"Динамо" - "Шахтар": у фіналах перемагав той, хто забивав першим

Поділитися
"Динамо" - "Шахтар": у фіналах перемагав той, хто забивав першим Перший раз команди грали у фіналі Кубка в 2002 році
Гранди українського футболу у фіналах забивали максимум п'ять м'ячів, але отримували п'ять червоних карток.

4 червня "Динамо" і "Шахтар" увосьме зустрінуться у фіналі Кубку України. Поєдинок пройде на НСК "Олімпійський" і розпочнеться о 21.00.

Поки що "Динамо" на один трофей випереджає "гірників". Кияни грали у фіналах Кубка України 13 разів, здобувши 10 перемог. У "Шахтаря" 14 фіналів, але на одну перемогу менше, ніж у динамівців. В очних фінальних протистояннях попереду кияни: 4 перемоги проти 3 у донеччан.

Перший раз "Шахтар" і "Динамо" перетнулися у фіналі Кубка в 2002 році. Тоді "гірники" здобули перемогу в додатковий час. Переможний м'яч на 99-й хвилині забив Андрій Воробей. Фінал примітний тим, що Невіо Скала став першим тренером-легіонером, що взяв другий за значимістю український трофей, а Геннадій Зубов - першим гравцем, який був вилучений у кубкових фіналах. Крім того, це був перший і поки що останній раз, коли "Динамо" і "Шахтар" грали у кубковому фіналі додатковий час. До серії пенальті відповідно не добирались жодного разу.

Більше п'яти м'ячів у очних фіналах команди не забивали. І лише двічі матчі закінчувалися з перевагою однієї з команд з різницею більш ніж в один гол. Цією командою був "Шахтар", який перемагав з рахунком 2:0 в 2008 і 2011 роках.

У 2004 році обидві команди вперше завершили матч в неповних складах. А самим грубим став фінал 2008 року. У другому таймі арбітр Віктор Швецов вилучив п'ятьох гравців: трьох представників "Шахтаря" і двох динамівців. Крім того, Швецов по ходу матчу показав 6 "гірчичників".

Фінал-2005 ознаменувався тим, що в українському футболі дебютував арбітр-легіонер. Вирішальний матч Кубка між "Шахтарем" і "Динамо" довірили обслуговувати норвежцю Тер'є Хауге. Вже до 29-й хвилини він призначив пенальті у ворота обох команд і видалив форварда "гірників" Чіпріана Маріку.

Пара "Динамо" - "Шахтар" у фіналах Кубка України найпопулярнішою стала в 2007 році, коли команди зустрілися у вирішальному поєдинку вчетверте.

Додамо, що в шести з семи випадків команда, яка відкривала у фіналі рахунок, в підсумку святкувала перемогу.

Нинішній фінальний поєдинок обслужить Юрій Можаровський, який працював і на торішньому фіналі. Тоді він показав 8 жовтих і 2 червоні картки.

Результати всіх фінальних матчів за участю "Динамо" і "Шахтаря"

2002 - "Шахтар" - "Динамо" - 3:2 (дод. час)
2003 - "Динамо" - "Шахтар" - 2:1
2005 - "Динамо" - "Шахтар" - 1:0
2007 - "Динамо" - "Шахтар" - 2:1
2008 - "Шахтар" - "Динамо" - 2:0
2011 - "Шахтар" - "Динамо" - 2:0
2014 - "Динамо" - "Шахтар" - 2:1

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі