Найгучніший скандал з договірними матчами в історії України: проміжні підсумки

Поділитися
Найгучніший скандал з договірними матчами в історії України: проміжні підсумки МВС розглядає 57 епізодів за участю 328 осіб © Google
В країні пройшла облава на організаторів договірних матчів.

Вчора, 22 травня, футбольну Україну потрясла новина про те, що правоохоронні органи провели більше 50 обшуків у дев'яти областях з метою виявлення організаторів договірних матчів. В ході розслідування стало відомо про існування п'яти організованих злочинних груп. Серед підозрюваних - гравці, тренери, арбітри, а також президенти клубів.

Судді могли ставити на власні поєдинки

Ранок вчорашнього дня вийшов дійсно гучним. Ряд ЗМІ повідомили про те, що в Україні почалася масова облава на учасників та організаторів договірних матчів.

Мова йшла про 35 клубів, які брали участь в організації договірних поєдинків, однак назви клубів та ліг, які вони представляють, не уточнювалися.

Далі в ЗМІ з'являлася різна інформація, починаючи від ставок суддівського корпусу на свої поєдинки, закінчуючи обшуками в квартирах у екс-тренера "Маріуполя" Олександра Севідова і Руслана Забранського, що працює з МФК "Миколаїв", а також чинного арбітра Євгена Арановского.

Однак самі наставники поки відмовилися від конкретних коментарів.

Далі стало відомо про затримання арбітра футбольного чемпіонату України у Першій лізі.

"За ініціативи міжнародної і національної федерацій футболу ми зайнялися масштабним розслідуванням так званих договірних матчів. Зокрема правоохоронці затримали арбітра Першої ліги Олександра Солов'яна за підозрою у грі на тоталізаторі", - повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко в Facebook.

У скандалі виявилися замішані клуби УПЛ. Навіть "Зоря"

І вже після обіду Міністерство внутрішніх справ України на спеціальній прес-конференцію розповіло більш докладні деталі затримання учасників договірних матчів.

Була надана спеціальна карта футбольних клубів, які підозрюються в договірних матчах. У цей список потрапили і п'ять клубів УПЛ – "Олександрія", "Ворскла", "Зоря", "Зірка" і "Олімпік".

Tribuna.com

Окремо на брифінгу загострили увагу на двох матчах, що відбулися 1 квітня 2018-го: "Миколаїв" – "Геліос" та "Суми" – "Волинь". Представники "Миколаєва" та "Сум" звинувачуються в організації "договірняків". Зокрема адміністратор "Миколаєва" нібито перевів 50 тисяч гривень арбітру за забезпечення перемоги його команди.

Думка дійових осіб операції

"Була проведена детальна операція, пройшла перша фаза. Зараз можемо говорити про результати. Більше року розслідували випадки, поширені від УПЛ до юніорських команд. Випадків було близько 50, а брали участь до 30 клубів", - повідомив глава Національної поліції Сергій Князєв.

Також встиг висловитися і глава МВС Арсен Аваков:

"Більше двох років департамент захисту економіки Нацполиции вів спостереження і документував активну роботу п'яти злочинних груп з організації договірних матчів з заздалегідь фіксованим результатом. Для отримання правильного рахунку в матчі, використовувалися будь-які методи: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз.

"Суми винагороди за потрібний результат - перемогу чи нічию - становили від 30 до 100 тисяч гривень. Заздалегідь знаючи результат гри, учасники злочинних груп робили ставки в букмекерських конторах в країнах Азії і отримували величезні прибутки", - повідомив Аваков.

Не залишилися осторонь і антикорупційний прокурор і віце-президент ФФУ Назар Холодницький, а також президент ФФУ Андрій Павелко.

Холодницький повідомив про те, що це тільки початок в боротьбі з договірними матчами:

"Ми вирішили розібратися. Щоб не було як раніше, коли справи в стінах ФФУ губилися. Я розумію, що система будувалася десятиліттями. Впевнений, що ця операція – лише початок".

Андрій Павелко назвав цей день "історичним" в українському футболі:

"Це історичний день для українського футболу. Це тільки початок. Ми сподіваємося, що тепер це буде не тільки адміністративний штраф. Вдячний за роботу Баранці і Холодницькому. Я переконаний, що це стане показовою справою для українського і світового футболу".

Не все так очевидно?

Вже ввечері головний редактор програми "Профутбол" на телеканалі "2+2" Володимир Звєров висловив свою думку про клуби, які потрапили під підозру:

"На мій погляд, Нацполіції необхідно було розмежувати клуби за рівнем залученості у матчі з фіксованим результатом.

Візьмемо, приміром, "Оболонь", чиї керівники та тренери при першій же підозри прибирають гравця зі складу, постійно контактують з органами, переживаючи за свою чистоту.

І ось, в компанію до "Оболоні" потрапляє "Миколаїв", який після трьох, а може і більше років "чудес на віражах" отримав свою справедливу підозру.

Розумію здивування "Олександрії". Їх основна команда ніколи не мала жодних претензій, а U-21, схоже, каламутили воду неодноразово. Вважаю, що такі моменти варто було пояснити. Як і пояснити рівень залученості таких клубів, як "Ворскла" і "Зоря", яким скоро в єврокубки.

Як можна малювати "Олександрію", "Ворсклу" і "Зорю" на одній карті з "Олімпіком"?

Не побачив на карті "Маріуполь". Мабуть, технічна помилка – скоро виправлять. Ну і топ дня – відсутність у списку "Вереса". Від того, що чуділа тоді ще рівненська команда у другій і першій лізі, очі на лоб лізли навіть у досвідчених знавців глибин українського футболу", - написав Звєров.

Робити висновки зарано

Підсумки цієї історії підводити передчасно. Те, що розпочалась хоч якась робота - це, звичайно, плюс. Приховані камери, телефонні розмови – виглядає вражаюче, такого ще не було в українському спорті, але поки не зовсім зрозуміло, які кроки будуть зроблені далі.

Повідомлялося, що МВС розглядає 57 епізодів за участю 328 чоловік, проте був затриманий лише один арбітр Солов'ян.

Як розповів заступник голови Нацполіції Ігор Купранець: "Щодо затримань, то і санкції статей, і категорія злочинів, і кількість епізодів вчинених – ми не бачимо необхідності сьогодні затримувати людей, кидати їх в камери".

Також цікаво, що арбітр Євген Арановський буде судити сьогоднішній матч "Чорноморець" – "Полтава" у рамках плей-офф за право грати у Прем'єр-лізі, незважаючи на підозри у рамках розслідування щодо договірних матчів.

Раніше глава комітету з етики та чесної гри ФФУ Франческо Баранка розповів про те, які методи боротьби з договірними матчами використовуються в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі