2016 рік стане на одну секунду довше – вчені

Поділитися
2016 рік стане на одну секунду довше – вчені 31 грудня буде додана "зайва секунда"
31 грудня у світовий час буде додана одна секунда.

Новий, 2017, рік настане на одну секунду пізніше. "Зайва секунда" буде додана в 23.59.59 31 грудня 2016 року для синхронізації "атомного" та астрономічного часу, повідомляє Військово-морська обсерваторія США.

Після появи "атомного" годинника вчені змогли виміряти "правильну" довжину року, тривалість доби на Землі і багато іншого. Виявилося, що обертання Землі поступово сповільнюється. Це призводить до того, що між так званим універсальним координованим часом (UTC), і "реальним" астрономічним часом на планеті (UT1) поступово накопичується різниця, що може зрушити початок пір року і деяких важливих дат календаря, зав'язаних на природні події.

У 1972 році було прийнято рішення додавати в добу "високосні" секунди з проміжком часу від декількох місяців до декількох років. Такий день триває рівно 24 години, а 24 години та одну секунду. На даний момент було додано 26 подібні секунди, включаючи "зайву секунду" 30 червня 2015 року. Це призвело до того, що різниця між "атомним" і нормальним часом становить 36 секунд. Після додавання "зайвої секунди" 31 грудня різниця зросте до 37 секунд.

Вгадати заздалегідь додавання "зайвої секунди" через нерівномірне обертання Землі неможливо. Астрономи можуть тільки попередити про цю подію за півроку до неї.

Всесвітній координований час або UTC (Coordinated Universal Time) - це часовий стандарт, за яким живе весь світ. Згідно з цією шкалою, тривалість доби становить 86 400 секунд. Але астрономи стверджують, що насправді в останній раз земна доба тривала таку кількість часу приблизно в 1820 році.

Раніше вчені зафіксували перші ознаки "зцілення" озонового шару Землі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі