Рахункова палата: пункти пропуску на кордоні до Євро-2012 зроблені на 18%

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Рахункова палата перевірила виконання Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінального етапу чемпіонату Європи 2012 року з футболу в частині використання бюджетних коштів на облаштування пунктів пропуску через державний кордон.

Встановлено, що, починаючи ще з 2008-го і до липня поточного року, в експлуатацію введено лише чотири з 23 визначених програмою об'єктів.

Не розпочато роботи на 11 об'єктах і щодо чотирьох навіть не затверджено проектно-кошторисної документації. Ступінь готовності тих 8 пунктів пропуску, які будуються і реконструюються, знаходиться у межах 3-77 % від запланованих обсягів. Фактично освоєно лише 18,3 % від визначених програмою бюджетних коштів.

Аудитори зазначили, що перелік заходів з облаштування пунктів пропуску в 2008-2011 роках коригувався урядом сім разів. Проте реальні потреби в будівництві та реконструкції пунктів пропуску через кордон все одно не бралися до уваги, а тому на всіх етапах - від планування до коригування заходів - закладалися ризики розпорошення бюджетних коштів.

Зокрема, незважаючи на обмежені можливості держбюджету, до переліку заходів включено облаштування пунктів пропуску Дзвінкове та Косино, які розміщені осторонь від автомагістралей, що ведуть до місць проведення матчів. Ці об'єкти не завантажені й на третину своєї потужності, а вірогідність переміщення через них іноземних вболівальників надто низька.

Митні органи не забезпечили належної організації та контролю за здійсненням будівельно-монтажних робіт, раціональним використанням капітальних вкладень, внаслідок чого неефективно витрачено кошти у сумі 15,1 млн. грн. та з порушенням законодавства - 0,7 млн. грн.

Більше того, при існуванні боргу перед підрядниками за виконані у 2009-2010 роках роботи (близько 11 млн. грн.) до бюджету з року в рік повертаються значні суми через неналежне розпорядження фінансовими ресурсами. Загалом за останні кілька років до державного бюджету повернуто 20,7 млн. невикористаних гривень.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі