), розпочнеться на базі трьох університетів — НаУКМА, Чернівецького національного університету ім. Ю.Федь­ковича та Харківського національного університету ім. В.Каразіна. На другому етапі до нього планують долучити ще сім-десять вітчизняних університетів, на третьому — ще близько двадцяти-двадцяти п’яти з тим, щоб кожен регіон України отримав доступ до світових наукових інформаційних ресурсів. По суті ElibUkr має стати загальнонаціональною мережею електронних бібліотек і забезпечити всім бажаючим безплатний доступ до найавторитетніших наукових видавництв, полегшити обмін знаннями між українськими вченими та світовою академічною спільнотою. «Електронна Бібліотека України, — говорить президент Києво-Могилянської фундації Америки, голова наглядової ради проекту Марта Фаріон, — не тільки постачатиме потрібну інформацію та знання, а й сформує спеціальні центри знань для користування ними. Це не буде стандартний доступ в Інтернет. Ідеться про створення мережі, що не має аналогів в Україні. Центри сприятимуть використанню наукових електронних ресурсів у навчальному процесі та наукових дослідженнях, вільному розміщенню публікацій викладачів і студентів університетів через власний електронний репозиторій. Для цього ми плануємо проводити навчання тренерів, які допомагатимуть відвідувачам бібліотек. Це ґрунтовна переорієнтація мислення, яка відкриє Україні можливість стати більш конкурентоспроможною державою».

На першому етапі реалізації проекту ElibUkr планується передплата електронних ресурсів таких гігантів, як Elsevier (у журналах якого друкується кожна четверта наукова стаття у світі), Springer (одного з найавторитетніших видавництв у галузі природничих наук), Journals of Oxford University Press (включає 211 академічних журналів з гуманітарних, природничих, соціальних наук, права та медицини), NPG Journals (містить понад 80 журналів та тематичні колекції видань з хімії, біологічних і фізичних наук), JSTOR (повнотекстові бази даних наукових рецензованих журналів з архівом), IOPscience Journals (понад 60 журналів з ядерної, оптичної, атомної та молекулярної фізики, фізики плазми, астрономії та астрофізики, нанотехнологій, комп’ютерних наук, математики, медичних та біологічних наук на базі онлайнової системи IOPscience Publishing), EBSCO (один із найбільших провайдерів наукової інформації у світі, який надає доступ до більш ніж 300 реферативних та повнотекстових баз даних електронних журналів, газет, книжок, аналітичних оглядів з усіх галузей знань).

Незважаючи на те, що проект стартував зовсім недавно, його учасники вже мають доступ до 13 баз даних та 11 тисяч електронних журналів EBSCO, причому цей доступ нам було відкрито за най­нижчою у світі ціною — 1,5 тис. доларів. Фактично ми отримали майже 95-від­соткову знижку як держава, яка розвивається. Крім того, залучені до проекту університети здійснили передплату найважливіших журналів — зокрема видавництв Emerald та Institute of Physics — з можливістю доступу до архівної частини. Загалом бюджет проекту «Електрон­на бібліотека України: створення центрів знань в університетах України» тільки на перший рік складає 1,5 млн. доларів. І хоча в майбутньому учасники ElibUkr розраховують на державну підтримку, не менш важливою для них є й увага з боку приватних осіб, бізнес-структур, різноманітних фундацій. «Усі ми сьогодні живемо у світі знань, — зазначив присутній на прес-конференції посол США в Україні в 1993—1998 роках, співголова ради директорів Києво-Могилянської фундації Америки Вільям Міллер. А тому потрібно дати можливість обмінюватися знаннями всім людям — не лише в Києво-Могилянській академії чи місті Києві, а й у будь-якому українському селі».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі