УЄФА має намір очистити Лігу Чемпіонів від збиткових футбольних клубів

Поділитися
Збиткові європейські футбольні клуби незабаром не зможуть брати участь в єврокубкових турнірах. З українських клубів вимогам УЄФА відповідає лише донецький «Шахтар».
Збиткові європейські футбольні клуби незабаром не зможуть брати участь в єврокубкових турнірах. З українських клубів вимогам УЄФА відповідає лише донецький «Шахтар».За словами генерального секретаря УЄФА Джанні Інфантіно, якщо б у даний момент проводився відбір команд до єврокубків, 11 клубів були б недопущені до участі в Лізі чемпіонів і Лізі Європи у відповідності з новими правилами УЄФА, оголошеними президентом цієї організації Мішелем Платіні в рамках концепції фінансового «фейр-плей». Згідно з новим регламентом, клуби більше не зможуть витрачати більше грошей, ніж вони заробляють. До фінансових звітностей клубів також увійдуть борги і рівень зарплат всіх їхніх працівників. З наступного літа кожен клуб повинен буде виплачувати всі свої заборгованості суворо вчасно. Поетапна реалізація програми буде проходити протягом трьох років. Основний критерій - обов'язкова вимога беззбитковості - набуде чинності за підсумками 2012 фінансового року. Первинні санкції відносно клубів, які не будуть відповідати цій вимозі, можуть бути застосовані в сезоні 2013/14. Доходи від футболу продовжують зростати - у 2009 фінансовому році доходи клубів, що грають у вищих дивізіонах, досягли рекордних 11,7 мільярда євро, відзначає uefa.com. Разом з тим, зростаючі витрати призвели до загальних збитків у розмірі 1,2 мільярда євро, що майже удвічі більше, ніж попередній рекорд за цим показником. Багато клубів витрачали величезні суми грошей на зарплати футболістам. Борги за трансфери склали майже 2,2 мільярда євро, причому 800 мільйонів євро повинні бути виплачені не раніше, ніж через 12 місяців. Як приклад для наслідування Джанні Інфантіно навів лондонський «Арсенал», який поряд зі спортивними результатами за останні 10 років досяг блискучих економічних показників завдяки вивіреній фінансовій політиці. За підсумками 2009 року 655 футбольних клубів Європи заробили 11,7 мільярда євро, що на 4,7% вище показника минулого року. Проте їхні витрати (12,9 мільярда євро) зростали більш швидкими темпами - на 9,3%. Таким чином, їхній спільний збиток, що склав 1,18 мільярда євро, зріс у порівнянні з 2008 роком на 85%. В Україні офіційно є всього один прибутковий футбольний клуб - донецький «Шахтар». У результаті господарської діяльності і всіх активностей в сезоні 2009/2010 ФК «Шахтар» отримав сумарні доходи в розмірі 557,4 мільйона євро, така інформація значиться в офіційному звіті клубу Ріната Ахметова. Решта клубів не розкривають результатів своєї діяльності. Тим не менше, у клубів ще є час на те, щоб привести свої фінанси до ладу. Нові правила набудуть чинності у 2012 фінансовому році, а санкції у вигляді заборони на участь у європейському чемпіонаті будуть введені лише двома або трьома роками пізніше.

За матеріалами NEWSru.com, РБК

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі