Україна не зможе "відбити" гроші, вкладені в Євро-2012

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Більшу частину з 14,4 мільярда доларів, які буде витрачено на проведення чемпіонату, інвестує не бізнес, як очікувалося, а держава. Окупити такі витрати, на думку експертів, буде вкрай складно.

Вкладення у підготовку до нього виявилися колосальними - за останніми оцінками уряду, близько 115 мільярдів гривень. Причому більше половини коштів - 63 мільярди гривень - з державного та місцевих бюджетів. Цю суму за останні 5 років переглядали майже разів 30: спочатку більшу частину грошей - близько 20 мільярдів гривень - повинні були взяти на себе приватні інвестори, а держава - всього 1,42 мільярда гривень. Проте криза завадила цим планам: до осені 2008 року зупинилося будівництво 80% об'єктів у країні. Тому інвестиції довелося покласти на держбюджет, пише «Коммерсант-Украина».

Найбільші кошти пішли на інфраструктурні об'єкти. До листопада нинішнього року вдалося завершити зведення всіх 4 стадіонів у містах-учасниках. До березня 2012-го планується закінчити роботи у донецькому аеропорту та терміналі D «Борисполя», а з травня між приймаючими містами почнуть курсувати швидкісні потяги Hyundai. Зараз йде будівництво 34 готелів і реконструюється ще 271.

Проведення чемпіонату стало справжнім трампліном для ринку готельної нерухомості. За правилами UEFA Україна повинна забезпечити більше 18 тисяч номерів тільки для розміщення офіційних груп чемпіонату. Щоб виконати вимогу і стимулювати інвесторів, Кабінет міністрів цього року ввів часткову компенсацію за кредитами, залученими для будівництва готелів. За словами першого заступника голови правління Промінвестбанку В'ячеслава Юткіна (керував готелями НРК), на час чемпіонату готелі піднімуть ціни приблизно у 1,5 рази, тоді як в інших країнах, які проводили Євро, вартість розміщення підвищувалася на 20-30%. Однак з огляду на розмір інвестицій, їхній прибуток виявиться невеликим. «Високий заробіток принесе хіба що фінальний матч, коли всі готелі будуть забиті на 100%. Набагато важливіша розкрутка готелю і статус об'єкта, де поселяться вболівальники і делегація», - зазначає він.

На зростання впізнаваності розраховують і спонсори чемпіонату. За прогнозами McDonalds, офіційного спонсора Євро-2012, продажі їхньої мережі влітку 2012 року зростуть лише на 10% у порівнянні з попередніми роками. Про плани виходу на український ринок заявили Subway, KFC і Burger King.

Збільшення виручки очікують власники ресторанів і барів. Вони у липні зможуть зібрати втричі більше прибутку, ніж за аналогічний період минулих років, вважає власник закладів Ciro's Pomodoro Ярослав Гордієнко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі