Підсумки єврокубкової осені: провал "Динамо", міцна "Олександрія" та "Шахтар" в Лізі Європи

Поділитися
Підсумки єврокубкової осені: провал "Динамо", міцна "Олександрія" та "Шахтар" в Лізі Європи "Шахтар" залишився єдиним представником України в єврокубках © ФК Шахтер
Підсумовуємо участь українських клубів у Лізі чемпіонів та Лізі Європи.

Цю кампанію в єврокубках для наших клубів по праву можна назвати провальною. Дві перемоги в вісімнадцяти матчах на трьох, тільки один клуб у євровесні і ризик залишитися без топ-10 в таблиці коефіцієнтів УЄФА. ZN.UA підводить підсумки єврокубкової осені для трійки лідерів минулого чемпіонату України.

"Шахтар"

1. Не тягни кота за хвіст

"Шахтар" знову все відклав на останній матч. Другий сезон поспіль доля лігочемпіонівської весни для "гірників" визначається в домашній грі шостого туру. Правда, в цьому році вистачило б і нічиєї (на противагу тому сезону, де "Шахтарю" в сніжному Києві потрібна була тільки перемога в матчі з "Ліоном").

Саме на такий результат і грали донеччани в середу. За ними не спостерігалося занадто активного просування вперед, а сама гра не радувала вболівальників великою кількістю небезпечних моментів. "Шахтар" грав досить обережно, за що і поплатився в другому таймі, поступившись путівкою в плей-офф ЛЧ клубу з Бергамо.

2. VAR нам ворог чи друг?

Два моменти в матчі проти "Аталанти" були переглянуті за допомогою відеоповторів. Гол Коваленко був абсолютно справедливо скасований після офсайду Тете, а взяття воріт Кастаня було абсолютно правильно зараховано після онсайда Гомеса (п'ята Кривцова в тому моменті зіграла за "Аталанту").

Так, арбітр міг скористатися цією системою і при фолі на другу жовту картку Мюріеля, а також не бути таким суворим з Додо, але це вже історія. Також не варто забувати, що в Італії після перегляду VAR в ворота "Шахтаря" був призначений сумнівний пенальті. Але можо згадати і заключні секунди матчу в Загребі, коли за допомогою системи відеодопомоги арбітр побачив фол на П'ятові і призначив у ворота "Динамо" пенальті. Не зрівняй тоді результат Тете, "Шахтар" ще раніше міг попрощатися з мріями про плей-офф ЛЧ.

"Шахтар" програв "Аталанті" і продовжить боротьбу у Лізі Європи.

3. Везіння має властивість закінчуватися

У нинішній Лізі чемпіонів "Шахтар" показав себе, як команду з характером, а Каштру багатьох дивував вдалими замінами по ходу матчів. Так, в Мілані результат зробили Додо і Соломон, в Загребі вирішальний пенальті забив Тете, а в Манчестері престижну нічию чемпіонам України знову приніс ізраільятінін.

Однак фортуна в матчі з "Аталантою" не сильно хотіла посміхатися господарям ОСК "Металіст". Каштру знову випустив Соломона на заміну, але на цей раз нічим результативним він не відзначився.

Наставник "Шахтаря" сам взяв відповідальність за поразку на себе: "Програли" Аталанті" не через VAR. Головний винуватець поразки - Луїш Каштру", - повідомив португалець на післяматчевій прес-конференції.

ФК Шахтер

Треба визнати, що рівень сучасного "Шахтаря" - це як раз третє місце групи ЛЧ і путівка в 1/16 ЛЄ. Гра команди хоч і виглядає організованою, але вимагає більшої дисципліни та кращої фізичної форми.

Також донецький клуб повинен дякувати і Гвардіолі за правильну установку і поставлену мотивацію для гравців "Манчестер Сіті" на матч в Загребі. Програй англійці на виїзді, Україна взагалі залишилася б без єдиної команди в єврокубковій весні.

"Динамо"

1. Статистика у футбол не грає

Авторитетний сайт WhoScored опублікував підсумкову статистику групового етапу Ліги Європи. Кияни стали другою командою у всьому турнірі за володінням м'ячем (60,9 % в середньому), третьою за ударами по воротах (18,3 за гру) та за виграною верховою боротьбою в повітрі (59,1%).

За матч проти "Лугано" "біло-сині" завдали 30(!) пострілів по воротах швейцарської команди, щоправда лише п'ять з яких потрапили в площину воріт. При цій шаленій кількості ударів за 6 матчів киянам вдалося забити всього 7 голів. В той час як в "Шахтаря" не вистачало моментів для ударів, у динамівців їх було вдосталь і навіть більше. Саме нереалізация не пустила команду Михайличенка у плей-офф Ліги Європи.

2. Недисциплінованість, а легіонери відбувають номер?

Яскраво описує це слово кількість дискваліфікованих перед вирішальним матчем з "Лугано". Артем Шабанов і Бенямін Вербич пропускали гру через перебір жовтих карток, а Сергій Сидорчук пропускав матч вчорашній поєдинок через вилучення в матчі п'ятого туру зі шведами.

ФК Динамо

Що не так з легіонерами? Зазвичай, у стартову одинадцятку ставлять гравців з закордонним паспортом, коли вони сильніші на голову за українського конкурента на цій позиції. В нас будь-який легіонер вважається вже гравцем основного складу, не зважаючи на його рівень гри. Легіонери в "Динамо" останнім часом перживають лише період стагнації, аж ніяк не розквіту. Прикладом є вчорашній пропущений гол від "Лугано" – забив гравець, якого опікав поляк Кендзьора. А ще не треба забувати про угорця Кадара, якого нещадно критикують увесь сезон, а він виходить і виходить у складі.

"Динамо" зіграло внічию з "Лугано" та вибуло з Ліги Європи.

Як би банально не звучало, але такою грою київський клуб просто не заслужив на єврокубкову весну. У "Динамо" залишився лише один шанс взяти трофей у цьому сезоні – виграти Кубок України. Після перемоги прямого конкурента здається, що це просто формальність. Проте, зараз все реальніше побачити в травні фото з трофеєм команди не з двійки "Динамо" – "Шахтар".

"Олександрія"

1. Ваші очікування – не наші проблеми

Усі тренери, з командами яких "Олександрія" зустрічалася схвально відгукувалися про гру і настрій українського клубу на матч. Толерантність, чи все-таки реальний клас невідомої в Європі "Олександрії" на рівні достатньо потужних суперників? Команда стала несподіванкою через свій характер та волю до перемоги до останньої секуди. Згадати навіть львівський матч з "Сент-Етьєном", де до 84-ї хвилини підопічні Володимира Шарана програвали з рахунком 0:2, але голи Безбородька та Задераки на останніх хвилинах допомогли вирвати нічию для української команди.

2. Недосвідченість

Не потрібно забувати, що це перший груповий етап єврокубків для команди з міста, населення якого складає 80 тисяч осіб. Хоч і в складі є гравці, які пограли на високому рівні і навіть брали участь в Лізі Європи, але це не дало команді можливість реальної боротьби за 1/16 Ліги Європи. Гра на емоціях супроводжала команду впродовж всього групового етапу. Майстерніші гравці перегравали в єдиноборствах "олександрійців", а також команді Шарана не вистачало глибини складу у боротьбі на кілька фронтів.

"Олександрія" поступилася "Генту" в заключному матчі Ліги Європи.

3. Закоханість вболівальників усієї країни

Домашні матчі на стадіоні "Ніка" в однойменному з командою місті УЄФА не дозволило проводити через невідповідну інфраструктуру футбольної арени. Своїх суперників "Олександрія" приймала на "Арені Львів", на якій львів'яни приходили на стадіон і підтримували команду не з їхнього міста достатньо гучно. "Олександрія" показала, що без великого бюджету можна також достойно виступати в Європі. Три нічиї і боротьба до останнього в кожному матчі змушували львівських фанатів вболівати за українську команду на стадіоні.

ФК Олександрія

"Олександрія" здивувала своїми результатами і по-спортивному нахабною грою в Лізі Європи. Проте, клас і досвід суперників дали про себе знати. Підсумкове четверте місце в квартеті І з трьома очками в активі.

Читайте також: Представники Нацбанку і Мінфіну беруть участь у Щорічних зборах МВФ в США

Загалом євросезон потрібно вважати провальним для українських клубів. У таблиці коефіцієнтів УЄФА нам голосно дихає у спину Туреччина. Це вже не згадуючи те, що Нідерланди стають все більш і більш недосяжними. У нас є всі шанси в наступних сезонах регулярно мати лише чотири представники в єврокубках і навіть позбавитися прямої путівки до Ліги Чемпіонів. На даному етапі все знаходиться в ногах гравців "Шахтаря".

Максим Кучер

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі