"Манчестер Сіті" у 20 разів багатший за "Динамо" - експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
"Манчестер Сіті" у 20 разів багатший за "Динамо" - експерт На думку експерта, вітчизняні клуби мають вчитися виживати на 20 мільйонів © football.ua
Експерт порахував бюджети "Динамо" і "Манчестер Сіті", які мають повторно зіграти 15 березня і оцінив їхні шанси на перемогу.

Хоча вважається, що у футбол грають не гроші, незрівнянно більший бюджет "Сіті" все-таки дає йому перевагу у протистоянні з "Динамо", йдеться у статті Ігора Лінника для DT.UA.

Він наголошує, що Англійська Прем'єр-ліга (АПЛ), яку представляє "Манчестер Сіті", рік тому уклала з телебаченням угоду, що набирає сили з літа 2016-го. Згідно з нею, за три найближчі роки ТБ виплатить лізі 5,136 млрд фунтів стерлінгів, або 7,75 млрд дол., тобто - близько 2,55 млрд на сезон.

Читайте також: "Манчестер Сіті" виграв у "Ліверпуля" у фіналі Кубка англійської ліги

"У середньому це по 125 млн дол. кожному з 20 клубів АПЛ (сума залежить від місця), які мають також власні спонсорські контракти і виручку від реклами, проданих квитків на стадіон, гри на трансферному ринку, а ще отриманих солідних премій за участь в інших турнірах. Наприклад, у щедрій на гонорари Лізі чемпіонів. От із цих потоків "Манчестер Сіті" й подібні йому світові бренди доводять свій річний бюджет до 400-450 млн дол. Чому це важливо? Тому що саме із цих - зароблених! - коштів клуб виплачує багатомільйонні зарплати футболістам і тренерам, а також здійснює рекордні купівлі", - йдеться у статті.

У той же час, як пише Лінник, за найскромнішими прикидками (офіційної статистики щодо цього не існує), у ситні 2010-2013 рр. сукупні витрати клубів української Прем'єр-ліги досягали 500 млн дол. за сезон.

"Бюджет понад 100 млн дол. легко дозволяв собі "Шахтар". "Динамо", "Металіст" і "Дніпро" до нього не дотягували, та й вони на трьох легко проковтували до 200 млн дол. щорічно. Ще таку саму суму проїдали інші клуби УПЛ з командами першого і другого дивізіонів. Отак і набігало півмільярда. Нині, до речі, витрати скоротилися в чотири рази!", - йдеться у статті.

"Зрозуміло, власники клубів - найзаможніші бізнесмени країни, які на той час не відносили частини цієї суми до неприйнятних для себе витрат. Натомість тепер, коли ВВП на душу населення в Україні за два роки зменшився майже наполовину (з 3900 до 2109 дол. - дані МВФ за жовтень 2015 р.), а бізнес-ризики зросли, вони відразу оптимізувалися", - пояснює Лінник.

"Поступаючись 21-разово британцям (44 118 дол. проти 2109), ми, як країна, поки що не в змозі утримувати надміру дорогі футбольні команди. І якщо "Сіті" дозволяє собі бюджет у 400-450 млн дол., то "Динамо" або "Шахтар" мають учитися виживати на рівні 20-25 млн дол. (а середняки УПЛ - вкладатися в 4-10 млн дол. за сезон)", - йдеться у статті.

"Безперечно, працьовитість і тактичні заготовки іноді дозволяють небагатим командам скорочувати відставання в класі, але якщо суперник відповідально підходить до гри, а етап 1/8 фіналу Ліги чемпіонів - саме той випадок, тоді об'єктивні чинники й визначають загальний результат. Словом, невипадково у вирішальні стадії найбільших турнірів, і не тільки на клубному рівні, з року в рік пробиваються представники найбільш розвинених країн. Таким є футбольний прояв математичного закону великих чисел", - наголошує Лінник.

Нагадаємо, в першому матчі проти "Ман Сіті" "Динамо" на "Олімпійському" програло з рахунком 1:3. Повторна гра пройде 15 березня в Манчестері.

Детальніше про фінансування вітчизняної і англійської ПЛ читайте у статті Ігора Лінника "Футбол в Україні. Гра на зниження" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі