Олімпіада-2018: головні підсумки Пхенчхану

Поділитися
Олімпіада-2018: головні підсумки Пхенчхану Олімпіада-2018 принесла Україні одне "золото" © НОК України
У Південній Кореї завершилися найважливіші спортивні баталії зими.

Вчора, 25 лютого, в Пхенчхані пройшла церемонія закриття зимової Олімпіади-2018.

В чотири рази дешевше за Сочі

Як і всі попередні Ігри, ця Олімпіада запам'ятається вболівальникам не тільки безліччю спортивних досягнень, але і тим, що їх оточувало: різного роду скандалами, негодою і тд.

Через погану погоду в Пхенчхані кілька разів переносилися змагання – фристайлістам і сноубордистам, наприклад, заважала заметіль, а більшість учасників і глядачів Ігор скаржилися на холод. Під час церемоній відкриття та закриття організатори навіть роздавали всім бажаючим рукавички і грілки, щоб хоч якось виправити ситуацію.

НОК України

У цілому організація Ігор пройшла на хорошому рівні, чого не можна було сказати про ту ж Олімпіаду-2016 в Ріо-де-Жанейро, де бразильці економили практично на всьому, а спортсмени часом були шоковані умовами життя в олімпійському селі.

Загальний бюджет Ігор-2018 склав 12,5 млрд доларів (10,1 млрд євро) - в півтора рази більше початкового кошторису. Для порівняння, Олімпіада в Сочі обійшлася Росії в 51 млрд доларів (41,4 млрд євро).

Без НХЛ, але з Північною Кореєю

Якщо згадувати цікаві моменти, то в Пхенчхані публіку під час церемоній потішив прапороносець збірної Тонга з голим торсом, на відкритті побували двійники Дональда Трампа і Кім Чен Ина, канадський спортсмен у п'яному вигляді викрав автомобіль (розслідування триває – прим.), на старт виходили мексиканські лижники і ямайські бобслеїстки, і багато-багато іншого.

championat.com

Міжнародний олімпійський комітет допустив атлетів з Північної Кореї до участі в зимових Олімпійських іграх. Приїзд північнокорейських спортсменів на Олімпіаду в Пхенчхан тривалий час був під питанням у зв'язку з кризою, що виникла через ракетно-ядерні випробування КНДР. Є надія, що спільний виступ корейських збірних позитивно позначиться на відносинах двох країн.

Всього близько 2500 спортсменів з 92 країн світу розіграли 102 комплекти медалей у 7 видах спорту і 15 дисциплінах.

Медальний залік Пхенчхана виграла збірна Норвегії, в якій 14 золотих, 14 срібних та 11 бронзових медалей. У Німеччині стільки ж золотих нагород, але за рахунок більшої кількості "срібла" норвежці стали першими. Ніякої сенсації тут не сталося.

Осібливим завжди був хокейний турнір Ігор, але в цей раз назвати його повноцінним, на жаль, не можна. Керівництво НХЛ вирішило не відпускати своїх гравців у Пхенчхан під час сезону, в результаті чого та ж збірна Канади нагадувала свою тінь, а тому зайняла лише третє місце. Росіяни у фіналі обіграли команду Німеччини.

Осколки надій і німецькі санки

Представляти Україну до Південної Кореї прибули 33 спортсмени, у яких була можливість поборотися за медалі у дев'яти дисциплінах.

Головною надією для нашої країни були біатлоністи, а особливо – дівчата, які давно вважаються серйозною силою у світовому біатлоні. Тим більше, для підготовки саме в цьому виді спорту державою було закуплено дороге обладнання. Нашим олімпійцям були створені практично ідеальні умови для того, щоб виступити в Пхенчхані успішно, але вийшло все навпаки.

НОК України

Жахливі гонки, промахи на вогневих рубежах, а у разі чистої стрільби – дуже повільний біг. Коментатори часом не могли зрозуміти, чому ж наші біжать настільки слабо, що не здатні поборотися за медалі навіть з нулем промахів.

НОК України

Все закінчилося грандіозним скандалом. Валя Семеренко не була включена до складу команди на жіночу естафету і не змогла стримати емоції в соціальних мережах.

Були і сльози наших спортсменок, і розгляд з приводу підготовки саночників, які в прямому ефірі повідомили, що нові німецькі сани, які були куплені на державні гроші, "пішли" не в ті руки.

Несподіваний герой цієї зими

Ну а врятував багатьох чиновників від гніву народу, так і просто підняв українцям настрій фристайліст Олександр Абраменко. Його перемога в лижній акробатиці стала несподіванкою, але неймовірно приємною для всіх уболівальників. Декілька стадій боротьби і Олександр дуже впевнено вийшов у суперфінал, хоча і там до останнього не вірилось в "золото" на тлі минулих невдач наших олімпійців.

Але це сталося! Олександр виконав складний стрибок і після свого тріумфу зізнався, що не тренував його, а просто вирішив ризикнути. Ризик виявився "золотим" і став єдиною світлою плямою для України.

НОК України
НОК України

У підсумку Україна посіла 21-е місце в підсумковому медальному заліку Олімпіади-2018. На Іграх в Сочі-2014 було не набагато краще: наша команда тоді замкнула топ-20 з однією золотою і однією бронзовою медалями.

Без нього не обійшлося у росіян навіть у Пхенчхані

На Ігри прибула збірна Росії, хоч і в нейтральному статусі з назвою ОАР – "Олімпійські атлети з Росії".

Але навіть після гучних скандалів і усунення росіяни, які пройшли сувору перевірку, примудрилися попастися на допінгу в Пхенчхані.

Спочатку російських керлінгістів позбавили "бронзи" Олімпіади в дабл-міксті через те, що в допінг-пробі одного з учасників команди Олександра Крушельницького були виявлені сліди мельдонію, а розтин другої проби підтвердив цей факт.

championat.com

А вже під кінець Ігор російська бобслеїстка Надія Сергеєва здала позитивну допінг-пробу на інший препарат, який сприяє поліпшенню роботи серця. У підсумку МОК відмовив росіянам у праві пройти під своїм прапором на церемонії закриття.

Свято вдалося, тепер пора задуматися

Дуже лаконічно і точно підвів підсумки завершених Ігор-2018 і президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах:

"Дев'ять місяців тому було питання, чи відбудуться Ігри в Пхенчхані, яка буде безпека і так далі. Це призвело до побоювань у багатьох країнах - чи варто купувати квитки, ставати спонсорами, приїжджати в Корею. Але ми в підсумку організували все найкращим чином".

НОК України

Пхенчхан став приводом подумати. Саме зараз настав час зайнятися активним розвитком зимових видів спорту в Україні - спортсменам потрібні нові траси, щоб готуватися самим і виховувати наступне покоління, інакше з кожним роком ситуація буде тільки погіршуватися. Ігри подарували Україні чергового героя - ім'я Олександра Абраменка назавжди залишиться в олімпійській історії країни, але наш чемпіон - це ще й виняток, що підтверджує сумну тенденцію.

Тим не менше, свято спорту таки відбулося, олімпійський рух живе і починає свій шлях до Пекіна, де в 2022-му році пройде наступна зимова Олімпіада.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі