Фізики знайшли пояснення одному з найефектніших голів в історії футболу

Поділитися
Група французьких учених знайшла пояснення одному з найефектніших голів в історії футболу, які багато хто довгий час вважали випадковістю. Він був забитий у 1997 році гравцем бразильської збірної Роберто Карлосом.
Група французьких учених знайшла пояснення одному з найефектніших голів в історії футболу, які багато хто довгий час вважали випадковістю. Він був забитий у 1997 році гравцем бразильської збірної Роберто Карлосом.Гравець зі штрафного, призначеного у приблизно 35 метрах від воріт, з лівої ноги скерував м'яч по неймовірній дузі до воріт французів. Воротар Фаб'єн Бартез навіть не зрушив з місця і виглядав здивованим, побачивши сферу у сітці. Гол можна подивитися за цим посиланням. Вболівальники і фахівці довгий час вважали, що удар суперечив законам фізики і вийшов випадково. Однак група французьких учених спростувала цю точку зору. Дослідники вивели формулу, яка описує подібну траєкторію польоту м'яча. Результати своєї роботи вони опублікували в журналі The New Journal of Physics. Як стверджують вчені, гол Роберто Карлоса можна повторити, якщо вдарити по м'ячу досить сильно, надавши йому певне обертання і, головне, якщо знаходитися досить далеко від воріт. «Ми показали, що м'яч був не просто розкручений, але і летів по спіралі, що нагадує мушлю равлика, - розповів один з авторів дослідження Крістоф Клане. - Причому в міру наближення до мети закруглення збільшувалося». Оскільки Роберто Карлос вдарив по м'ячу зовнішньою стороною стопи із досить великої відстані - близько 35 метрів - м'яч, який летів спочатку вправо від воріт, став все більше завертати вліво, встиг вписатися у задуманий гравцем віраж і торкнутися внутрішньої сторони штанги. Крістоф Клане і його колега Давид Кере з'ясували все це, коли вивчали траєкторію польоту пластикових куль у посудині, заповненій водою. Це дозволило усунути вплив повітря і зменшити земне тяжіння, щоб максимально наблизити рух до того, що описує формула. «На цьому футбольному полі іноді бачиш щось схоже на ідеальний політ по спіралі, але гравітація його викривляє. Але якщо ви вдарите так сильно, як це зробив Карлос, то можете звести вплив тяжіння Землі до мінімуму», - пояснив Клані. Вирішальним фактором, який ошукав Бартеза і приголомшив глядачів, він назвав значну дистанцію польоту м'яча. "Якщо б штрафний був призначений ближче, то ми б не побачили завершальної частині дуги. Але оскільки бразилець перебував досить далеко, м'яч пройшов весь відведений шлях", - уточнив Клане.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі