Суркіс зізнався, що не вимагав від УЄФА санкцій для Росії

Поділитися
Суркіс зізнався, що не вимагав від УЄФА санкцій для Росії Григорій Суркіс не вимагав від УЄФА покарати РФС © detskiymir.vn.ua
Почесний президент Федерації футболу України Григорій Суркіс вважає, що санкції - шлях в нікуди. Набагато важливіше, щоб ситуація в Криму зрушилася з мертвої точки.

Авторитетний функціонер Григорій Суркіс не підтримав позицію ФФУ, в якій вимагали покарати Російський футбольний союз за порушення юридичних основ європейського і світового футболу.

Суркіс вважає, що рішення УЄФА по Криму було конструктивним і допоможе в тупикової ситуації, в якій опинилися всі сторони конфлікту, який зародився після того, як росія анексувала частину української території навесні 2014 року.

"Я з самого початку говорив, що санкції - це безуспішне справа, непродуктивна міра. Я займався тим, щоб рішення було конкретно таке, як вона сьогодні виглядає, - наводить слова Суркіса Інтерфакс-Україна. Що було важливіше: застосувати санкції до РФС, щоб вони далі продовжували приймати в свої змагання, аффилировать якісь клуби або інші суб'єкти футболу, чи важливіше було домогтися того, що сьогодні прозвучало з вуст генсека УЄФА? Напевно, важливіше друге", - вважає віце-президент УЄФА.

Примітно, що раніше Суркіс у своїх висловлюваннях говорив саме про незворотність застосування санкцій, підкреслюючи, що російська сторона всіляко ігнорує і порушує статут ФІФА та УЄФА.

Нагадаємо, що виконком організації прийняв рішення заборонити кримським командам грати в російських змаганнях з 1 січня 2015 року, а також оголосити Крим особливою зоною, в якій будь-які змагання можуть тимчасово проводитися тільки під егідою УЄФА.

За словами Суркіса, це було єдиним способом хоч якось зрушити ситуацію з мертвої точки.

"Нічого іншого запропонувати сьогодні неможливо, з урахуванням того, що в статуті ФІФА та УЄФА чітко записано, що до визнання ООН Крим не може вважатися територією Росії. Дивіться, ми сьогодні говоримо тільки про футбол, а фактично всі інші види спорту на території Криму і Севастополя російські федерації за даними видами спорту вже в себе увібрали. Тобто специфічний статут ФІФА і УЄФА, де чітко виписано цей параметр, не дозволяв УЄФА прийняти інше рішення, незважаючи на тиск і зовнішні фактори. Ви ж розумієте, що це питання не спортивний, це питання, що має політичний контекст", - зазначив Суркіс.

Додамо, що три команди з Ялти, Севастополя і Сімферополя грають у третьому за силою дивізіоні російського чемпіонату і вже провели півтора десятка ігор у даних змаганнях. Втім, за порушення законодавства ані ФІФА, ані УЄФА не застосували ніяких санкцій по відношенню до РФС.

Зокрема, покарати Росію не тільки в суто спортивних рамках, а як частина загальноєвропейських і світових санкцій, вимагали деякі політики в США і Європі.

Одразу ж після того, як стало відомо заборону грати в російських змаганнях, представник одного з кримських клубів - президент севастопольського СКЧФ Олександр Красильников заявив, що в його клубі не хочуть підкорятися рішенням УЄФА, а будуть слухати тільки РФС. Іншими словами, питання про виконання вимог Європи залишається відкритим.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі