Золотий стандарт розвитку немовлят - Соціум - dt.ua

Золотий стандарт розвитку немовлят

9 червня, 2006, 00:00 Роздрукувати Випуск №22, 9 червня-16 червня

Материнство є природним покликанням жінки і її важливою потребою. Виростити дитину міцною, здоровою, розумною є найбільшим щастям для матері і водночас найбільшим громадянським обов’язком і батьків, і суспільства...

Материнство є природним покликанням жінки і її важливою потребою. Виростити дитину міцною, здоровою, розумною є найбільшим щастям для матері і водночас найбільшим громадянським обов’язком і батьків, і суспільства.

Проте народження здорової дитини — ще не запорука її майбутнього здоров’я. Щоб малюк добре розвивався, потрібно його відповідно харчувати, доглядати, дбати про повноцінний духовний і фізичний розвиток...

Готуючись до розмови з фахівцями, я опитала знайомих різного віку, аби дізнатися, як вони годували своїх малюків.

Тамара, 53 роки: «Старшого сина годувала груддю понад рік. Сумішей не застосовувала, бо, по-перше, у віддаленому містечку на Далекому Сході їх не було, по-друге, навіть якби й були, — хіба розженешся на студентські гроші? Іринку годувала до півроку груддю, а потім перейшла на натурпродукт: гречану кашу, картопляне пюре. Щодо молочної кухні, то донька отруїлася сиром саме звідти, і ми перестали брати там продукти. Крім того, за плечима було село, отож завжди мали все своє — чисте і здорове».

Надія, 50 років: «Обох доньок годувала сумішами, бо, по-перше, не було грудного молока, по-друге, мала тріщини на сосках, і годування перетворювалося на каторгу, крім того, діти не наїдалися і через це постійно плакали. По молоко на молочну кухню з першою дитиною не ходила, другій на молочній кухні раз узяла «Віталакт», і дитина отруїлася. Годувала обох «Малютком», а пізніше — «Малишом». Овочеві і фруктові пюре та соки робила сама».

Анна, 34 роки: «До року годувала донечку груддю. Пізніше на коров’ячому молоці варила кашки: манну, гречану. Давала сир зі сметанкою, сир готувала сама. На молочній кухні взагалі нічого не брала. Фруктових і м’ясних консервів не купувала: терла яблучко і моркву. Сумішей не використовувала — харчування було суто натуральним».

Валентина, 28 років: «Мамі просто не треба лінуватися і годувати дитинку грудним молоком і тим, що є під рукою — воно завжди свіже і без жодних консервантів. Дитинка дуже добре набирає вагу і не має проблем із животиком. Крім того — жодних алергійних реакцій. Єдине, до чого я вдавалася — приймала антиструмін і раз на тиждень — яєчну шкаралупу з лимонним соком, щоб синочок мав здорові зубки».

Так закладено природою, так дано Богом

Ірина МИКИЧАК,
начальник відділу охорони здоров’я матерів і дітей Головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації:

«Грудне вигодовування сприяє запобіганню цілій низці захворювань, зокрема алергійних, шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, ендокринних, а також інфекційних. Грудне вигодовування є золотим стандартом фізіологічного зростання і психоемоційного розвитку немовлят. Наукові дослідження також доводять, що діти, яких годували грудним молоком, мають набагато менший ризик наразитися у майбутньому на ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет, стоматологічні захворювання, хронічні хвороби органів травлення.

До речі, у Конвенції про права дитини зазначено, що кожна дитина має право на забезпечення її раціональним харчуванням, яке сприятиме фізіологічному розвитку і формуванню здоров’я. Грудне вигодовування є одним із найкращих способів забезпечення зростання і розвитку немовляти.

Саме на формування здоров’я дітей раннього віку шляхом забезпечення грудного вигодовування на всіх етапах подання медичної допомоги дітям і матерям спрямована ініціатива ВООЗ/ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини», започаткована 1991 року. До її впровадження приєдналася більшість країн світу. Нині близько 17 тис. медзакладів у світі, що подають медичну допомогу дітям і матерям, мають звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». МОЗ України підтримало цей рух, запровадивши галузеву програму підтримки грудного вигодовування. Серед перших в Україні лікарень, що сертифіковані ВООЗ/ЮНІСЕФ 2001 року, — Львівський обласний перинатальний центр. В Україні вже близько 60 таких медустанов. Серед областей — лідерів із впровадження цієї ініціативи — Дніпропетровська і Львівська.

Аби мама і новонароджена дитина якнайшвидше відчули одне одного, щоби налагодився процес лактації, у львівських пологових стаціонарах практично в усіх випадках фізіологічних пологів дитину викладають на живіт матері відразу після народження й у перші 15—30 хв. прикладають до грудей. Майже в усіх пологових будинках дитина перебуває з мамою в одній палаті — це так зване сумісне перебування. Сьогодні тільки на Львівщині є 25 сімейних пологових залів. До кінця 2006-го вони будуть відкриті в усіх пологових стаціонарах області.

Однак на шляху підтримки і поширення грудного вигодовування дітей раннього віку стає низка перешкод. Серед основних виокремлю співпрацю з активної дистрибуції сумішей медперсоналу пологових стаціонарів, дитячих і жіночих консультацій із представниками компаній — виробників дитячого харчування. За символічні доплати та презенти (медичні халати, ручки, посібники тощо) несумлінні медики пропагують суміші, рекомендуючи матерям із перших днів від народження перевести дитину на штучне вигодовування. На жаль, часто молоді мами, зіштовхуючись із першими труднощами у годуванні дитини, прислухаються до таких порад і позбавляють дітей права на природне харчування, на здоровий розвиток. Сьогодні в Україні на часі прийняття нормативних документів, які б забороняли дистрибуцію у медзакладах. Ми намагаємося різними способами доносити і до майбутніх матерів, і до лікарів правдиву інформацію про важливість і необхідність грудного вигодовування дитини. І тут, звичайно, неоціненною є допомога засобів масової інформації».

Харчування на вимогу дитини

Оксана КОРОЛЯК, завідувачка відділення матері і дитини Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ»:

«Основними принципами грудного вигодовування є раннє і часте прикладання дитинки до грудей — без дотримання чіткого режиму, тобто певних годин харчування. Це ми називаємо харчуванням на вимогу дитини. Притому не рекомендуємо давати воду, бо основна частина грудного молока — вода. І не має бути жодних імітаторів материнських грудей — сосок і пустушок.

Із особистих спостережень можу сказати, що є критичні періоди в жіночому організмі, коли видається, що лактація припиняється. Це стається зазвичай через два місяці після пологів, коли кількість молока у грудях різко зменшується. Жінки починають панікувати і підгодовувати дітей сумішами. І тут має бути мудра порада лікаря, який повинен налаштувати жінку тільки на годування груддю. Тобто цей період жінці треба просто перейти — лактація невдовзі відновиться. Звичайно, є медикаментозні препарати, які сприяють прибуттю молока, але я раджу застосовувати їх лише у разі, коли всі природні методи вичерпано.

Годуючи груддю, жінка не повинна обмежувати себе у продуктах харчування. За винятком тих, що спричиняють якісь проблеми у дитини — скажімо, алергійні реакції. Також не варто споживати часник і цибулю, бо вони впливають на якість молока. Однозначно треба відмовитися від алкоголю і тютюну. І обов’язково у раціоні мами мають бути свіжі фрукти, свіжі соки, твердий сир, який стимулює лактацію, свіжозапарені кріп чи кмин, які треба додавати до чаїв, і має бути, звичайно, трішечки посилений питний режим.

Материнське молоко цілком адаптоване до організму дитини і не вимагає від малюка надмірних зусиль для перетравлювання. Воно є збалансованим за всіма інгредієнтами — йдеться про жири, вуглеводи, вітаміни, цукри. Грудне молоко завжди є стерильне, тепле і готове для вжитку, крім того, воно дешеве. Надзвичайно важливо, щоби мами розуміли переваги грудного вигодовування і мали впевненість, що зможуть успішно годувати дитину. Часто дуже потрібною і корисною є підтримка і порада матусь із досвідом грудного вигодовування та кваліфікованого педіатра чи медсестри.

Вважаю, що підставами для відмови від грудного вигодовування можуть бути тільки об’єктивні причини — з боку матері чи з боку дитинки (йдеться про суто медичні аспекти)».

Швидке, зручне і різноманітне харчування

Зоряна ЗАВАДА,
лікар-дієтолог Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ», головний позаштатний дієтолог Львівської області:

«Грудним молоком дитину варто годувати якомога довше. Це фізіологічно, корисно, доступно, безпечно й економічно вигідно для сім’ї. Якщо вже сталося так, що жінка з огляду на певні серйозні причини не годує груддю, я рекомендую для успішного проведення штучного вигодовування використовувати тільки адаптовані молочні суміші, які за харчовою та енергетичною цінністю наближені до грудного молока і відповідають функціональним можливостям і потребам дитячого організму, що активно росте і розвивається. Такі суміші є трьох категорій: високоадаптовані, менш адаптовані і частково адаптовані.

Суміш, зазвичай, радить неонатолог, який у пологовому будинку має перший контакт із дитинкою, а пізніше — дільничний лікар, який спостерігає за немовлям, і, відповідно, знає особливості його організму. Отож, самій мамі вводити у раціон малюка суміші категорично не рекомендую.

Якщо дитина здорова, їй підходять усі продукти. Одначе мама має звертати увагу, чи не почервоніли у дитини щічки, чи нема на тілі висипань, чи не з’явився немотивований кашель — це все ознаки алергії, тобто продукт дитині не годиться. Також якщо дитина не переносить сумішей, у неї з’являються розлади випорожнення — закрепи чи проноси. Саме тому будь-яку суміш треба вводити у раціон поступово.

Корисним є поступове введення нових продуктів у раціон дитини зі зменшенням кількості грудного молока. Це насамперед овочеві супи, фруктові пюре, соки, сир, каші, бульйон, м’ясне пюре. Прикорм треба вводити потроху — з однієї-двох чайних ложок. Не рекомендується вводити одночасно кілька нових страв. Дитинку до року треба годувати подрібненою їжею. Страви мають бути м’які, кашоподібні — типу пюре, суфле, тюфтельок, парових котлет, протертих або дрібненько порізаних фруктів і овочів. Позаяк приготування їжі для малюків забирає багато часу, можна підгодовувати їх плодоовочевими, м’ясними та рибними консервами. Перевага консервованих продуктів у тому, що вони мають високу харчову цінність та екологічно чисті. Це швидко і зручно, адже для приготування такої страви не треба багато часу (достатньо підігріти на водяній бані). Єдине застереження: відкриту банку з невикористаним продуктом можна зберігати у холодильнику не більше доби. Каші можна вводити у раціон дитини з піврічного віку, і це мають бути гречана або рисова. Манку ми взагалі не рекомендуємо.

Хочу звернути увагу молодих мам і на те, що грудне вигодовування зміцнює їх здоров’я, омолоджує організм, запобігає онкологічним хворобам жіночої статевої сфери.

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
Помітили помилку?
Будь ласка, позначте її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
Додати коментар
Залишилось символів: 2000
Авторизуйтеся, щоб мати можливість коментувати матеріали
Усього коментарів: 0
Випуск №34, 14 вересня-20 вересня Архів номерів | Зміст номеру < >
Вам також буде цікаво