Спортивні підсумки-2019: чудова команда Шевченка, тріумф "молодіжки" і чергові перемоги в боксі

Поділитися
Спортивні підсумки-2019: чудова команда Шевченка, тріумф "молодіжки" і чергові перемоги в боксі Збірна України пройшла групу без поразок © footboom.com
Цей рік запам'ятався безліччю яскравих спортивних подій.

2019 рік пройшов без великих міжнародних турнірів, однак запам'ятався безліччю пам'ятних моментів для українських уболівальників.

Команда Андрія Шевченка - абсолютний прорив

Перед початком року мало хто міг уявити, що українські футболісти без поразок пройдуть свою відбіркову групу і з першого місця забронюють собі путівку у фінальну частину чемпіонату Європи.

Україна на одному диханні провела відбірковий цикл, обійшовши команди Португалії, Сербії, Литви та Люксембургу.

Підопічні Шевченка закохали в себе вболівальників не тільки результатами, але й видовищною, атакуючої і комбінаційною грою.

Українська збірна вперше в історії не програла жодного матчу за календарний рік, а також показала кращий результат в рейтингу ФІФА за останні шість років (24 місце).

Наступного літа в групі Євро-2020 Україна точно зіграє з Нідерландами та Австрією, а третя збірна визначиться в березні в плей-офф Ліги націй. У будь-якому випадку, українські фанати отримали величезний заряд оптимізму і залишається чекати, що покажуть наші хлопці у фінальній частині турніру.

Збірна України U-20: диво, якого не чекали

Команда Петракова стала сенсацією світового масштабу
Команда Петракова стала сенсацією світового масштабу
fifa.com

Головною подією футбольного року стала сенсаційна перемога молодіжної збірної України на ЧС з футболу в Польщі.

Вперше в історії збірна України виграла молодіжний чемпіонат світу. Підопічні Петракова на груповій стадії обіграли США (2:1) і Катар (1:0), а також зіграли внічию з Нігерією (1:1), що дозволило українцям виграти групу і вийти в 1/8 на Панаму.

У першому матчі плей-офф Україна розгромила свого суперника 4:1, а далі на шляху до фіналу були повалені колумбійці (1:0) і італійці (1:0).

У вирішальному протистоянні в місті Лодзь українці здобули вольову перемогу над Південною Кореєю (3:1), тріумфально завершивши світовий форум.

Перемога стала не тільки справжнім святом для футбольної України, а й майбутніми важкими випробуваннями для молодих гравців на вже дорослому, клубному рівні.

Після тріумфу не багато футболістів зуміли закріпитися в основних складах своїх клубів, а гравців, які стабільно виступають в УПЛ, можна перерахувати по пальцях. Тим не менш, хлопці знаходяться тільки на початку свого шляху, тому все ще попереду.

Українські клуби в єврокубках: така реальність

ФК Динамо

В останні роки українські футбольні клуби не часто радують вболівальників успішними результатами на єврокубковій арені, але нинішній сезон став справжнім провалом.

Головним розчаруванням єврокубків стало київське "Динамо", яке вперше за вісім років не пробилося в плей-офф Ліги Європи.

"Динамо" в нинішньому єврокубковому сезоні стартували у кваліфікації Ліги чемпіонів, але не зумів пройти бельгійський "Брюгге". В групі Ліги Європи кияни набрали сім очок, пропустивши вперед, м'яко кажучи, не самі грізні скандинавські клуби "Мальме" і "Копенгаген".

Якщо спочатку невихід з групи вважався злим жартом з боку тих же фанатів "Шахтаря", але цей жарт виявилася для Олексія Михайличенка і компанії реальністю, яка викликала справжній шок.

Також навряд чи може занести в актив свої виступи в Лізі чемпіонів і донецький "Шахтар". Донеччани були в кроці від виходу з групи з "Ман Сіті", "Аталантою" і загребським "Динамо", але у вирішальній зустрічі були розгромлені в Харкові командою з Бергамо (0:3).

"Шахтар" залишився єдиним представником в євровесні, а в лютому в 1/16 фіналу Ліги Європи зіграє проти португальської "Бенфіки".

ФК Шахтер

За підсумками групових етапів в активі України всього 23 очки або 4,6 бала, що дозволяє в сезоні займати лише 16-е місце, пропускаючи вперед навіть Сербію, Румунію і Кіпр.

За результатами останніх п'яти сезонів Україна утримує 10-е місце, але Туреччина, Данія та Австрія ззаду помітно підпирають.

Дев'ята асоціація отримує двох представника в ЛЧ (одного в груповому раунді, одного в третьому кваліфікаційному), одного в ЛЕ (у плей-офф раунді) і два в Лізі конференцій (одного в третьому кваліфікаційному раунді і одного - у другому).

Десята асоціація отримує все те ж, тільки срібний призер стартує у другому кваліфікаційному раунді ЛЧ, а одинадцята асоціація втрачає право потрапити в ЛЧ автоматично.

Європейські ігри-2019: український спорт на висоті всупереч усьому

Українці завоювали 51 медаль
Українці завоювали 51 медаль
НОК України

Влітку в Мінську пройшли другі в історії Європейські ігри. Україну на них представляли 198 спортсменів у 15 видах спорту (22 дисципліни).

У столиці Білорусі наша збірна завоювала 51 медаль - 16 золотих, 17 срібних і 18 бронзових, що дозволило посісти третє місце в медальному заліку. Перемогу в загальному заліку здобула команда Росії, друге місце посіли господарі змагань.

Проблем з фінансуванням і в цілому підтримкою українських спортсменів вистачає, але вони все одно продовжують підкорювати європейські та світові вершини.

Успішний рік для Василя Ломаченка та Олександра Усика, втрата чемпіонського пояса Гвоздиком

Ломаченко не залишив шансів супернику
Ломаченко не залишив шансів супернику
BoxingScene

Василь Ломаченко (14-1-0, 10 KO) в році, що минає, до поясів чемпіона світу за версіями WBO і WBА у легкій вазі додав пояс за версією WBC, перемігши британця Люка Кемпбелла.

Таким чином, до абсолютного чемпіонства українцю залишилося завоювати пояс IBF, яким володіє Теофімо Лопес.

Перехід в супертяжі не став для Усика проблемою
Перехід в супертяжі не став для Усика проблемою
BoxingScene

Для Усика 2019 рік може стати переломним в кар'єрі. Після завоювання абсолютного чемпіонства у важкій вазі Олександр вирішив себе спробувати в "королівському" суперважкому дивізіоні.

У жовтні Усик (17-0, 13 КО) успішно дебютував в суперважкій вазі проти американця Чазза Візерспуна (38-4, 29 КО).

Поєдинок відбувся в Чикаго на Wintrust Arena і завершився достроково - Візерспун не став продовжувати бій після сьомого раунду.

Тепер на горизонті українця маячать топові супертяжі Ентоні Джошуа та Деонтей Вайлдер, але, швидше за все, наступним суперником Усика стане британець Дерек Чісора.

Ще один український чемпіон Олександр Гвоздик у 2019 році втратив свій титул чемпіона світу за версією WBC в напівважкій вазі в бою проти росіянина Артура Бетербієва.

Поєдинок Гвоздик – Бетербієв 19 жовтня був зупинений у десятому раунді, коли росіянин тричі відправив у нокдаун українця. Бетербієв об'єднав титули чемпіона світу за версіями WBC та IBF в напівважкій вазі, а Гвоздик зазнав першої поразки на профі-ринзі. До цього 32-річний українець виграв 17 поєдинків поспіль.

Також рік, що минає, ознаменувався і локальними успіхами українських спортсменів, які неможливо обійти стороною.

Біатлоніст Дмитро Підручний створив сенсацію, вигравши золоту медаль чемпіонату світу в гонці переслідування.

На змаганнях у шведському Естерсунді Підручний завоював титул чемпіона світу, що стало найкращим досягненням в історії України.

Шаблістка Ольга Харлан виграла золото на чемпіонаті світу з фехтування в Будапешті та стала шестиразовою чемпіонкою світу.

Харлан не було рівних на ЧС
Харлан не було рівних на ЧС
НОК України

Також Харлан стала першою в історії спортсменкою, яка виграла "золото" світової першості в індивідуальній шаблі чотири рази (2013, 2014, 2017, 2019).

19-річна Дар'я Білодід підтвердила статус найкращої у світі, ставши дворазовою чемпіонкою світу з дзюдо, а Жан Беленюк став дворазовим чемпіоном світу з боротьби.

Цей спортивний рік вже практично став історією, а вже у 2020-му вболівальників очікують два великих міжнародних турніри чотириріччя – чемпіонат Європи з футболу і літня Олімпіада в Токіо.

Олексій Леонічев

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі