Український лекгоатлет Богдан Бондаренко побив рекорд 30-річний рекорд України

Поділитися
Український лекгоатлет Богдан Бондаренко побив рекорд 30-річний рекорд України © iaaf.org
На етапі "Діамантової Ліги" український стрибун у висоту не лише залишив далеко позаду суперників, але і повторив досягнення

Український атлет Богдан Бондаренко переміг у другому поспіль етапі "Діамантової Ліги", при цьому кожен раз покращуючи свій результат. У Бірмінгемі йому підкорилася планка на висоті 2,36, а вже через тиждень у Лозанні він на один сантиметр побив національний рекорд Рудольфа Поварніцина, який протримався з 1985 року - 2,41 м.

В Лозанні Бондаренко почав свій виступ вдалими спробами, а висоту 2,37 см він взяв з першої спроби. Його єдиний на той момент суперник з сектору американець Ерік Кайнард відповів вражаючим стрибком на 2,39, проте вже на 2,41 він двічі змазав спроби. Бондаренко ж впевнено взяв 2,41. Українець прийняв рішення штурмувати новий світовий рекорд на 2,46 см, і був близьким до чергового досягнення, але все ж поки не підкорив його.

У загальному заліку "Діамантової Ліги" Бондаренко йде на першому місці - в його активі 14 очок, на чотири більше, ніж у катарця Муртаза Баршима. У стрибунів у висоту залишилося ще два старти в сезоні.

Стрибок Бондаренко, тим часом, став найкращим у світі з 1994 року - тоді, 15 липня у Лондоні легендарний кубинець і світовий рекордсмен Хав'єр Сотомайор стрибнув на цю висоту.

Зазначимо, що Поварніцин встановив рекорд України 11 серпня 1985 року на змаганнях в Донецьку - тоді він стрибнув на 2,40, ставши першою людиною в світі, якому підкорилася ця висота. За своє досягнення Поварніцин отримав прізвисько містер 2,40. Втім, практично за місяць рекорд впав - його побив співвітчизник Поварніцина Ігор Паклін. На Універсіаді в японському Кобе він на один пункт поліпшив показник Поварніцина.

На сьогоднішній день Бондаренко займає 3-тє місце у топ-лісті стрибунів у висоту за всю історію - краще за нього стрибав лише легендарний кубинець, рекордсмен світу Хав'єр Сотомайор (2,42, 2,43, 2,44 і 2,45), а також швед Патрік Шеберг (2,42). Зазначимо, що світовий рекорд був встановлений 27 липня 1993 року.

Всього ж атлетів, яким підкорялася планка на висоті 2,40 - дев'ятеро, і Бондаренко в цьому списку - ділить 3-4 місце з Пакліним. Найбільш близьким до 2,41 був нинішній суперник Бондаренка з "Діамантовій Лізі" Муртаз Барші з Катару - на етапі в Юджині на початку червня він стрибнув на 2,40 м.

Відзначимо також, що у Лозанні відмінний результат показала Марія Ремінь, якій на 200-метрівці вдалося випередити грізних конкуренток. І нехай Марія, пробігши дистанцію за 22,61 секунди, не дотягла 3 сотих до свого особистого рекорду, такі результати вселяють надію напередодні чемпіонату світу у Москві.

Також у Лозанні вдруге в сезоні виступив срібний призер Лондона у метанні спису Олександр П'ятниця. Втім, поки атлет намагається вийти на оптимальний рівень готовності після травми, тому його результати далекі від найкращих. !zn

Читайте також:

Українські легкоатлети здобули на командному ЧЄ п'ять перемог

НСК "Олімпійський" може прийняти чемпіонат Європи з легкої атлетики

Ольга Саладуха очолила світовий рейтинг сезону

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі