У Швейцарії відкрили кримінальну справу за чемпіонату світу в Росії

Поділитися
У Швейцарії відкрили кримінальну справу за чемпіонату світу в Росії ФІФА під підозрою прокуратури Швейцарії та США © Sky Sports
Під підозру правоохоронних органів потрапив процес визначення країн-господарок світових першостей в 2018 і 2022 році. Вибори відбулися у грудні 2010-го.

Напередодні виборів президента ФІФА, в яких 29 травня візьмуть участь чинний глава Зепп Блаттер і принц Йорданії Алі бін Аль-Хусейн, в Цюріху вибухнув грандіозний скандал.

Одразу ж після того, як в Швейцарії заарештували високопосадовців ФІФА за підозрою в корупції, пов'язаної з маркетинговими операціями та продажем телевізійних прав,

Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила кримінальну справу за підозрою групи осіб у злочинній недбалості і відмиванні грошей при виборі країн-господарів ЧС-2018 і 2022, повідомляє офіційний сайт організації.

У ході розслідування сьогодні у штаб-квартирі ФІФА у Цюріху були вилучені електронні дані та документи. Відзначається, що представники Міжнародної федерації футбольних асоціацій добровільно передали дані і готові співпрацювати зі слідством. На даний момент поліція допитує десять осіб, які підозрюються у причетності до злочину.

Аналогічне розслідування проводить прокуратура США по східному округу Нью-Йорка. Їй були заарештовані шість чиновників, звинувачених у корупції на суму понад 100 мільйонів доларів. Найближчим часом відбудеться їх екстрадиція в Сполучені Штати. Відзначається, що сторони не будуть проводити спільних розслідувань, проте готові до співпраці.

Серед тих, хто потрапив під підозру правосуддя США, виявилися Джеффрі Уебб (віце-президент ФІФА), Хуліо Роча (співробітник відділу ФІФА з розвитку, колишній президент Футбольного союзу Центральної Америки), Джек Уорнер (колишній член виконкому ФІФА), Эуджинио Фигуредо (колишній віце-президент ФІФА).

Раніше джерело ФІФА повідомляв, що арешти пов'язані з виборами господаря ЧС-2022, але не зачіпають ЧС-2018. При цьому, за словами прес-секретаря ФІФА Вальтера де Грегоріо, нові вибори проводитися не будуть. Однак, судячи з усього, крапка ще не поставлена, тим більше, що розслідування буде проводити на території США, звідки неодноразово лунали звинувачення в адресу ФІФА, в тому числі і стосовно російського мундіалю.

В 2018 році чемпіонат світу вперше в історії візьме Росія. Чотири роки потому турнір повинен пройти в Катарі. Раніше світова громадськість неодноразово закликала ФІФА забрати чемпіонат у Росії в рамках міжнародних санкцій, до закликів приєднався і президент України Петро Порошенко. Проте в ФІФА постійно запевняли в довірі російській стороні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі