Баскетбольна Євроліга звершилась черговим крахом росіян і несподіваною перемогою ізраїльтян

Поділитися
Баскетбольна Євроліга звершилась черговим крахом росіян і несподіваною перемогою ізраїльтян © makkabi.co.il
"Маккабі" з Тель-Авіва на шляху до феєричної перемоги у головному баскетбольному клубному євротурнірі обіграв двох грандів - московський ЦСКА та іспанський "Реал".

"Маккабі" з Тель-Авіва здобув перемогу у "Фіналі 4-х" баскетбольної Євроліги-2013/14, який відбувся в Мілані.

На своєму шляху до перемоги ізраїльтяни обіграли у півфіналі московський ЦСКА 68:67, а у вирішальній зустрічі в овертаймі впоралися з мадридським "Реалом" 98:86.

Примітно, що підопічні відомого фахівця Девіда Блатта здобували свої перемоги в заключних відрізках поєдинків, демонструючи неабиякі характер і витримку.

У півфіналі Блатт і його команда мали справу з одним з найбагатших клубів Європи ЦСКА. При цьому москвичі, які в першому груповому турнірі Євроліги двічі у напруженій боротьбі обіграли київський "Будівельник", вважалися беззаперечними фаворитами протистояння. По-перше, через кращий підбір виконавців (бюджет дозволяє), по-друге, поразка в таких матчах для москвичів схожа на провал.

Проте другий сезон поспіль армійці примудрилися програти на підступах до вирішального поєдинку. У минулому сезоні на їхньому шляху став грецький "Олімпіакос", зараз же вони програли "Маккабі". Примітно, що обидва рази команда, яка перемагала москвичів, в результаті ставала переможцем всього Фіналу 4-х.

Доля зустрічі двох столичних команд вирішилася на останніх секундах: москвичі вели у чотири очки, але "Маккабі" відповів дальнім влучанням Давида Блютенталя, а потім образливої втрати припустився ветеран московсокго клубу - екс-киянин Віктор Хряпа. Помилкою сповна скористалися ізраїльтяни, і Тайріс Райс вивів свою команду вперед.

"Реал" в паралельному півфіналі на подив легко розправився з "Барселоною" - 100:62. Мало хто сумнівався, що "Королівський клуб" зуміє реабілітуватися перед уболівальниками за прикру поразку від "Олімпіакоса" у торішньому розіграші. Однак на ділі вийшло інакше.

Яскравий і в той же час напружений поєдинок двох історичних грандів європейського баскетболу (вісім перемог в іспанців і п'ять у ізраїльтян) увійшов в історію, коли при рівному рахунку (70:70) за хвилини до сирени майбутній MVP Тайріс Райс не забив свій кидок. Як повідомляє видання "Коментарі", до цього доля жодного з фіналів Євроліги не вирішувалася у додатковій п'ятихвилинці (в 1969 році два овертайми знадобилося ЦСКА, щоб обіграти "Реал" (!) у вирішальній зустрічі Кубка чемпіонів).

Здавалося, невдалий кидок позбавить "жовто-синіх" у першу чергу психологічної переваги. Але "Маккабі" в черговий раз показав справжній чемпіонський характер, продовжуючи методично йти до перемоги. Головним її творцем став вже згаданий Райс - баскетболіст, який став автором вирішального кидка у півфіналі проти ЦСКА. Американець за перші дві хвилини додаткового часу набрав вісім очок, чого вистачило для того, щоб збільшити перевагу до 5-6 балів.

"Реалу" не допомогли ані найкращий гравець (MVP) сезону Євроліги Серхіо Родрігес, ані Руді Фернандес, що має досвід НБА. Мадридці раз за разом не потрапляли, а "Маккабі" карав суперника черговим влучним кидком.

У підсумку, ізраїльтяни завоювали шостий в історії титул найкращої команди континенту, наздогнавши за цим показником ЦСКА і "Панатінаїкос". А керманич команди з Тель-Авіва Девід Блатт став автором гросмейстерського досягнення: на посаді тренера він виграв європейський чемпіонат на рівні збірних (у 2007 році з Росією) і клубів. Титул МVP заслужено отримав Тайріс Райс.

Цікаво, що наступний Фінал чотирьох Євроліги пройде в Мадриді. А за чутками, одним із претендентів на пост наставника ЦСКА є саме Блатт.

Що ж стосується ЦСКА, москвичі "на закуску" програли ще й у матчі за 3-тє місце - "Барселона" перемогла 93:78.

Зазначимо, що вже сьогодні відомо, що у наступному розіграші Євроліги буде представлено чемпіон України-2013/14 "Будівельник". Звичайно ж, багато що буде залежати від політичної ситуації в Україні, однак якщо "будівельники" заявляться-таки у турнір, то вдруге поспіль уникнуть участі у кваліфікації. Нагадаємо, що у дебютному розіграші головного клубного євротурніру кияни не зуміли подолати перший груповий етап, але при цьому здобули дві перемоги, а потім дійшли до чвертьфіналу Єврокубка. !zn

Читайте також:

Євробаскет-2015: Україна знову отримала відстрочку

Дворазовий чемпіон НБА розповів про дебютний сезон українського баскетбольного таланту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі