-14 в Києві, боротьба за Лігу чемпіонів та безпрограшний рік "Шахтаря"

Поділитися
-14 в Києві, боротьба за Лігу чемпіонів та безпрограшний рік "Шахтаря" "Шахтар" йде без втрат © ФК Шахтер
В Україні завершилася перша частина футбольного сезону.

18-й тур Прем'єр ліги став заключним в цьому році. "Шахтар" не програв жодного матчу, "Десна" активно бореться за Лігу Чемпіонів, а "Карпати" закріпилися на останньому місці. DT.UA підводить підсумки першої половини футбольного сезону для клубів УПЛ.

"Шахтар"

Донецький клуб особливо не відчуває конкуренції у Прем'єр лізі. 16 перемог при двох нічийних результатах. Загалом рекордна серія "гірників" в чемпіонаті триває вже 47 матчів (40 перемог, 7 нічиїх). Останній раз "Шахтар" зазнавав поразки 3 серпня 2018 року у матчі з "Динамо" на НСК Олімпійський (1:0).

У цьому сезоні 50 голів забитих, всього дев'ять пропущено, 14 очок гандикапу над найближчим переслідувачем – "гірники" п'ятий рік поспіль ідуть на зимову перерву на чолі турнірної таблиці. Найкращий бомбардир чемпіонату – теж гравець "Шахтаря". Мораєс з 15-ма голами аж на шість голів випереджає найближчих переслідувачів.

"Динамо"

Михайличенко не виправив ситуацію
Михайличенко не виправив ситуацію
ФК Динамо

Зазвичай кияни самі собі створюють проблеми в здобутті трофею. Цього року вони зайшли ще далі: "Десна", "Олександрія" і "Зоря" напряму конкурують з "біло-синіми" за другу лігочемпіонівську путівку від України. В п'яти зустрічах з цими суперниками "Динамо" набрало всього сім очок з п'ятнадцяти можливих. Варто ще згадати обидва програшні матчі від "Шахтаря".

Фани "Динамо" весь сезон активно вимагають від Суркіса продати клуб, який вже звільнив Олександра Хацкевича по ходу сезону та не збирається усувати Олексія Михайличенка з поста наставника команди як мінімум до літа. Наразі кияни посідають другу сходинку в турнірній таблиці (яку вони лише вчора повернули після кількатурового борсання за двійкою лідерів чемпіонату) з 36-ма очками в активі, всього на два бали випереджаючи "Зорю" та на шалені 14 пунктів відстаючи від "гірників".

"Зоря"

ФК Шахтер

Команда Віктора Скрипника стабільно від початку чемпіонату бореться за медалі Прем‘єр Ліги. Незважаючи на виступи в кваліфікаційних раундах Ліги Європи (стартували з 2-го, завершили в 4-ому поразкою від Еспаньйолу) команда мала достатньо сил грати відразу на два фронти.

Найяскравішим гравцем луганців зараз є орендований в "Динамо" Богдан Лєднєв з дев'ятьма голами та трьома результативними передачами. До слова, кияни вже планують відкликати з оренди гравця молодіжної збірної України. На зимову перерву "Зоря" пішла на третій сходинці з 34-ма очками в активі

"Десна"

football.ua

Команда - сенсація цього сезону. "Десна" має в активі найбільшу виїздну перемогу в цьому чемпіонаті (2:6 проти "Карпат"). Клуб з Чернігова обіграв "Динамо" на НСК Оліймпійський з рахунком 1:2. "Сіверяни" єдина команда в Прем'єр Лізі, яка не має в своєму пасиві жодної червоної картки.

Проте, їхній наставник вважає, що вони не зможуть конкурувати з киянами за другу сходинку, хоча всього на три пункти відстають від цього досягнення. Ліга Чемпіонів в Чернігові може бути не такою вже і нереальною казкою. Підсумкове четверте місце з 33-ма балами.

"Олександрія"

Підопічні Володимира Шарана почала сезон з двох поразок, проте зараз ділять 4-5 позиції з чернігівською "Десною" з 33-ма очками в активі. "Жовто-чорні" стали єдиною командою в чемпіонаті, кому вдалося відібрати очки в беззаперечного лідера "Шахтаря". На клуб з міста з 80-ти тисячним населенням цього сезону вперше впав серйозний виклик представляти України в груповому етапі Ліги Європи.

Для них всі шість матчів в Єврокубках були виїзними, адже навіть номінально домашні зустрічі команда з однойменного міста проводила в Львові (через неналежну інфраструктуру стадіону "Ніка"). Та з цим "Олександрія" впоралася, гідно показавши себе у матчах з європейськими клубами та достойно виступаючи в українському чемпіонаті.

"Маріуполь"

Команда з Приазов'я лише в останньому турі в році застрибнула до вагону верхньої шістки. Взагалі між п'ятою і шостою позицією в чемпіонаті висить прірва в аж 11 залікових балів. Крайні чотири тури першого етапу Прем'єр Ліги, які відбудуться уже в лютому-березні і вирішать долю останньої путівки до елітної шістки чемпіонату. Наразі "Маріуполь" з 22-ма очками випереджає прямих конкурентів.

"Колос"

Команда з села Ковалівка з населенням 1600 мешканців бореться за верхню шістку Прем'єр Ліги. Це УПЛ, крихітко. 20 очок в активі і всі шанси на потрапляння в єврокубкову боротьбу у другому етапі українського чемпіонату. Активна трансферна кампанія влітку дозволила дебютанту Прем'єр Ліги триматися на рівних.

Не потрібно забувати, що "Колос" проводить свої домашні матчі на "Оболонь-Арені" у Києві, але все одно вболівальники приїжджають підтримати свою рідну команду. На даний час стадіон у Ковалівці перебуває на реконструкції. Сподіваємось, що він не буде копією обіцяної арени "Вереса" кількома роками раніше.

"Дніпро-1"

Команда із однойменного міста перед початком сезону, як і "Колос" провела хорошу трансферну кампанію. Переможець Першої Ліги минулого сезону досить нестабільно проводить свої виступи в Прем'єр Лізі. Зазначимо, що з кубку України клуб вилетів від нижчолігового "Інгульця". Водночас нав'язуючи конкуренту боротьбу в матчах проти "Зорі" та "Олескандрії", "Дніпро - 1" може програти "Колосу" 4:0. Наразі, "дніпряни" посідають восьме місце в чемпіонаті і ще зберігає шанси на потрапляння до верхньої частини турнірної таблиці.

"Олімпік"

Найбрудніша команда чемпіонату з вісьмома вилученнями в активі. Стартував "Олімпік" в першості вкрай невдало: одне набране очко в семи іграх (у виїздному матчі з "Динамо", до речі). В кінці жовтня і в листопаді в донецького клубу був хороший відрізок, де вони набрали за місяць 13 очок з можливих 15 (83% всіх балів "олімпійців"). За першу половину сезону команда змінила вже трьох наставників (привіт "Карпатам"), з котрих найкращий результат "Олімпіку" приніс іспанець Фернандез. Донецький клуб завершив рік на дев'ятій сходинці чемпіонату, з 18-ма очками в активі.

"Львів"

Як казав Ігор Циганик "бюджетна версія "Шахтаря"". Минулого року ця команда другий етап Чемпіонату провела у верхній шістці, а вже цього сезону борсається біля зони вильоту. Зі складу через розбіжності з керівництвом зник Володимир Адамюк, який провів у попередньому сезоні рекордні 2880 хвилин і 32 матчі без заміни. Постійна бразильсько-українська ротація в складі не допомагає "Львову" піднятися вище десятої позиції в УПЛ із 15-ма очками.

Читайте також: Україна в 2019 році отримала від ЄБРР рекордну суму фінансування

"Ворскла"

Клуб з Полтави лише після перемоги в недільному матчі з прямими конкурентами за збереження прописки в елітному дивізіоні "Карпатами" вибрався з зони вильоту, де перебував кілька останніх турів. "Ворскла" за всю осінь здобула перемогу лише 30 листопада, програвши дев'ять матчів та один звівши внічию. Віталія Косовського на посту наставника змінив Юрій Максимов, котрий за чотири матчі вже встиг набрати шість очок. Загалом у полтавців 14 залікових балів та передостання сходинка в першості.

Читайте також: Президент невійни

"Карпати"

Багатостраждальний останніми роками львівський клуб знову посів аж ніяк не достойне останнє місце в турнірній таблиці в період футбольного міжсезоння. Більше того, керівництво "Карпат" повідомило,що клуб може припинити своє існування через фінансові проблеми, адже не отримує коштів від президента Димінського вже пів року. Всього дві перемоги у 18 турах з найбільшою кількістю пропущених голів (33, на ряду з "Ворсклою") в поточному чемпіонаті. Постійна ротація складу та тренерів не дає потрібного результату. "Карпати" мають всі шанси розпочати наступний сезон в Першій Лізі.

Перша частина УПЛ видалася вкрай вдалою на несподівані результати, велику кількість голів та боротьбу за лігочемпіонівське місце, шосту сходинку турнірної таблиці та за виживання. Новачки Прем'єр Ліги "Колос" та "Дніпро-1"дають достойний бій старожилам футбольної першості. Безкомпромісний "Шахтар" і надалі продовжує свою гегемонію в чемпіонаті, а "Динамо" може в наступній частині сезону сконцентруватися лише на виступах в УПЛ щоб не втратити путівку в кваліфікацію ЛЧ. А може і нав'яжуть ще конкуренцію "гірникам", хто ж зна?

Максим Кучер

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі