Більше половини диких видів кави знаходяться під загрозою вимирання – вчені

Поділитися
Більше половини диких видів кави знаходяться під загрозою вимирання – вчені 60% диких сортів кави знаходяться під загрозою вимирання
На думку дослідників, нинішніх зусиль з захисту дикої кави в біологічних колекціях недостатньо.

Вчені з британських Королівських ботанічних садів Кью заявили про те, що щонайменше 60% диких сортів кави знаходяться під загрозою вимирання, а 45% не представлені в жодній біологічній колекції. Як повідомляє N+1, у диких родичів арабіки або робусти можуть бути присутніми деякі ознаки, наприклад, стійкість до змін клімату або шкідників, і їхнє зникнення скоротить можливість адаптації сектора уразливого для цих загроз.

Арабіка і робуста становлять 60 і 40% ринку кави відповідно. Зміни клімату, хвороба іржі кави, а також шкідники кавового жука становлять загрозу для комерційних сортів, а ось у диких видів, які поки що не використовуються в сільському господарстві, є стійкість до змін клімату і шкідників.

У ході дослідження вчені застосували критерії ризику вимирання, які були встановлені Червоною книгою Міжнародного союзу охорони природи, до всіх 124 видів кави. За їхніми підрахунками, 75 з 124 видів, або 60%, вже знаходяться під загрозою вимирання за критеріями Червоної книги: дослідники відзначають, що це один з найвищих показників для рослин. До категорії вимираючих видів потрапила, зокрема, дика арабіка. 10 видів перебувають на межі повного зникнення, а лише 22 вразливі. 35 видів потрапили у категорію з малим ризиком, а для 14 видів оцінити загрозу не вийшло через брак інформації. При цьому дев'ять з цих 14 видів ніхто не бачив з 1940 року, а п'ять з них відомі тільки з гербаріями, зібраними до 1900 року - можливо, ці види вже вимерли.

За словами вчених, ключовою загрозою для більшості диких видів кави залишається скорочення ареалу їх виростання через вирубку лісів, сільськое господарство та тваринництво. Вони вважають, що нинішніх зусиль з захисту дикої кави в біологічних колекціях і природних умовах недостатньо.

Раніше вчені заявили про те, що вживання кави допомагає знизити ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона. У ході дослідження вчені вивчили те, яким чином три типи кави взаємодіють з тау-білками і бета-амілоїдами і, відповідно, здатні боротися з причиною деменції при нейродегенеративних захворюваннях.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі